için kaldı

Referanduma izin vermeyeceğiz

- Devlet Başkanı adayı Timoşenko, “tansiyonu düşürmek ve Rusya yanlılarıyla görüşmek" üzere kamu binalarının işgal altında olduğu ülkenin doğusuna geldi

F5HABER F5HABER
Referanduma izin vermeyeceğiz

DONETSK (AA) - Ukrayna'da yapılacak devlet başkanlığı seçiminin adaylarından Yulia Timoşenko, bölgedeki gerilimi düşürmek ve bazı kamu binalarını işgal eden Rusya yanlılarıyla diyalog kurmak amacıyla Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk kentine geldi.

Ülkenin doğusundaki sanayi kenti ve maden zengini Donetsk bölgesinde Rusya yanlılarının bazı kamu binalarını işgali 6 Nisan'dan bu yana devam ediyor. ABD, Rusya, AB ve Ukrayna yönetimlerinin dün Cenevre'de bölgede gerilimin düşürülmesi amacıyla işgal altındaki binaların boşaltılması ve silahlı kişilerin silahlarını teslim etmesine yönelik uluslararası anlaşmasına rağmen Rusya yanlısı gruplar, işgali sonlandırmayı reddediyor.

Ülkenin önemli siyasi figürlerinden ve aylar süren Batı yanlısı gösteriler sonucu Viktor Yanukoviç'in ülkeyi terk etmesinin ardından şubat ayında cezaevinden çıkan Timoşenko, Donetsk'e bu kişiler ve gruplarla görüşmek amacıyla geldiğini açıkladı.

Timoşenko, kentte düzenlediği basın toplantısında, ilk olarak ayrılıkçı Rusya yanlısı gruplarla diyalog kurmak istediğini belirterek, "Bu kişilerin tam olarak talepleri nelerdir, kimleri temsil ediyorlar, bunu öğrenmek için buradayım" dedi. Timoşenko, Rusya yanlısı grupların taleplerinin Donetsk bölgesindeki halkın talepleriyle uyuşup uyuşmadığını görmek istediğini ifade etti.

Timoşenko, şu anda Kiev'deki yönetimi elinde bulunduran partisi Vatan adına ve bir devlet başkanı adayı olarak bölgeye geldiğini söyledi.

Ülkenin doğusu ile batısı arasındaki birlikteliği sağlamayı amaçladığını vurgulayan eski Ukrayna Başbakanı Timoşenko, bölgede istikrarın sağlanması için Cenevre anlaşmasına uyulması gerektiğini kaydetti.

İşgal altındaki Donetsk valilik binasına gidip gitmeyeceği sorulan Timoşenko, "işgalci grupları temsil eden kişilerin hepsiyle" görüşmek istediğini belirtti.

- "Referanduma izin vermeyeceğiz" 

Rusya yanlısı kişiler, ülkenin doğusunda Rusya'ya bağlanıp bağlanmama konusunda referandum yapılmasını talep ediyor. Kırım'daki gibi bir oldubittiye izin vermek istemeyen Kiev yönetimi ise işgalcileri çıkartmak için "terörle mücadele" operasyonları düzenleyeceğini açıklamıştı. Bölgede gerilim bu nedenle artmıştı.

Timoşenko, bölgede referanduma karşı olduğunu ve bunu engelleyeceklerini söyledi.

Rusya'nın bölgedeki etkisine karşı burada silahlı gruplar oluşturmayı amaçladıklarını ifade eden Timoşenko, ilk grubun oluşturulduğunu, bu grupların olası tehditler karşısında Ukrayna ordusu ile hareket edeceğini bildirdi. 

- ABD'den yardım talebi

Öte yandan, Rus basınında çıkan haberlerde, Timoşenko'nun ABD Kongresi'ne mektup yazarak ülkesi için askeri yardım istediği belirtildi. Timoşenko'nun liderliğini yaptığı Vatan partisinden yapılan açıklamaya yer verilen haberlerde, Yulya Timoşenko'nun "ABD Kongresi üyelerine Ukrayna'nın desteklenmesi, egemenliği ve toprak bütünlüğünün korunması için her türlü adımın atılması konusunda talepte bulunduğu" kaydedildi.

SONRAKİ HABER