İklim değişikliği Rusya'nın topraklarını genişletti

Rusya'ya ait Arktik araştırma gemileri, ülkenin karasularında dokuz yeni ada keşfetti. Adalar, eriyen buzulların örtüsü altında belirdi.

F5HABER F5HABER
İklim değişikliği Rusya'nın topraklarını genişletti

İklim değişikliği nedeniyle Kuzey Buz Denizi'ndeki buzulların erimesi, Rusya'ya dokuz yeni ada kazandırdı. TASS haber ajansının verdiği bilgiye göre, Rusya'nın kuzey filosuna ait gemiler tarafından ortaya çıkarılan adaların en büyüğü 2 kilometre uzunluğunda ve 600 metre genişliğinde. Adaların toplam büyüklüğü ise 10 kilometrekare.

Senezh ve Pşashkout gemilerinin 10 bin kilometre mesafede yaptığı taramada dokuz adanın yanı sıra beş boğaz, yedi burun ve dört liman ortaya çıkarıldığı belirtildi.

Bilim insanları Arktik'te ortaya çıkan yeni adaların iklim değişikliği nedeniyle yaşanan erimelerden kaynaklandığını ifade etti. Buzulların eriyerek gizledikleri adaları ortaya çıkarmsı, geçmişte Franz Josef Toprakları ve Novaya Zemlya takımadalarının belirmesini sağlamıştı. Arktik'te buzulların 1952'den bu yana erime miktarı ise 2 ila 5 metre olarak gösteriliyor.

Rus araştırmacılar eriyen buzulların Arktik'teki yaşam koşullarını da etkilediğini, keşif kapsamında yer alan Arthur Adası'na kutup ayısı ve denizayılarının çok sayıda olmasından dolayı ayak basamadıklarını belirtti. Keşifte yer alan Sergey Starotitorov, 'eriyen buzullar nedeniyle 2013 yılında neredeyse boş olan adaya canlıların hücum ettiğini' söyledi.
Keşif ekibindeki Igor Naumov, 'Arktik'teki buzulların iklim değişikliği etkisiyle eridiğini ancak yeniden artabileceğini' ifade etti. ( Al Jazeera)

SONRAKİ HABER