Emine Baş davasına başlandı

Bilecik'in Bozüyük ilçesinde eski eşi tarafından öldürülen Emine Baş davasına başlandı. Duruşma sonrası yapılan açıklamada kadın cinayetleri kınandı.

F5HABER F5HABER
Emine Baş davasına başlandı

Bilecik'in Bozüyük ilçesinde eski eşi tarafından öldürülen Emine Baş davasına başlandı. Duruşma sonrası yapılan açıklamada kadın cinayetleri kınandı.

Bozüyük'te 30 Haziran 2014 tarihinde eski eşi Levent Sargın tarafından öldürülen Emine Baş'ın davasında ilk duruşma, Bilecik Adliye Sarayı Ağır Ceza Mahkemesi salonunda gerçekleşti. Duruşmaya Emine Baş'ın ailesi ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Bozüyük ve Eskişehir Şubesi temsilcileri, Bilecik ve Eskişehir barolarından avukatlar katıldı. Mahkeme, görülen dava duruşmasını 25 Şubat 2015 tarihine erteledi.

Duruşma sonrası açıklama yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temsilcisi Fatma Kurt, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ve hükümetin diğer yetkililerinin ailenin korunmasıyla ilgili açıklamalar yaptığını belirterek, "Eğer aile azalırsa, ailenin ürettiklerini yeniden üretmek çok maliyetli diyorlar. Ancak burada Emine kardeşimiz yaşam hakkından olmuş durumda. En temel insan hakkı elinden gitmiş durumda. Emine kardeşimiz daha evliliğine başlamadan, zaten ailesi bu konuda şikayette bulunmuştu. O zaman Aile Bakanlığı neredeydi, o zaman hükümet neredeydi bunu soruyoruz. Madem aileyi çok koruyorlar, o zaman neredeydiler, bunun hesabını soruyoruz. Hesabını soruyor ve katiline caydırıcı ağır müebbet hapis cezası verilmesini istiyor, ayrıca tüm kadın katillerine ağırlaşmış müebbet hapis cezasının yasalaştırılmasını istiyoruz" dedi.

"İLK EŞİ TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ"

Bilecik Baro Başkanı Halime Aynur, ilk duruşmaya Bilecik ve Eskişehir barolarından üyelerin katıldığını belirterek, "Emine Baş ilk eşi tarafından öldürüldü. 2014'te 294 tane kadın cinayeti oldu. Ne yazık ki bunlar en yakınları tarafından, eşleri, ailesi tarafından olmaktadır. Bu da kadınları etkin korumanın olmadığını çok açık ve net göstermektedir. Biz bu davanın takipçisi olacağız" dedi.

"CENNET ANNELERİN AYAKLARININ ALTINDA"

Emine Baş'ın babası Sabri Us ise cennetin annelerin ayaklarının altında olduğunu ifade ederek, "Kadınlarımız öldürüldükçe cennet nerede kalacak? Şu ana kadar 294 tane kadınımız. Benim evlatlarımdır hepsi. Bu 300 milletvekilline tekabül ediyor. Bu 300 milletvekilinin birer yakını öldürülse, bu duruma gelinir miydi? Bu kanunlar böyle mi olurdu" dedi.

Abla Satış Filiz da, kardeşinin 3 yavrusunun ağladığını belirterek kimsenin kardeşsiz kalmamasını istedi. Kardeş Mine Us ise; 5 kardeş olduklarını ve 4 kardeş kaldıklarını söyleyerek, "Kardeşlikler azalmasın lütfen. El ele haklarımızı savunalım" dedi. Abla Ayşe Durmaz da, "Emineler ölmesin, başka Leventler öldürmesin ve adalet yerini bulsun" diye konuştu.

"EMİNE ÖNCE LEVENT SARGIN TARAFINDAN KAÇIRILDI"

Eskişehir Barosuna kayıtlı Av. Betül Nuran Karataş, "Emine önce Levent Sargın tarafından kaçırıldı. Evlenmek zorunda bırakıldı. Evliliğinin her günü fiziksel, psikolojik, ekonomik ve sözel şiddet gördü. Bütün bu şiddetleri görürken yanında ailesi vardı. Devletten ne zaman yardım isteseler, ne zaman bir şekilde başvuruda bulunsalar sonuç alamadılar. Ve bu cinayeti daha da körükleyici bir hale geldi. Çocukları yıllarca şiddet gören gösteren bir babanın çocukları korumak isterken her gün ölen bir annenin elinde büyümek zorunda kaldı. Yıllar sonra Levent tarafından aldatıldığını öğrenen, boşanabilen Emine mutluluğu tekrar aradı. Evlendi ve 1 çocuk sahibi daha oldu" dedi.

"KALLEŞÇE, SIRTINA İKİ EL ATEŞ EDİLEREK HUNHARCA KATLEDİLDİ"

Yeniden hayat kuran ve evlenen Emine Baş'a bu mutluluğun çok görüldüğünü belirten Av. Karataş, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"30 Haziran 2014 günü eski eşi, iki kızının babası tarafından iftar zamanı kalleşçe, sırtına iki el ateş edilerek hunharca katledildi. Planlanan ve tasarlanan bu cinayet bir aileyi, geride kalan üç çocuğu perişan hale getirdi. Ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler yeterince uygulanmamaktadır. Kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik etkin politikalardan yoksun olması neticesinde defalarca şikayet etmesine rağmen bir sonuç alamayan ve artık şikayet etmekten dahi vazgeçen Emine'nin de içlerinde bulunduğu 2014 yılında ülkemizde öldürülen kadın sayısı 214'e ulaştı. Neredeyse her gün bir kadının cinayete kurban gittiği ülkemizde, kapalı kapılar arkasında şiddete uğrayan ve sesini çıkartamayan niceleri var. Resmi olmayan açıklamalara göre ise Türkiye'de kadın olduğu için şiddet görenlerin oranı yüzde 97'ye kadar ulaşmış vaziyette. Biz öncelikle Emine'nin katili, çocuklarını öksüz ve yetim bırakan Levent Sargın'ın en ağır şekilde cezalandırılarak toplum vicdanına az da olsa su serpilmesini talep ediyoruz."

(İHA)

SONRAKİ HABER