için kaldı

Peşmerge Sincar'da IŞİD kuşatmasını kırdı!

IŞİD'in kuşatmasında olan kritik Sincar bölgesinde kritik görüşmeler yaşanıyor. Koalisyon hava saldırılarıyla ilerleyen peşmerge güçleri Sincar'daki kuşatmayı kırmayı başardı.

F5HABER F5HABER
Peşmerge Sincar'da IŞİD kuşatmasını kırdı!

IŞİD'e karşı ABD öncülüğündeki uluslarararası koalisyonun komutanı Korgeneral James Terry, hava bombardımanı desteği alan peşmerge güçlerinin Sincar'a yakın, Irak'ın Suriye sınırındaki 100 kilometrekarelik bir alanı kontrol altına aldığını söyledi.

Peşmerge, Çarşamba günü koalisyonun havadan desteğiyle Sincar'a yakın 9 köyü ele geçirdiğini açıklamıştı. Koalisyonun 8 Ağustos'tan beri IŞİD'e karşı 1,391 hava saldırısı düzenlediğini söyleyen Terry, örgütü bitirmek için en az 3 yıl zaman gerektiğini düşündüğünü ifade etti.

SİNCAR'A BÜYÜK OPERASYON HAZIRLIĞI

Musul'un Zumer bölgesinden sabah erken saatlerde yola çıkan peşmerge konvoyunda çok sayıda tank, top, doçka ve katyuşa füzeleri gibi ağır silahlar bulunuyor.

Zumer'in etrafındaki köylerin tamamını dün gerçekleştirdiği geniş çaplı operasyonla kontrolüne alan peşmerge, Sincar ilçesine doğru ilerliyor. Ezidi milislerin de içinde yer aldığı peşmerge konvoyuna koalisyon güçlerine ait savaş uçakları da destek veriyor.

Yaklaşık 30 kilometre ilerleyen peşmergenin bulunduğu noktadan binlerce Ezidi'nin mahsur kaldığı Sincar Dağı görülüyor. Peşmerge yetkilileri önce Sinun nahiyesini, ardından Sincar'ı özgürleştirmeyi planladıklarını ifade etti.

OPERASYONU BARZANİ YÖNETİYOR

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Ajansı Danışmanı Mesrur Barzani, Zumar'dan Şengal (Sincar) Dağı'na kadar olan bölgenin kurtarıldığını açıkladı. Başkan Barzani, operasyonu Anayasa'nın kendisine verdiği "Başkomutanlık" sıfatıyla ve bizzat yönetiyor. Mesrur Barzani, Şengal Operasyonu'nu, Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani'nin doğrudan yönettiğini söyledi.

Barzani, operasyonla ilgili bir basın toplantısı düzenledi ve şunları aktardı:

"Zumar'dan Şengal Dağı'na kadar olan bölgenin tümü kurtarıldı. Peşmerge Güçleri Şengal Dağı'na ulaştı. Dağ yolunun kontrolü sağlandı ve halk şu an dağdan inebilir."

Geçen birkaç gün içinde peşmergenin 740 kilometre karede kontrolü sağladığını belirten Kürdistan Bölgesi Güvenlik Ajansı Danışmanı, IŞİD'in 2 bin 100 kilometrede ablukaya alındığını söyledi. Barzani, Irak Hükümeti'nin ve diğer hiçbir gücün operasyonlarda Peşmerge Güçleri'ne yardım etmediğine işaret etti. Peşmergenin elinde ağır silahların olmadığını dile getiren Barzani, Musul'a tek başlarına müdahale etmeyeceklerini vurguladı.

'86 IŞİD ÜYESİ ÖLDÜRÜLDÜ'

Öte yandan Başika Peşmerge Gücü Komutanı Sait Memuzini, Çarşamba günü gerçekleştirilen kara ve hava operasyonunda 86 IŞİD üyesinin öldürüldüğünü söyledi.

Memuzini öldürülen 40 IŞİD üyesine ait cesedin Musul'daki hastanelerin morguna kaldırıldığını aktardı.

Zumer Cephesi peşmerge komutanlarından Raşit Hacı Ali de IŞİD'le girilen çatışmalarda 7 peşmergenin öldüğünü, 15'inin yaralandığını belirtti.

3 AĞUSTOS'TA IŞİD'İN KONTROLÜNE GEÇTİ

IŞİD, peşmerge güçlerinin geri çekilmesi üzerine 3 Ağustos'ta Iraklı Kürtlerin 'Şengal' olarak adlandırdığı Sincar ilçesini ele geçirdi.

IŞİD'in bölgeye gelmesinin ardından binlerce Ezidi evlerini terkederek Sincar Dağı'na sığındı.

Bağdat yönetimi Musul'un IŞİD'den geri alınmasına yönelik planlanan operasyon için peşmergenin Irak ordusunu desteklemesini istiyor ancak Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani, 3 Ekim'de Rudaw haber kanalında yer alan ‘Kerkük ve Sincar bölgeleri IŞİD'den temizlenmeden kimse Musul'dan bahsetmesin' sözleriyle bu konudaki tavrını net bir şekilde ortaya koymuştu.

Musul 10 Haziran'da IŞİD'in eline geçmişti.

SONRAKİ HABER