'Türkiye çektiği kartla masayı dağıttı'

Ankara, uluslararası kurallar ve müttefiklik gereği Barış Pınarı harekâtı başlamadan ABD başta olmak üzere müttefikleri bilgilendirdi. Ankara elde ettiği başarının farkında; ama “temkinli, dikkatli ve tetikte.” Kartların yeniden dağıtıldığı Suriye masasında bir kaynağımın deyişiyle, “Türkiye çektiği kartla masayı dağıttı. Ancak şimdi başka bir aktör, hatta diğer aktörler yeni bir kartla karşılık vermeye çalışacaktır.”

HÜRRİYET HÜRRİYET
'Türkiye çektiği kartla masayı dağıttı'

Türkiye'nin, Suriye sürecinin en başından beri savunduğu güvenli bölgeyi oluşturabilmesinin önünü açan ve YPG/PYD terör örgütünün Türkiye sınırlarından 30 kilometre güneye çekilmesini içeren, önce ABD ile sonra da Rusya ile yapılan anlaşmaların ardından Ankara elde ettiği başarının farkında; ama “temkinli, dikkatli ve tetikte”. Kartların yeniden dağıtıldığı Suriye masasında bir kaynağımın deyişiyle, “Türkiye çektiği kartla masayı dağıttı. Ancak şimdi başka bir aktör, hatta diğer aktörler yeni bir kartla karşılık vermeye çalışacaktır”. Bu riskin farkında olarak Ankara’nın süreçle ilgili tespitlerine, olayların perde arkasına ve bundan sonraki sürece ilişkin risk ve olasılıklara bakacağız.

TEHDİT BİR ‘TIK’ AZALDI

Türkiye’nin diplomatik ve askeri gücüyle 30 kilometrelik güvenli bölge hedefi ile başarı elde ettiği bir gerçek. Ancak Ankara’ya göre “tehdit bitmedi, bir tık azaldı”. Türkiye’nin her türlü olumsuzluğa ve işbirliğine rağmen askeri ve istihbarı gücünü sahada başarı ile ortaya koyması, diplomatik manevra ile sonucu getirdi. Fırat’ın doğusu için bir yıla yakın süredir saha için hazırlık yapan Türkiye’de TSK ile MİT’in işbirliği bir kez daha ön plana çıktı.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER