'Denetimleri kabul etmeyeceğiz'

İran Dışişleri Bakanı Zarif, nükleer müzakarelere ilişkin, "NPT anlaşması ve ek protokol çerçevesi dışında denetimleri kabul etmeyeceğiz" dedi.

F5HABER F5HABER
'Denetimleri kabul etmeyeceğiz'

TAHRAN (AA) - İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile Bakan Yardımcısı ve müzakere heyeti üyesi Abbas Arakcı, meclisin kapalı oturumunda milletvekillerinin nükleer müzakerelere ilişkin sorularını yanıtladı.

Resmi haber ajansı IRNA'nın, oturumda bulunan Erdebil milletvekili Kemalettin Pirmüezzin'den aktardığı habere göre milletvekilleri, Zarif ve Arakcı'ya, nükleer tesislerin denetimlerinin hangi şekilde olacağı, yaptırımların nasıl kaldırılacağı, Fordo nükleer tesisinin faaliyeti, uranyum zenginleştirme oranı ve ülkenin gelecekteki nükleer faaliyet programının nasıl bir yol izleyeceği konusunda sorular sordu.

Milletvekillerine, "5+1 grubunun İran'ın uranyum zenginleştirme hakkını kabul ettiğini ve tüm yaptırımları kaldırmayı taahhüt ettiğini" söyleyen Arakcı'nın, "Arak ağır su reaktörünün korunması, tüm yaptırımların anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle eş zamanlı olarak kaldırılması, stratejik değeri göz önüne alınarak Fordo tesisinin 1044 adet santrifüjle birlikte korunmasının Batılı müzakere taraflarının İran'a verdiği taahhütler arasında olduğunu" ifade ettiği kaydedildi.

Askeri tesislerin denetiminin oturumun ana gündemi olduğuna işaret edilen haberde, Dışişleri Bakanı Zarif'in konuya ilişkin, "NPT anlaşması ve ek protokolün dışında başka bir uygulamayı ve denetimi kabul etmeyeceğiz. Ek protokole göre yapılacak tüm denetimlerin önceden programlanmış olması gerekiyor" ifadelerine yer verildi.

Ek protokolün kabul edilmesi için milletvekillerinin onayının alınması gerektiğini belirten Zarif'in, askeri tesislerin denetimini ise kabul etmeyeceklerini vurguladığına işaret edildi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakcı'nın da ayı yöndeki bir soruyu, "Denetimlerin ek protokol çerçevesinde olacağı, ABD'nin her istediğinde istediği her yeri denetleyemeyeceği, protokolde belirtildiği gibi önceden programlanacağı" şeklinde yanıtladığı belirtildi.

Haberde, Meclis Başkanı Ali Laricani'nin de "Rejimin hedeflerini gerçekleştirebilmesi doğrultusunda nükleer müzakere heyetinin desteklenmesi gerektiği" yönünde görüş bildirdiği aktarıldı.

Muhabir: Zeynep Biçkioğlu

SONRAKİ HABER