Almanya PKK konusunda ‘artık' Türkiye'ye hak verdi

Almanya'dan Türkiye'nin son operasyonlarına farklı tepkiler gelirken, hükümetten bu kez daha öncekilerin tersine, farklı bir ses yükseldi.

F5HABER F5HABER
Almanya PKK konusunda ‘artık' Türkiye'ye hak verdi

Alman Dışişleri Bakanı Frank- Walter Steinmeier, hem PKK'ya karşı operasyonun haklılığını savundu, hem de bir süre önce yapılan "Türkiye'de terör tehlikesi nedeniyle toplu taşıma araçlarından uzak durun" uyarısına karşı çıktı.

PERSONELİMİZ ORADA TATİLDE

Bild Gazetesi'ne konuşan Steinmeier, "Türkiye'deki klasik tatil yörelerinde bir sorun yok. Sadece Suriye ve Irak sınırları ile yakın bölgelerden uzak durulmalı. Benim bir çok personelim ve hatta Dışişleri Müsteşarımız şu anda Türkiye'de tatilde. Bu tür uyarıları Dışişleri Bakanlığı olarak zaten sık sık yapıyoruz" dedi. Bu açıklama, bir anlamda özellikle Alman tatilcilerin tepkisini de çeken tatil uyarısının telafisi niteliğinde oldu.

IŞID VAR, PKK VAR, ESAD REJİMİ VAR

Steinmeier, Türkiye'nin sadece IŞİD değil aynı zamanda PKK'ya karşı harekete geçmesinin hatırlatılması üzerine de, "Türkiye'nin güneydoğu bölgesi sınırı yeterince tehlikeli. Orada IŞİD gibi bir komşuları var, PKK var, Esad rejimi var. Ayrıca düzinelerce silahlı farklı gruplar var. Tabii ki, Türkiye kendi vatandaşlarını terörden korumak zorunda" dedi.

NATO'nun ve Almanya'nın amacının Türkiye'nin IŞİD'e karşı başarılı olması ve Kürt sorununu da barışçıl bir şekilde çözmesinin sağlanması olduğunu belirten Steienmeier, "Erdoğan'ın seçimler için Kürtlerle sorunu derinleştirdiğine inanıyor musunuz?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

PKK SALDIRIRSA, TÜRKİYE KARŞILIK VERİR

"Kimse Türkiye'deki şiddetin eskisi gibi devam etmesini istemez. Hükümet de Kürtler de bunu istemez. Ancak Türkiye de, PKK'lı teröristler güvenlik güçlerine saldırdığı zaman buna reaksiyon gösterir. Ancak, Kürtlerle tüm köprüler de yıkılmamalı ve son yıllarda sürdürülen çabalar boşa gitmemeli. Kürt partisinin meclise girmiş olmasına da saygı gösterilmeli."

Bakan Steinmeier'in bu açıklamaları, Almanya'nın PKK'ya bakış açısının "teröre bulaşan karşılığını bulur" şeklinde kaldığını gösterirken, Sol Parti ve Yeşiller'den PKK operasyonları karşı tepkiler gelmeye de devam ediyor. Bu partilerde etkili Kürt kökenliler de sosyal medya aracılığıyla Alman kamuoyunu etkilemeye çalışıyor. (Ali Gülen/ Sözcü)

SONRAKİ HABER