Dışişleri Bakanı'ndan uluslararası topluma çağrı

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, "Uluslararası toplumun Suriyeli sığınmacılara yardım sorumluluğunu paylaşması gerekiyor" dedi.

F5HABER F5HABER
Dışişleri Bakanı'ndan uluslararası topluma çağrı

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı'na katılan Bakan Sinirlioğlu, çalışma toplantısında yaptığı konuşmada, dünyadaki mültecilerin ve yerlerinden edilmiş kişilerin sayılarının 60 milyona ulaştığına işaret ederek, daha önce kaynak ve transit ülke olan Türkiye'nin şimdi hedef ülke haline geldiğini belirtti.

Halihazırda Türkiye'de 2 milyondan fazla Suriyeli ve Iraklı sığınmacının bulunduğuna dikkati çeken Sinirlioğlu, "Türkiye, çok fazla sayıda Suriyeli sığınmacı kabul ederek AB'ye yönelik göçü önemli ölçüde engelledi" dedi.

Göç konusunun Avrupa'nın en önemli sorunlarından biri olduğunu ifade eden Sinirlioğlu, bu kişilerin yerlerinden edilmesine sebep olan temel nedenlerle mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin, uluslararası farkındalığı artırmak amacıyla konunun 70. BM Genel Kurulu'nun gündemine alınmasına ilişkin bir öneride bulunduğunu anımsatan Sinirlioğlu, bu girişim konusunda AB'nin desteğini beklediklerini ifade etti.

Sorunlu bölgelerdeki barış girişimlerine tüm ülkelerin destek vermesi gerektiğini dile getiren Sinirlioğlu, özellikle bu bölgelere insani yardımların ve kalkınma yardımlarının artırılmasının elzem olduğunu, tüm sorumluluğunun transit ülkelere bırakılmasının doğru olmadığını kaydetti.

- "6 milyar doları aştı"

AB'ye temmuz ayında giren yasa dışı göçmen sayısının 107 bin ve bu sayının birkaç gün içinde Kobani'den Türkiye'ye geçen 197 bin kişiden az olduğuna işaret eden Sinirlioğlu, Türkiye'nin AB ile imzaladığı ve Ekim 2014'te yürürlüğe giren Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması'nın Türkiye'nin bu sorunlarla ciddi mücadele etmesine ilişkin kararlılığının bir göstergesi olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin yasa dışı göçün engellenmesi için komşu ülkelerle işbirliği içinde olduğunu vurgulayan Sinirlioğlu, Türk Sahil Güvenliği'nin 2015 yılı başından beri 50 bin yasa dışı göçmeni denizden kurtardığını ve çok sayıda insan kaçakçısını yakaladığını anlattı.

Türkiye'nin Suriyeliler için yaptığı harcamanın 6 milyar doları aştığını ve uluslararası toplumdan sadece 417 milyon dolar katkı aldığını söyleyen Sinirlioğlu, "Uluslararası toplumun Suriyeli sığınmacılara yardım sorumluluğunu paylaşması gerekiyor" dedi.

Bakan Sinirlioğlu ayrıca, acil şekilde göç konusunun kontrol altına alınamaması halinde geçen günlerde basına yansıyan görüntülerin devam etme ihtimalinin yüksek olduğunu ve tüm ilgili ülkelerin güçlerini birleştirerek, sorunla mücadele etmeleri gerektiğini kaydetti.

SONRAKİ HABER