Sosyal medyanın çocuklara zararları

Son zamanların en güncel sosyal medya uygulaması instagram hakkındaki tüm soruları, işin uzmanı Mustafa Özalp’e sorduk. Çocuklarımız instagram’da nelerle karşılaşabilir. Kaç yaşına kadar sosyal medya kullanımına izin verilmekte? Uzm. Sosyal Medyacı Mustafa Özalp sosyal medyanın çocuklar üzerindeki zararlarını anlattı.

POSTA POSTA
Sosyal medyanın çocuklara zararları

Çocuklarınız sosyal medyadan ne gibi kötü örneklerle karşılaşabilirler?

Son zamanların en güncel sosyal medya uygulaması instagram hakkındaki tüm soruları, işin uzmanı Mustafa Özalp’e sorduk. Çocuklarımız instagram’da nelerle karşılaşabilir. Kaç yaşına kadar sosyal medya kullanımına izin verilmekte?

 Öncelikle çocuklarımızı mümkün oldukça sosyal medyadan uzak tutmalıyız. Çünkü gelişen algoritmalar instagram kullanım koşulları her ne kadar insanların zarar görmemesi için şiddet ve zorbalığa maruz kalmaması için yapılsa da yine de sistemin çok fazla açığı bulunmakta. instagram dünyanın en kalabalık ve en çok kullanılan sosyal medya sektörünün başını çekmektedir. Böylesine kalabalık bir kitleyi de insan gücüyle sorun yaşamadan bir arada tutmak gerçekten imkansızdır. Bu yüzden instagram yönetimin yüzde 80 ilk bir kısmı yapay zekâ yardımıyla çözülmektedir. Mesela +18 bir görüntüyü hesabınıza attığınızda yapay zekâ görüntüyü anında yakalayıp silmektedir. Bunu birkaç kez üst üste yaptığınızda ise yapay zekâ yine sizin kötü niyetli biri olduğunuzu algılayarak hesabınıza erişimi komple kesmektedir. Aynı Şekilde Şiddet Ve Silah Görüntüleri ve son zamanlarda çıkan alkol ve uyuşturucu madde koşulları ile de instagram çok temiz bir platform istediğini göstermiştir.

Hiçbir zaman yüzde yüz güvenli bir ortamı oluşturamazsınız

 Evet çocuklarınız +18 bir görüntü veya şiddet içerikli bir video ile instagram’da karşılaşmayabilir. Ama bu demek değil ki bu onlar için güvenli bir platform. instagram her ne kadar katı kurallarda uygulasa koşullara uymayan hesapları anında kapatsa ’da hiçbir zaman yüzde yüz temiz bir platform olamayacaktır. Çünkü çocuklarınıza Dm den sapıkça gönderiler yazılar atan insanların önüne geçmeniz mümkün olmayacaktır. instagram yaş kuralı olarak 13 yaşa kadar izin vermektedir. Yine yapay zekâ bir profilde sadece ufak çaplı bir yüz gördüğünde hesabı yaştan dolayı kapatmakta ve kimlikle doğrulama yapılmadıkça hesaba erişime izin vermemektedir.

18 yaşına kadar sosyal medya kontrolü elinizde olmalı

Çocuğunuz 13 yaşından büyükse de yine de 18 yaşı bitene kadar sosyal medya kontrolünün mutlaka bir şekilde elinizde olması gerektiğine dikkat etmelisiniz. Her ne kadar yapay zekanın yardımlarıyla platform güvende kalınmasını hedeflese de hiçbir zaman ne biz nede çocuklarımız güvende değiliz. Çocuklarınızı sosyal medya konusunda mutlaka eğitmelisiniz. Onlarla beraber kendinizi de eğitmelisiniz. Çocuklarınızın mümkün oldukça hesaplarını sosyal medyada herkese açık olarak kullanmamalarına ve tanımadıkları insanlarla muhatap olmamaları gerektiklerine sürekli olarak dikkat etmelisiniz. Gittikleri Her Yeri Konum olarak atmamaları gerektiği gibi birçok konuda uyarmanız onların daha kendini bilen bireyler olarak yetişmelerine yardımcı olmanız önemlidir. Şimdi sizlere genel olarak çocuklarınızın sosyal medyada nelerle karşılaşabileceğini nasıl zararlar görebileceklerini madde madde anlatmaya çalışacağım.

Sosyal medyanın çocuklara zararları - Resim : 1

 - Diğer sosyal medya kullanıcıları tarafından rahatsız edilip siber zorbalığa maruz kalabilir.

- Cinsel içerikli paylaşımlarla karşılaşabilir.

- Kötü niyetli kişilerin saldırılarına ve tacizlerine uğrayabilir.

- Yaşına uygun olmayan reklam içeriklerine maruz kalabilir.

- Kullanıcı bilgileri deşifre edilebilir ve sosyal medya hesapları kötü niyetli kişilerin eline geçebilir.

- Kendisine dair gereğinden fazla bilgi paylaşımında bulunarak güvenliğini tehlikeye sokabilir.

- İnternet ve sosyal medya kullanımı sebebiyle fiziksel aktivitelere daha az zaman ayırdığı için obezite gibi sağlık problemleri yaşayabilir.

Çocukların sosyal medya kullanımında anne ve babaya nasıl bir rol düşüyor?

Çocuğunuz, gününün büyük bir çoğunluğunu bilgisayar, internet, telefon, tablet, televizyon ya da diğer elektronik aletlerin başında geçiriyor olabilir. Uzmanlar, internete erişim yaşının 3’e kadar düştüğünü belirtiyorlar. Bunda çocukların ellerine oyalanmaları için verilen tabletler büyük etken ne yazık ki.

Eleştirel bakış açısı henüz yeterince gelişmediği için miniğiniz, sosyal medya hesaplarında paylaştığı bilgilerin fazlalığı ve diğer kullanıcılara karşı edindiği bilgilerin gerçekliğine dair değerlendirme içine girmeyebilir. Onun gün içerisinde haşır neşir olduğu medyaları sağlıklı bir şekilde kullanabilmesi ve istismara uğramaması için eşinle sana birtakım sorumluluklar düşüyor. Sonuçta bu bir takım işi! Peki, neler yapmalısınız?

- 10 yaş altındaki çocuğunuzun sizin denetiminizde olmadan internet kullanımına izin vermeyin. Amerikan Pediatri Akademisi'nin önerisi bu yönde.

- Çocuğunuzun kullandığı sosyal ağlara siz de üye olun ve onu ekleyin. Sosyal medyayı verimli kullanabilmeye yönelik araştırmalar yapın.

- Eğer çocuğunuz sosyal medya kullanımına dair belirlenen yaş sınırının altındaysa hesabını kapatın.

- Gizlilik ayarları önemli bir konu. Ufaklığınızın sosyal medya hesabındaki paylaşımlarını ve profil bilgilerini kimlerin görebileceğine dair ayarları düzenleyin.

- Ev adresi, cep telefonu, yaşı vb. özel bilgileri sosyal ağlarında paylaşmaması konusunda çocuğunuzu uyarın.

- Çocuğunuzun sosyal ağlarına erişim için kullandığı tablet, bilgisayar veya cep telefonu gibi elektronik cihazları istenmeyen yazılımlara ve virüs tehditlerine karşı ara ara kontrol edin.

- Kötü niyetli bir mesaj ya da bildirimle karşılaştığında yanıt vermeden önce durumu size bildirmesini isteyin.

- Tanımadığı kimseyi arkadaş listesine eklememesini söyleyin. Çocuğunuzun arkadaş listesini zaman zaman gözden geçirin.

- Karşısına çıkabilecek sahte hesaplar konusunda onu uyarın. Kendisini çocuğunuzun yaşıtı olarak tanıtan kişi aslında kötü niyetli bir yetişkin olabilir.

- Paylaşımlarında konumunu belirtmemesini söyleyin.

- Miniğinizin okuldaki başarısının ve sosyal ilişkilerinin sekteye uğramaması için bir kullanım süresi belirleyin. Herhangi bir yasak uygulamak yerine zaman kısıtlaması getirebilirsiniz.

- Çocuğunuzla internet hakkında konuşun. Sosyal medya araçlarını bilerek, anlayarak ve öğrenerek kullanması yönünde doğru hareket edin. Sosyal medya ağlarını verimli kullanmasını sağlayın. İnternet kullanımı konusunda cesaretlendirin. Ailecek internetin ve sosyal medyanın olumlu yönlerinden faydalanmaya çabalayın.

Çocuklarınızı sanal ortamın tehlikeleri konusunda uyarmalısınız.

Sanal dünyanın tehlikeleri konusunda çocuklarınızı uyarırken onları korkuttuğunuzu düşünüyor olabilirsiniz. Unutmayın ki, sanal dünyaya korkuyla yaklaşmaları bilinçsiz olmalarından çok daha iyidir. Çocuklarınız interneti daha bağımsız kullanmaya başladığı andan itibaren onlarla bu tehlikeler hakkında açıkça çok önemlidir. Sanal güvenlik ve gizlilik uzmanı ve aynı zamanda Wiredsafety’in Genel Müdürü Parry Aftab’ın da söylediği gibi: "Sanal yabancı herkestir." Çocuklarınıza sanal dünyadaki insanların da yabancı olduğunu ve standart kuralların her zaman geçerli olduğunu hatırlatmanız gerekiyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER