Sözleşmenin eklerinden bağımsız, gerçekçi ve esnek bir sistem getirmelidir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ortak ama farklılaştırılmış sorumluluklar ilkesinin muhafaza edilmesi gerekiyor. Paris Anlaşması, sözleşmenin eklerinden bağımsız, gerçekçi ve esnek sistem getirmelidir" dedi.

F5HABER F5HABER
Sözleşmenin eklerinden bağımsız, gerçekçi ve esnek bir sistem getirmelidir

PARİS (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Paris'te mutabakata varabilmek için öncelikle kesinleştirilmesi gereken husus, farklılaşma konusudur. Sözleşmenin, ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar ilkesinin muhafaza edilmesi gerekiyor. Paris Anlaşması, sözleşmenin eklerinden bağımsız, gerçekçi ve esnek bir sistem getirmelidir" dedi. 

Erdoğan, Le Bourget Fuar Merkezindeki 21. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21) yaptığı konuşmaya, Paris'teki terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine, Fransa hükümetine ve halkına başsağlığı dileklerini ileterek başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu zor dönemde böyle tarihi bir organizasyona ev sahipliği yapan Fransız dostlarımıza misafirperverliklerinden dolayı şükranlarımı ifade ediyorum" diye konuştu.

Uluslararası toplumun iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir dönemin eşiğinde olduğunu vurgulayan Erdoğan, küresel sıcaklık artışının 2 santigrat derecenin altında tutulması için 2020 sonrası dönemde güçlü bir rejime ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. 180'den fazla ülkenin ulusal niyet beyanlarını sunmalarının çok değerli bir duruş olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu iradenin karşısında temel sorumluluğumuz adil, etkin, kapsayıcı bir anlaşmanın altına imza atmaktır" dedi.

Türkiye'nin, bu bilinçle, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede 2030 yılı yol haritasını belirlediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Hızla gelişen bir ekonomi olarak emisyon artışında, 2030 yılına kadar yüzde 21'e kadar bir artıştan azaltım sağlamayı hedefliyoruz. Bu doğrultudaki çabalarımız, imkanlarımız ve alacağımız uluslararası destekler ölçüsünde artarak devam edecektir. Dönem başkanlığını yaptığımız G20'nin Antalya Zirvesi'nden de Paris'e yapıcı bir mesaj gönderdik. Önümüzdeki iki haftalık sürede, müzakereleri başarıyla sonuçlandırmak için hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız.

SONRAKİ HABER