için kaldı

Minik Aylan Kobani'de toprağa verildi

Bodrum'da kıyıya vuran cansız bedeniyle dünyanın gündemine oturan 2 yaşındaki Aylan ile 3 yaşındaki Galip ve anneleri Kobani'de gözyaşları arasında toprağa verildi.

F5HABER F5HABER
Minik Aylan Kobani'de toprağa verildi

ŞANLIURFA (AA) - İç savaşın sürdüğü Suriye'den kaçak yollarla Avrupa'ya gitmeye çalışırken bindikleri botun alabora olması sonucu ölen 2 yaşındaki Aylan, 3 yaşındaki Galip ve anneleri, Kürtçe ağıt ve gözyaşları arasında defnedildi. 

Dünyayı yasa boğan minik Aylan, ağabeyi Galip ve annesi Rıhan'ın cenazeleri, Murşitpınar Sınır Kapısı'ndan Kobani'ye (Ayn el Arap) geçirildi.

Cenazeleri sınır kapısında teslim alan PYD'nin Kobani'deki üst düzey yöneticilerinden Enver Müslim, Akdeniz'de boğularak yaşamını kaybedenlerin "şehit" olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından cenazeler, gümrük kapısından alınarak Kobani mezarlığına doğru yola çıkartıldı. Cenazelerin içinde olduğu ambulanslar, yaşamını yitiren 27 yaşındaki Rıhan Şeyho'nun babasının evinin önüne gelince Kürtçe ağıtlar yakıldı. Cenaze konvoyu bir süre evin önünde bekledi. Rıhan Şeyho'nun annesi Fatma Şeyho ve kardeşleri ağıt yakarak gözyaşı döktü.  

Mezarlıkta Rıhan Şeyho ve çocukları için cenaze namazı kılındı. İç savaştan kurtulmak için canlarını tehlikeye atarak ümit yolculuğuna çıkan minik Aylan, ağabeyi Galip ve annesi Rıhan'ın "şehit" olduğu ifade edildi. 

Namazın ardından önce anne Rıhan, sonra sırasıyla minik Aylan ve ağabeyi Galip toprağa verildi. Ailesini kendi elleriyle defneden baba Abdullah Kurdi (Şino), Galip'i mezarına koymaya çalışırken "Aylan, Aylan" dedi. Yanındakiler, "O Aylan değil Galip" diye uyarınca Kurdi, çocuğun yüzünü açtı. "Bu Galip... Ah Galip vah Galip" diye feryat eden Kurdi, gözyaşı döktü. 

Cenazelerin toprağa verilmesinin ardından gazetecilere açıklama yapan Kurdi, Kanada'nın teklifini reddettiğini, artık Kobani'de toprağa verdiği çocukları ve eşinin yanında kalacağını söyledi. 

Acı hadiseyi yaşamadan önce Şam'da berberlik yaptığını, iç savaş nedeniyle Kobani'ye kayınpederinin evine geldiklerini, burada bir süre yaşadıktan sonra Türkiye'ye geçtiklerini anlatan Kurdi, Türkiye'de iken yurtdışına gitmek için kaçakçılarla görüştüğünü, iki defa gitme girişiminde bulunduğunu ancak bunların başarısızlıkla sonuçlandığı, üçüncü seferde ise ailesini kaybettiğini aktardı. 

Abdullah Kurdi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Türk yetkililere ve ülke halkına teşekkür etti.  

Kobani'deki cenaze törenine, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, HDP Şanlıurfa milletvekilleri Leyla Güven ve Dilek Öcalan ile çok sayıda kişi katıldı. 

Minik Aylan, Muğla'nın Bodrum ilçesinde kaçakları taşıyan tekne ve botun batması sonucu 12 kişinin öldüğü olayda kıyıya vuran cansız bedeniyle dünya gündemine oturmuştu.

SONRAKİ HABER