ASELSAN sağlıkta ilke imza attı

ASELSAN Araştırma Merkezi’nde geliştirilen ve patent tescil kararı alınan Manyetik Parçacık Görüntüleme (MPG) Prototip Sistemi ile ilk görüntü alındı.

VATAN VATAN
ASELSAN sağlıkta ilke imza attı

ASELSAN Araştırma Merkezi’nde dünyanın ilk kenarları açık, çizgisel  tarama yapan MPG Prototip Sistemi geliştirildi. Geliştirilen sistem için ABD  patent tescil kararı alındı.   Prototip sistemde içinde manyetik nanoparçacıklar bulunan sağlıklı bir  koroner damarı ve yüzde 50 daralma olan koroner bir damarı temsil eden iki farklı  fantom görüntülendi.   Sistemin literatürdeki benzerlerine göre, girişimsel uygulamalara  yönelik olarak kenarlarının açık olması, geniş alanda yüksek hassasiyet ile  görüntüleme yapılması, özel manyetik alan tarama yöntemi sayesinde tek kanallı  almaç/göndermeç ile üç boyutlu görüntüleme yapılabilmesi ve ayarlanabilir açıklık  yüksekliğine sahip olması gibi avantajları bulunuyor.   MPG Prototip Sistemi ile hem biyosavunma hem de sağlık teknolojileri  alanında araştırma ve geliştirme çalışmalarının yürütülmesi planlanıyor. Konu ile  ilgili elde edilen bilgi birikimi ve fikri hakların kazanılması ile Türkiye'nin  sağlık ve biyosavunma sektöründe gelişmiş teknoloji üretimine ve ihracatına katkı  sağlanması hedefleniyor.   Henüz dünyada ticari ürün yok   Çok yeni bir tıbbi görüntüleme yöntemi olan MPG, iyonlaştırıcı  radyasyon uygulanmaması, yüksek zaman ve uzay çözünürlüğüne sahip olması, alınan  işaretin dokudan etkilenmemesi gibi avantajlar barındırıyor.   Nanoteknolojinin olanakları ile MPG’nin, anjiyografi, girişimsel  radyoloji, tümör görüntüleme ve terapi, kök hücre takibi, hedefe yönlendirilmiş  ilaç tedavisi ve ilaç dozajının belirlenmesi, odaklı ısıtma terapisi, fonksiyonel  beyin görüntüleme, iç kanamaların görüntülenmesi, biyosavunmada farklı ajanların  tespiti gibi çok çeşitli uygulama alanlarında kullanımı öngörülüyor.   Dünyada MPG ile ilgili klinik öncesi çalışmalar devam ediyor. Henüz  klinikte kullanılan ticari bir ürün bulunmuyor.    Patent başvurularıyla tescillenecek   ASELSAN Araştırma Merkezi’nde, TÜBİTAK 2 2 Türkiye-Almanya ikili iş  birliği kapsamında, Bilkent Üniversitesi, Lübeck Üniversitesi ve Nano4Imaging  firmaları ile ortak yürütülen çalışmada, gerçek zamanlı girişimsel cerrahi  araçlarının (örneğin anjiyografi amaçlı kateterler) vücut içinde MPG ile takibi  için gerçek zamanlı görüntü oluşturma teknikleri ve hızlı sistem kalibrasyon  yöntemleri geliştirildi.    Bu çalışmaya paralel öz kaynaklı bir proje yürütülerek, çeşitli  avantajlara sahip yeni bir donanım mimarisi önerildi ve prototipi geliştirildi.  Proje kapsamında bugüne kadar 3 uluslararası patent başvurusu yapıldı, 4 adet  bilimsel dergi makalesi yayınlandı ve çeşitli konferanslarda 5 adet bildiri  sunuldu.       

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER