Rusya Kürt kartını kullanır mı?

Rusya'nın, savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından Kürtlere desteğini arttırabileceği ihtimali tartışılmaya devam ediyor. Uzmanlara göre , "Moskova'dan, Kürt faktörünü Türkiye'ye karşı kullanacağı gerçek bir politika çizmesini beklemek güç"

F5HABER F5HABER
Rusya Kürt kartını kullanır mı?

Türkiye'nin Su-24 uçağını düşürmesinin, Rusya'nın Kürt güçlerle olan ilişkileri üzerindeki olası etkilerini değerlendiren Rusya Bilimler Akademisi Ortadoğu Çalışmaları Merkezi öğretim görevlisi Hodar Mosaki, "Moskova'dan, Kürt faktörünü Türkiye'ye karşı kullanacağı gerçek bir politika çizmesini beklemek güç" yorumunda bulundu.

İnterfax'ın sorularını yanıtlayan Mosaki, "Teorik olarak Rusya, Kürtlerle devlete bağlı olmayan kurumların himayesinde bir defalık, taktiksel etkinlikler içine girebilir. Ancak bunların stratejik anlamı olan etkinlikler olması beklenemez" dedi.

'PYD İLE DAHA YAKIN İLİŞKİLER KURABİLİR'

"Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ciddi anlamda kötüleşmesine rağmen Rusya'nın PKK'ye destek vermesi de olası değil" de diyen Mosaki, "Bununla birlikte Moskova, PKK'nın Suriye kolu olan ve fiilen IŞİD karşıtı koalisyon içindeki önemli güçlerden biri olan PYD ile daha yakın ilişkiler kurması mümkün. Ancak bunda bile Rus diplomasisi oldukça temkinli davranacaktır" ifadelerini kullandı.

'KÜRTLER KENDİLERİNE GÖSTERİLEN İLGİNİN KOLAYCA BİTEBİLECEĞİNİ BİLİYOR'

Mosaki bir soru karşısında da şunları söyledi:

"Kürtler, Rusya'nın kendilerine gösterdiği ilginin, Moskova-Ankara ilişkileri düzeldiğinde kolayca bitebileceğini biliyor, ki ilişkiler er ya da geç düzelecek. Ankara da, Moskova'nın Türkiyeli Kürtlere aktif olarak destek göstermeye çalışmayacağını biliyor."

SONRAKİ HABER