Taliban lideri Molla Ömer öldürüldü mü

Afganistan hükümet ve istihbaratı, Taliban lideri Molla Ömer'in öldürüldüğünü iddia etti. Konuyla ilgili basın toplantısı yapılması bekleniyor. Pakistan'da Molla Ömer'in öldürüldüğünü doğruladı.

F5HABER F5HABER
Taliban lideri Molla Ömer öldürüldü mü

Afganistan'da Taliban lideri Molla Ömer'in öldüğü iddia edildi. Afgan hükümet ve istihbarat kaynakları, Taliban lideri Molla Ömer'in 2 ya da 3 yıl önce öldüğünü açıkladı.

Taliban lideri Molla Ömer'in ölümüyle ilgili ayrıntılı bir açıklama ise yapılmadı. Afganistan'da etkili olan terör örgütü Taliban ise, liderleri Molla Ömer'in öldüğü iddiasıyla ilgili açıklama yapacağını açıkladı.

"MOLLA ÖMER'İ İSLAMCILAR ÖLDÜRDÜ"

Molla Ömer'in 2013 Temmuz ayında Taliban'dan ayrılan Afganistan İslam Hareketi "Fidai-e Mahaz" komutanları Molla Aktar Muhammed Mansur ve Gül Ağa tarafından öldürüldüğü ileri sürüldü. Molla Ömer'in öldürüldüğü haberini "Fidai-e Mahaz" sözcüsü Kari Hamza ilan etti.

Molla Ömer'in daha önce de öldüğüne dair iddialar ortaya atılmış ancak hiçbiri Afgan hükümetinin üst düzey isimleri tarafından doğrulanmamıştı.

MOLLA ÖMER KİMDİR?

Taliban lideri Molla Ömer 1960'da Afganistan'ın güneyindeki Kandahar eyaletine bağlı bir köyde doğdu. Medresede eğitim gören Molla Ömer'in Sovyet işgaliyla birlikte dini eğitimini yarıda keserek Rus askerlerine karşı savaşa başladı.

Sovyetlerle girdiği çatışmalarda 4 kez yaralanan Molla Ömer bir gözünü kaybetti. Afganistan'da iktidarda bulunduğu dönemde bile kimseyle görüşmeyen Molla Ömer, "Yüzü olmayan adam" olarak ünlendi.

11 Eylül saldırısı sonrası ABD'nin müdahalesiyle iktidardan uzaklaştırılmadan önce bile Molla Ömer kimseyle görüşmüyordu. Molla Ömer, 1998'de dönemin BM Afganistan Özel Temsilcisi ve 2000 yılında da Çin'in Pakistan Büyükelçisi Lu Shulin'le görüşme yaptı. Taliban lideri Molla Ömer, ülkesinin dış dünyayla bağlantısını Dışişleri Bakanı vekil Ahmed Mütevekkil'e yürütüyordu.

BİN LADİN'İ AFGANİSTAN'DA MİSAFİR ETTİ

Taliban lideri Molla Ömer, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'le yakın ilişki içine girdi. Bin Ladin'i Afganistan'da misafir eden Molla Ömer, El Kaide liderinin kızıyla evlendi. Molla Ömer, ABD tarafından iktidarda uzaklaştırıldıktan sonra da El Kaide lideriyle yakın ilişkisini sürdürdü.

ABD BAŞINA 10 MİLYON DOLAR ÖDÜL KOYDU

ABD 2001'deki 11 Eylül saldırılarından bu yana gizlenen Taliban lideri Molla Ömer'in başına 10 milyon dolar ödül koymuştu.

SONRAKİ HABER