Davutoğlu'ndan gazeteciye net cevap

Davutoğlu'ndan "Gazeteciler hapishanede; Cizre'de insan hakkı ihlalleri var" diyen Die Welt İstanbul temsilcisi Deniz Yücel'e adeta ders verdi. . Davutoğlu "Bu soruları soruyor olmanız, ülkemizdeki basın özgürlüğünün ne kadar geniş olduğunun işaretlerinden biridir" dedi.

F5HABER F5HABER
Davutoğlu'ndan gazeteciye net cevap

Mülteci krizine ilişkin temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Almanya Şansölyesi Angela Merkel'le ortak basın açıklaması yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Die Welt İstanbul temsilcisi Deniz Yücel'in sorusu karşısında sinirlendi.

Davutoğlu, "Erdem Gül ve Can Dündar'la birlikte bazı gazeteciler hapishanede. Silopi'de Cizre'de insan hakları ihlalleri var" eleştirisi yönelten gazeteciye, şu cevabı verdi:

"Basın toplantısı iki başbakan arasında ama, üçüncü bir basın açıklaması oldu. Esas itibariyle siyasi bir statement yapıldı. Sorunun kendisinde birçok eleştiriyi aşan suçlamalar var. Türkiye'de herkes, hükümete, bana eleştiri getirebilir. Bugünkü gazetecilere dahi baksanız eleştirel yazıların destek yazılarından daha çok olduğunu görebilirsiniz. Eleştirinin objektif bir şekilde olması lazım."

İşte Davutoğlu'nun tepkisine yol açan o soru ve verdiği cevap:

3 yıl önce Gezi olaylarında Türkiye'ye eleştiriler yöneltmiştiniz. Şu anda Türkiye'de insan hakları hakkında örnek vermiştiniz. Şu an durum düzelmedi. Örneğin Türkiye 195. Sırada Türkiye. Erdem Gül ve gazeteci daha hapishanede. Silopi'de Cizre'de insan hakları ihlalleri var. Emniyet güçleri sivil halka gözetmeksizin hareket ettiğinden söz edilmektedir. Almanya sessizliğe büründü. Neler söyleyebilirsiniz?

Zannedersem belirli bir çalışma ve görüşme formatımız var. Her konuyu ele alıyoruz. Gazetecilerin çalışma koşulları da buna dahil. Kürtlerle ilgili, barış süreciyle ilgili de çok umutluyduk ancak her ülkenin teröre karşı hareket etme hakkı vardır. Tabii ki eleştirilen konuları da ele alıyoruz. İki üç yıl önceki durumdan şu duruma geçtiğimiz zaman sorunsallar da çok değişti. Suriye savaşının çok daha ileri seviyede olduğunu görüyoruz. Türkiye'nin bu konuda hiçbir suçu yok. AB ile Türkiye arasında tam üyelik konusunda müzakerelerde sürdürülmektedir. Eleştirileri de ele alıyoruz.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'ye gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel ile kameraların karşısına geçti. Alman Die Welt gazetesinin İstanbul temsilcisi Deniz Yücel, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, "Türkiye'nin katliam yaptığını" ifade eden sözler sarf etti. Ayrıca Türkiye'deki tutuklu gazetecileri sordu.

"3. BAŞBAKAN GİBİ KONUŞTUN"

Merkel konuya ilişkin yorum yapmaktan kaçınırken, Davutoğlu sözlerine, "sorudan çok 3. bir başbakan gibi konuştuğunu" söyleyerek başladı. Soruda, eleşiriyi aşan bir konuşma olduğunu ifade etti.

Davutoğlu devamında şunları söyledi:

"TÜRKİYE 3 TERÖR ÖRGÜTÜYLE BİRDEN MÜCADELE EDEBİLEN TEK ÜLKE"

"Türkiye, her partinin kendi görüşlerini açık şekilde dile getirebildiği ortamda seçim yaptı. Partilerin söylemlerine bakın.

Sorudan çok siyaset yapıldığı için, bu ülkenin demokratik olgunluğundan gurur duyuyorum. Dünyanın hiçbir yerinde benim konumumda bir başbakan yok. Düyanın hiçbir yerinde yüzde 85 katılımlı bir seçim olmadı. Dünyada çok az başbakan benim gibi halkından yüzde 49 oy almış olarak görevini yürütüyor. Türkiye 3 terör örgütüyle birden mücadele edebilen tek ülkedir.

"ALMANYA İLE İNGİLTERE AYNI ŞEYİ YAŞASA..."

Almanya'da bazı bölgeler işgal edilse, doçkalar, silahlar depolanmış olsaydı; Almanya veya İngiltere'nin çevresinde, Suriye gibi parçalanmış bir ülke olsa ne olurdu.

"FRANSA ORDUYU DAVET ETTİ"

Paris saldırısı sonrası sayın Hollande Fransız ordusunu Paris'e davet etti. Çünkü Fransız halkının can güvenliği, teröristlerin özgürlük alanından daha önemlidir. Dünyanın her yerinde böyledir.

"FRANSA İÇİN NASIL DOĞRUYSA TÜRKİYE İÇİN DE DOĞRU"

Bu Fransa için nasıl doğruysa, Türkiye için de aynı şekilde doğrudur. Cizre'de, Silopi'de, Sur'da, kendi vatandaşlarımızın hayatını korumak için her türlü tedbiri alırız. Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir ülke, ülkesinin bir yerinde, silahlı bir grubun bulunmasına izin vermez.

191 ÜLKE VAR, TÜRKİYE NASIL 195.

191 ülkenin yer aldığı dünyamızda Türkiye basın özgürlüğünde nasıl 195. sırada olabiliyor o da ayrı bir konu."

SONRAKİ HABER