için kaldı

Türkiye için korkutan rakam

İnşaat Mühendisleri Odası Balıkesir Şubesi Başkanı Burak Sezginsoy, son 58 yılda Türkiye'de 411 bin 465 binanın depremlerden dolayı yıkıldığını ya da hasar gördüğünü söyledi.

F5HABER F5HABER
Türkiye için korkutan rakam

İnşaat Mühendisleri Odası Balıkesir Şubesi Başkanı Burak Sezginsoy, son 58 yılda Türkiye'de 411 bin 465 binanın depremlerden dolayı yıkıldığını ya da hasar gördüğünü söyledi.

Balıkesir İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Burak Sezgünsoy, deprem ile ilgili olarak ürkütücü rakamlar verdi. Başkan Sezginsoy, Deprem Haftası dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, "Geçmişte yurdumuzda birçok yıkıcı depremler olduğu gibi, gelecekte de sık sık oluşacak depremlerle büyük can ve mal kaybına uğrayacağımız bir gerçektir. Deprem Bölgeleri Haritası'na göre, yurdumuzun yüzde 92'sinin deprem bölgeleri içerisinde olduğu, nüfusumuzun yüzde 95'inin deprem tehlikesi altında yaşadığı ve ayrıca büyük sanayi merkezlerinin yüzde 98'i ve barajlarımızın yüzde 93'ünün deprem bölgesinde bulunduğu bilinmektedir" dedi.

Son 58 yıl içerisinde depremlerde 58 bin 202 kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çeken Başkan Sezginsoy, "122 bin 96 kişi yaralanmış ve yaklaşık olarak 411 bin 465 bina yıkılmış veya ağır hasar görmüştür. Sonuç olarak denilebilir ki, depremlerden her yıl ortalama bin 3 vatandaşımız ölmekte ve 7 bin 94 bina yıkılmaktadır. Son günlerde Balıkesir merkezde yaşanan depremlerle deprem gerçeği kendini bir kez daha hatırlatmaktadır. Depreme dayanıklı yapı tasarımı, yetkin mühendislik, yapı denetim , mühendislik eğitimi gibi kavramlar odamızca sık sık yapılmaktadır. Deprem haftası sebebiyle sizlere daha somut bir teklif sunacağız" şeklinde konuştu

Balıkesir'in 1. derece deprem bölgesinde bulunduğunu ve bir deprem simülatörüne ihtiyacı olduğunu belirten Başkan Sezginsoy, "Deprem fiziki ve psikolojik etkilerinin tecrübe edilmesi yolu ile can ve mal kaybının asgariye indirilmesi için tasarlanan deprem simülatöründe deprem sırasında ve sonrasında nasıl davranılması gerektiğini ve depremden korunmak için alınması gereken basit tedbirlerinin uygulamalı anlatılması hedefleniyor. Deprem simülasyon sisteminde depremin nasıl oluştuğunun katılımcılara uygulamalı eğitim verilerek deprem sırası ve sonrasında neler yapılması gerektiğinin uygulamalı olarak anlatılması sağlanmaktadır. Kurulacak deprem sarsma tablası ve simülatör sistemi ile ülkemizde ve dünyada olmuş bazı hasar verici depremlerin ivme kayıtları kullanılarak depremin her yöndeki ivme, hız ve yer değiştirmesini gerçeğe yakın simule ederek , deprem sırasında insanların neler yapması gerektiğinin eğitiminin verilmesinin yanı sıra artçı depremler hakkında da katılımcıları bilgilendirilebilmektedir. Özellikle okullarda bu simülasyon deprem bilincinin oluşturulması anlamında çok faydalı olacağını düşünmekteyiz. Bu çerçevede ilgili kurum ve kuruluşları Balıkesir'e deprem simülatörü kazandırması için davet ediyoruz" dedi.

(İHA)

SONRAKİ HABER