için kaldı

ABD ile İsrail arasında hakaret krizi

ABD Dışişleri Bakan Kerry: Bu ifadeler kabul edilemez. Rezil, zarar verici ve ne Başkan ne de ben bu tip ifadeleri etrafımızda duyduk

F5HABER F5HABER
ABD ile İsrail arasında hakaret krizi

ABD Dışişleri Bakan John Kerry, ABD yönetiminden adı açıklanmayan bir yetkilinin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu için hakaret içeren ifadeler kullanmasıyla ilgili, "Bu ifadeler, kabul edilemez. Rezil, zarar verici ve ne Başkan ne de ben bu tip ifadeleri etrafımızda duyduk" dedi.

Kerry, bu yıl 6'ncısı düzenlenen "Washington Fikirler Forumu'nda konuştu.

ABD'Ii bir yetkilinin hakaret içeren sözleriyle ilgili Kerry, "Bu makaledeki gibi bir dil kullanan herkesi kınamalıyız" ifadesini kullandı.

Bu sözlerin ABD Başkanı Barack Obama veya kendisinin görüşlerini yansıtmadığını belirten Kerry, "Bu ifadeler kabul edilemez, rezil, zarar verici ve ne Başkan ne de ben bu tip ifadeleri etrafımızda duyduk" diye konuştu.

Kerry, Obama ve kendilerinin İsrail'in kendini savunma hakkına her zaman destek verdiğini hatırlattı.

"İSRAİL'İN FİLİSTİNLİ BİR BAŞBAKANI OLACAK MI?"

İsrail-Filistin sorunun çözümünün de iki devlette yattığını anlatan Kerry, şunları kaydetti:

"İsrail için en büyük zorluklardan biri iki uluslu devlet olmamak. Onlar Yahudi devleti olmak istiyor ve bunun için de iki devletli çözüm olması lazım. Eğer bunu yapmazsanız bölünmez bir ülkesiniz ve herkesin vatandaş olarak eşit oy verme hakkı olur. İsrail'in Filistinli bir başbakanı olacak mı? Sanmıyorum. O zaman çözüm bunun neresinde, nasıl ilerleyeceğiz?"

HAKARET KRİZİ

The Atlantik dergisinde, önceki gün Jeffrey Goldberg'in haberine göre, üst düzey bir Amerikalı yetkili, Netanyahu'ya İsrail-Filistin barış müzakerelerinde cesur adımlar atmaması ve yeni yerleşim kararları nedeniyle hakaret içeren sözler söyledi. Aynı yetkili, Netanyahu için İran'ın nükleer tehdidi konusunda "korkak" ifadesini kullanırken, kendisini barıştan çok kendi politik çıkarlarına odaklı biri olarak tanımladı.

Açıklamaya, dün tepki gösteren Netanyahu, "Şahsıma yönelik saldırıların tek nedeni İsrail devletini savunmamdır. Bana yönelik tüm saldırılara rağmen, İsrail halkını savunmaya devam edeceğim" demişti.

Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüleri de dünkü basın brifinglerinde bu ifadelere karşı memnuniyetsizliklerini dile getirmişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, "Kameralar önünde söylüyorum ki: bu yorumlar ABD'nin pozisyonunu yansıtmamaktadır ve ABD Başkanının kişisel görüşünü de yansıtmamaktadır" demişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de bu sözlerin Bakanlığın görüşünü yansıtmadığını belirterek "Bu tip yorumlar yakışıksız ve zarar verici" ifadesini kullanmıştı.

Kongre'de özellikle Cumhuriyetçi üyeler, Obama yönetimine tepki göstererek söz konusu yetkilinin bulunup işten çıkarılmasını istedi.

SONRAKİ HABER