Ergenekon hakiminin kararı Meclis'i üzdü

Meclis, 3. Yargı Paketi kapsamındaki düzenlemeyle 'tutukluluk için ayrıntılı gerekçe şart' diyerek adli kontrolü genişletti. Ancak Ergenekon davasına bakan hakimler CHP'li vekiller Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay ile birlikte onlarca sanık hakkında tahliye istemini reddederken "Tutuklu gerekçelerini ayrıntılı yazarsam ihsas-ı rey olur' dedi. Mahkemenin kararı AK Partili ve CHP'li vekillerin tepkisini çekti.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Ergenekon hakiminin kararı Meclis'i üzdü

Ergenekon Davası'nda hâkimlerin; sanıkların tutukluluklarının devamına karar verirken, "adli kontrol tedbiri uygulamasının yetersiz kalacağı ve tutuklama gerekçelerini ayrıntılı belirtmeleri halinde bunun ihsas-ı rey olacağı" gerekçelerini sıralamaları, 3. Yargı Paketi'yle hâkimlerin bu konuda ellerini güçlendiren siyasetçilerde de hayal kırıklığı yarattı. Tutukluluk kararında hakimlerin ellerini rahatlatmak ve AİHM'de Türkiye'yi mahkum eden kararları engellemek için 3. Yargı Paketi kapsamında Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 101. maddesinde değişiklik yapan hükümet, bu yöndeki beklentilerini kanun düzenlemesinin gerekçelerine de yansıtmıştı.

Milliyet Gazetesi'nden Önder Yılmaz'ın haberine göre, Ak Parti iktidarının TBMM'ye gönderdiği, komisyon ve Genel Kurul aşamalarından geçerek yasalaşan düzenlemenin gerekçesinde, hakimlerin "ayrıntılı gerekçe ihsas-ı rey olur" düşüncesinin aksine "Yapılan değişiklikle, tutuklamaya ilişkin kararlarda kuvvetli suç şüphesi ve tutuklama nedenlerinin varlığı ile tutuklama tedbirinin ölçülü olduğunun somut olgularla gerekçelendirilerek açıkça yazılması gerektiği vurgulanmaktadır. Hâkim veya mahkeme, tutuklamaya, tutuklamanın devamına veya tahliye isteminin reddine ilişkin karar verirken kuvvetli suç şüphesinin varlığını, tutuklama nedenlerinin varlığını ve somut olaylarda tutuklama tedbirinin ölçülü olduğunu somut olgularla gerekçelendirmek zorunda kalacaktır" deniliyordu.

AK Partili Bozdağ ümitliydi

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER