için kaldı

Bakan İslam: Her nikah akdi belgeye bağlanmalı

AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Anayasa Mahkemesi'nin dini nikah konusundaki kararıyla ilgili olarak, "Ancak benim görüşüm, her nikah akdinin bir belgeye bağlanması gerektiği şeklinde, hakların korunabilmesi için" dedi.Bilecik'e gelen Bakan Ayşenur İslam, Bozüyük ilçesinde sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle düzenlenen kahvaltılı toplantıya katıldı. İslam daha...

F5HABER F5HABER
Bakan İslam: Her nikah akdi belgeye bağlanmalı

AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Anayasa Mahkemesi'nin dini nikah konusundaki kararıyla ilgili olarak, "Ancak benim görüşüm, her nikah akdinin bir belgeye bağlanması gerektiği şeklinde, hakların korunabilmesi için" dedi.
Bilecik'e gelen Bakan Ayşenur İslam, Bozüyük ilçesinde sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle düzenlenen kahvaltılı toplantıya katıldı. İslam daha sonra 22-18 yaş arası kimsesiz çocukların kaldığı Bozüyük Kız Çocuk Evi'ni ziyaret etti. Bakan İslam ziyaretten sonra basın mensuplarının yönelttiği soruları yanıtladı.
BU KARARIN 18 YAŞ ALTI EVLİLİKLERLE İLİŞKİSİ YOK
Bakan İslam, bir gazetecinin Anayasa Mahkemesi'nin, Türk Ceza Kanunu'nun 230'uncu maddesinin evlenme olmaksızın evlenmenin dinsel törenini yaptırma ve yapma suçlarını düzenleyen 5 ve 6 numaralı fıkralarının iptali ile ilgili kararını nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine şöyle konuştu:
"Anayasa Mahkemesi'nin gerekçesi şöyle açıklandı: 'Dini nikah kıymaksızın birlikte yaşamak suç değil, ama dini nikah kıyarak birlikte yaşamak suç. Bu bir çelişki. Bu çelişkiyi ortadan kaldırmak gerekir.' Bu anlayışla karşılanabilir. Ancak benim görüşüm, her nikah akdinin bir belgeye bağlanması gerektiği şeklinde, hakların korunabilmesi için. Bunu bir tarafa koyalım. Diğer taraftan 18 yaş altı evlilikler Türkiye Cumhuriyeti'nde yasak. Bu kararın 18 yaş altı evliliklerle bir ilişkisi yoktur. Yani Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı Türk Ceza Kanunu'nu iptal etmez, Türk Medeni Kanunu'nu iptal etmez. Halen 18 yaş altı evlilikler suçtur. Bu karara ilişkin bir kafa karışıklığı oluşmaması gerekir. Bu karar sadece 18 yaşından sonraki nikah kıyma yetkisine haiz bireylerin dini nikahlı ya da dini nikahsız bir arada yaşayabileceklerine dair bir karar. "
FOTOĞRAF
(DHA - Cafer ELMAS)
SONRAKİ HABER