için kaldı

Kenya'da kanlı AVM katliamı

Kenya'nın başkenti Nairobi'de dün lüks bir alışveriş merkezine düzenlenen kanlı baskında en az 59 kişi öldürüldü, en az 175 kişi yaralandı. AK-47 tipi tüfekli, maskeli 10'dan fazla saldırgan, Nairobi'nin merkezinde zengin Kenyalıların ve yabancıların gittiği Westgate alışveriş merkezine baskın düzenleyip alışveriş yapanlara, yemek yiyenlere, mağaza çalışanlarına rastgele ateş açtı.

F5HABER F5HABER
Kenya'da kanlı AVM katliamı

Kenya İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada bin kişinin alışveriş merkezinden kurtarıldığı belirtildi. Saldırganların sayısının 10 ila 15 arasında olduğu ve rehinelerle beraber halen AVM'nin içinde oldukları açıklanırken, güvenlik kameralarının kontrolünün polislerin elinde olduğu söylendi.

EL ŞEBAB: UYARMIŞTIK

Saldırıya yemek yerken yakalanan Hollanda Büyükelçiliği'nde görevli Rob Vandijk, el bombalarının atıldığını, insanların çığlıklar içinde kaçıştıklarını söyledi. Saldırının sorumluluğunu üstlenen Somali'deki El Kaide bağlantılı El Şebab, "Kenya'yı birçok defa Somali'deki askerlerini çekmezse ağır bedel ödeyeceği konusunda uyarmıştık" açıklaması yaptı. Örgüt, saldırı öncesi Müslümanların binadan çıkartıldığını ve sadece Müslüman olmayanların hedef alındığını da savundu. AP'ye konuşan görgü tanıkları da saldırganların Müslümanların binadan ayrılmasına izin verdiğini iddia etti.



39 KİŞİ REHİN ALINDI

Saldırganların 39 kişiyi rehin alması nedeniyle operasyonun uzayabileceği belirtiliyor. Öte yandan alışveriş merkezinde halen çok sayıda ölü olduğu, bu nedenle can kaybının daha da artabileceği söyleniyor. Yetkililer, olayın "planlı bir terör saldırısı" olduğunu, saldırganlardan ikisinin öldürüldüğünü, diğerlerinin de alışveriş merkezi içindeki bir odaya sıkıştığını duyurdu. Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, ölenler arasında yakın akrabaları olduğunu söyleyerek "Teröristlerin amacı ülkede korku yaratmak ama boyun eğmeyeceğiz" dedi. Yaralananlar arasında vatandaşları olduğunu bildiren ABD de, saldırıyı kınadı. Ölenler arasında iki de Fransız vatandaşı var.

ÖLÜ TAKLİDİ YAPTI, KURTULDU

Sakin bir gün geçirmek için alışveriş merkezine gittiğini anlatan 18 yaşındaki Umar Ahmed, hayatta kalmak için ölü taklidi yaptığını söyledi. Ahmed, yaşadığı korku dolu anları şu sözlerle anlattı: "Alışveriş merkezinin en üst katındaydım. Birden dört bir yandan silah sesleri ve çığlıklar geldi. Korkuyla merdivenlere yönelmiştim ki yukarı çıkan silahlı adamları gördüm. Yere yatıp ölü taklidi yaptım. Saldırganlardan biri yaklaşıp bana baktı, neyse ki arkasını dönüp gitti. Bir süre sonra polis geldi ve bizi dışarı çıkardı."
Kenya terör saldırılarına yabancı bir ülke değil. ABD'nin Nairobi Büyükelçiliği'ne 1998'de düzenlenen bombalı saldırılarda 213 kişi ölmüştü. Kenya sık sık El Kaide ve diğer radikal İslamcı örgütlerin saldırılarına sahne oluyor.

SONRAKİ HABER