için kaldı

Demirtaş: "İlk işimiz sivil demokrasi"

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, "İlk işimiz yeni bir sivil demokrasi yapmak olacak ve ilk kısıtlayacağımız yetki cumhurbaşkanlığı yetkileri olacaktır" dedi.

F5HABER F5HABER
Demirtaş: "İlk işimiz sivil demokrasi"

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, "İlk işimiz yeni bir sivil demokrasi yapmak olacak ve ilk kısıtlayacağımız yetki cumhurbaşkanlığı yetkileri olacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki seçim çalışmalarına Batman'dan başladı. Demirtaş, Batman Beyaz Şato Düğün Salonu'nda düzenlenen programda Batman, Diyarbakır, Siirt ve Mardin'den gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile bir araya geldi. Mardin Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Saliba Özmen de Demirtaş'ı dinleyenler arasında yer aldı. Konuşmasına Filistin, Rojava ve Kobani'deki saldırılarını kınayarak başlayan Demirtaş, "Başbakanın Dışişleri Bakanının Filistin'i gündeme almaları son derece normaldir. Anormal olan yanı başındaki barbarlığa halen göz yumuyorlar. Anormal olan Rojava'ya, Kobani'ye sessiz kalmalarıdır. İki gündür Türkiye'de IŞİD'i protesto edenlere yönelik güvenlik güçlerinin amansız acımasız saldırıları var. IŞİD dediğiniz İslamiyet gibi son derece insani temeller ve değerler üzerine kurulmuş, inşa edilmiş bir dini kullanarak kelle kesen, kestiği kelle ile top oynayan bir örgüttür ve Türkiye'de onu protesto edemiyorsunuz. Ama ambulanslara silah yükleyip sınır geçip IŞİD'e götürseydi arkadaşlarımız engel olunmazdı. Tırlara bomba yükleyip IŞİD'e götürüyoruz deseydi arkadaşlarımız herhalde engel çıkarmazlardı. Bu ikiyüzlü politikanın Türkiye'de teşhir olmuş son halidir. Gazze'ye ağlarken Lazki'ye ağlamazsanız, Kobani'ye ağlamaz, Musul'a, Kerkük'e ağlamazsanız sizin samimiyetinizi herkesin sorgulamaya hakkı doğar. Kim ki nerede zulüm, baskı altındaysa Batman'dan dayanışma duygularımızı açıklıyoruz." dedi.

Ceylanpınar'da yaşanan ve iki askerin şehit olması ile ilgili de konuşan Demirtaş, "Kobani saldırıları devam ederken, Ceylanpınar'da 2 askerin ölümü ile sonuçlanan olaya da değinmek istiyorum. Askerlere Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum. Konunun henüz tam olarak aydınlatılmamış olmasına rağmen Genelkurmay Başkanlığı'nın alelacele açıklama yapıp PYD ile çıkan çatışmada bunların yaşandığını söylemesi ilginçtir. Oysa PYD yaptığı açıklamada yaşanan olayla alakalarının olmadığını söyledi. Bu çok kritik bir meseledir. Bu konuda bu kadar acele açıklama yapmak yerine detaylı bir araştırma, incelemeden sonra gerçeklerin kamuoyu ile paylaşılmasında biz fayda görüyoruz. Bir yandan Rojava ile doğru düzgün ilişkilerin geliştirilmesi için her türlü diplomatik, siyasi girişimler sürerken bir yandan bir anda PYD ile Türk ordusu arasında çatışma görüntüsü varmış görüntüsü vermek hiç kimseye kazandırmaz" dedi.

Cumhurbaşkanı seçildiği taktirde ilk olarak yeni sivil bir anayasa yapacağını belirten Demirtaş, "İlk işimiz yeni bir sivil demokrasi yapmak olacaktır. Ve ilk kısıtlayacağımız yetki cumhurbaşkanlığı yetkileri olacaktır. Türkiye'de öyle bir yetkisi var ki cumhurbaşkanının istediği zaman parlamentoyu feshedebilir. Seçilmiş bir parlamentoyu bir tek kişi feshedebiliyor. Bu Ortaçağ dönemini hatırlatıyor. Kraliyet dönemini, monarşi dönemini hatırlatıyor. Bizim şimdiki anayasamız gibi. Kim getirdi bunu Kenan Evren getirdi. Kenan Evren şimdi darbe yapmış olmaktan sabıkalı eski bir general. Onun yaptığı anayasaya dayanarak, ‘Ben bu yetkiyi kullanacağım' demek darbenin nimetlerinden faydalanmaktır. YÖK, MGK gibi kurumların hepsi darbenin kurumlarıdır. Cumhurbaşkanı bunların hepsinin başkanıdır. Bütün bunlar demokrasiye aykırıdır. Ben cumhurbaşkanı olursam bunların hiçbirini kullanmayacağım. Bu yetkilerin hepsini yerele devredeceğim" şeklinde konuştu.

(İHA)

SONRAKİ HABER