Ateşkes istiyoruz

İngiltere Dışişleri Bakanı Phillip Hammond, "Hızla kabul edilecek bir ateşkesi istiyoruz" dedi.

F5HABER F5HABER
Ateşkes istiyoruz

KUDÜS (AA) – İngiltere Dışişleri Bakanı Phillip Hammond, "Hızla kabul edilecek bir ateşkesi istiyoruz" dedi.

İsrail'in askeri operasyonu ile bölgede iyice artan tansiyonu kırmak ve ateşkes arayışları için İsrail'e gelen İngiltere'nin yeni Dışişleri Bakanı Phillip Hammond, Başbakan Netanyahu'yu makamında ziyaret etti.

İkilinin görüşme öncesi düzenledikleri ortak basın toplantısı sırasında İsrail Başbakanı Netanyahu konuşmasının başında İsrail'in içinden geçtiği dönemi İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere'nin yaşadığı bombardımana benzeterek, Hamas'ı sivillerin arkasına saklanmakla suçladı. "Bu bir savaş suçudur, size biraz önce gösterdiğim gibi teröristler camilere, hastanelere, okullara nüfusun yoğun bulunduğu yerlere saklanıyorlar. Sivil ölü sayısını azaltmak için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Netanyahu ayrıca İngiltere Başbakanı David Cameron'a İsrail'in kendini savunma hakkına destek vererek, İngiltere'nin, İsrail'in yanında duruşundan dolayı teşekkür etti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond ise çatışmaya hızla son verilmesi için İsrail'de bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"İngiltere çok açık, ben çok açığım, Başbakan Cameron çok açık şekilde bu şiddet döngüsünü yüzlerce roketi İsrail'in şehir ve ilçelerine gelişigüzel atarak uluslararası hukuku ihlal ederek Hamas tetikledi. İngiltere, İsrail'in kendini ve vatandaşlarını savunma hakkına sahip olduğunu çok açıkça söylüyoruz. Ağır biçimde devam eden sivil kayıplardan ciddi düzeyde kaygı duyuyoruz. Hızla kabul edilecek bir ateşkesi istiyoruz.

İsrail Gazze operasyonu nedeniyle Avrupa ülkelerinden, İsrail'e diplomasi trafiği de arttı. İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond son bir hafta içinde da İsrail'e gelen Avrupa Birliği (AB) üyesi üçüncü dışişleri bakanı oldu.

- Birçok diğer hedefe kayda değer darbe vurduk

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'a düzenlenen operasyonda önem verdikleri hedeflerin tüneller olduğunu söyleyerek, "Hatırlatmak isterim ki bu tünellerin yapılma amacı; İsrail'e sızmak ve sivillere yönelik ölümcül saldırılar düzenlemektir" dedi.

Netanyahu, Bakanlar Kurulundaki konuşmasında, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde sert tedbirler almaya devam ettiğini belirterek, "Teröristlere, roketlerine, komuta merkezlerine, üretim merkezlerine ve birçok diğer hedefe kayda değer darbe vurduk" diye konuştu.

"Koruyucu Hat" operasyonunun havadan ve karadan tüm hızıyla devam ettiğine dikkati çeken Netanyahu, "Kara operasyonunda önem verdiğimiz nokta tüneller. Her ne kadar yüzde yüz başarı garantisi olmasa da İsrail ordusu teröristlere ait tünelleri bulmada ve etkisiz hale getirmede önemli başarılar elde etti. Hatırlatmak isterim ki bu tünellerin yapılma amacı, İsrail'e sızmak ve sivillere yönelik ölümcül saldırılar düzenlemektir" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Netanyahu, son 24 saat içerisinde Ulusal Güvenlik Danışmanı ve Ulaştırma Bakanı ile İsrail'e uçuş yasağını görüştüklerini belirterek, seferleri yeniden başlatmayı amaçladıklarını söyledi.

SONRAKİ HABER