için kaldı

Maç öncesi kalp kontrolü

Balıkesir Tabip Odası, maç esnasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden 17 yaşındaki Tuğra Yarbaoğlu'nun ölümüne dikkat çekmek için halı saha maçına çıkan gazetecileri kalp kontrolünden geçirdi.

F5HABER F5HABER
Maç öncesi kalp kontrolü

Balıkesir Tabip Odası, maç esnasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden 17 yaşındaki Tuğra Yarbaoğlu'nun ölümüne dikkat çekmek için halı saha maçına çıkan gazetecileri kalp kontrolünden geçirdi.

Balıkesir'de 7 Kasım 2014 tarihinde, lise 3'üncü sınıf öğrencisi 17 yaşındaki Tuğra Yarbaoğlu, halı sahada futbol oynarken kalp krizi geçirerek yaşamını kaybetmişti. Balıkesir Tabip Odası, Yarbaoğlu'nun ölümüne dikkat çekmek amacıyla, halı sahada maç yapacak gazetecilere maç öncesi EKG, fizik muayene ve ekokardiyografi testi yaptı. Gazeteciler maç öncesi ambulanstaki 3 doktorun gözetiminde bazı testlerden geçti.

Konu ile ilgili bilgi veren Balıkesir Tabip Odası Başkanı Doktor Fikret Şahin, "Bu yaşadığımız üzücü olaydan dolayı genç kardeşimize Allah'tan rahmet, ailesine sabırlar diliyorum. Bu olaydan dolayı toplumumuzda bu gibi üzücü olaylarla karşılaşmamak amacıyla, 'Nasıl bilinçlendirebiliriz?' diye bu çalışmayı yapmak istedik. Burada sportif karşılaşmalar öncesi bir sağlık muayenesinin ne kadar önemli olduğunu vurguluyoruz. Özellikle halı saha gibi yarışmalı sporlarda nelere dikkat etmemiz gerekir, bunlara temas etmek istedik. Hiç olmazsa halı saha gibi böyle efor sarf edilen, ani depara kalkılan yani belli bir ritmde değil de anlık ritm artırılan spor tarzlarında ne gibi noktalara dikkat etmemiz gerekir, bunları anlatıyoruz. Bu tür spor yapan kişilerin yılda bir kez sağlık kontrolünden geçmesini tavsiye ediyoruz" dedi.

"MAÇ ÖNCESİ YEMEK YEMEYİN, ALKOL ALMAYIN"

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Doktor Fikret Şahin, maça çıkmadan yaklaşık 2-3 saat önce herhangi bir şey yenmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Biraz aç karınla sportif faaliyetlerini yapsınlar. Alkol, sigara gibi zararlı ürünler almamalarını tavsiye ediyoruz. Özellikle gençlerin enerji içeceklerinden uzak durmalarını ve hayatın biyoritmine uygun zamanda bu gibi sportif faaliyetleri yapmalarını öneriyoruz. Genç arkadaşların sabaha karşı 3-4, 4-5 gibi saatler arasında halı sahada maç yaptıklarını görüyoruz. Bunun insan fizyolojisine uygun olmadığını söylüyoruz" diye kaydetti.

Kardiyoloji uzmanı Dr. Eyüp Avcı ise maç öncesi yaptıkları sağlık kontrolü hakkında bilgi vererek, "Biz burada kişinin genel görünüşüne, kalbin seslerine bakıyoruz. Anlamlı bir şey var mı, yok mu onu ayırt etmeye çalışıyoruz. Daha sonra elektro kardiyografik dediğimiz kalbinin ritmini takip ediyoruz. Ekokardiyografi ile de kalbin kalp kapaklarını, kalp duvarlarına ve genel fonksiyonlarına bakıyoruz. Bunun haricinde efor testi yapıyoruz. Bazı durumlarda 24 saatlik holter dediğimiz kalbin üstüne bir cihaz bağlanıyor ve kalbin ritmi kontrol ediliyor" diye konuştu.

"SPORA KARAR VERDİYSENİZ MUHAKKAK KONTROLDEN GEÇİN"

Herhangi bir hastalık şikayeti olmayan kişilerin spor yapmaya başlamadan önce muayene olması gerektiğini vurgulayan Avcı, "Bizim buradaki temel amacımız hiçbir şikayeti olmayan kişilerin eğer spor yapmaya başlamadan önce, bu halı saha maçı değil de evdeki bir hanımefendi zayıflamak istiyor veya genel anlamda spor salonuna gitmek istiyor ise en azından kendini kontrol ettirsin, muayenesini yaptırsın. Ondan sonra sağlıklı olduğu raporunu alsın ve fiziki aktivitede bulunsun" dedi.

"ÖLÜMLERİN YÜZDE 90'ININ ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR"

Kardiyoloji uzmanı Dr. Tarık Yıldırım ise, sporcu ölümlerinin yüzde 90'ının önlenebileceğini söyledi. Yıldırım, "30 yaş üstü kişilerde ani kardiyak ölüm sebebi en sık koroner arter hastalıklarından kaynaklanıyor. 30 yaş altındaki kişilerse ise yine kardiyak ölümünün primal kas hastalıkları dediğimiz yani kalbin kas dokusunun gelişmesine bağlı ve kalbin elektriki hastalıkları oluyor. Onun için spora başlayacak kişilerde, özellikle yarışmalı spor yapacak kişilerin mutlaka sağlık taramasından geçmesi gerekiyor. En azından kardiyoloğa gidip, fizik muayene yaptırıp EKGS çektirmesi, efor testi gibi işlemlerle de bunun desteklenmesi gerekiyor. Ani kardiyak ölümlerinin en azından yüzde 100'ü önlenmese bile yüzde 90'u önlenebilir" dedi.

Sağlık kontrolünden geçen gazeteciler ise Tabip Odası'nın yaptığı uygulamayı takdirle karşıladı. Yapılan test sonucu herhangi bir sağlık sorunu olmadığını öğrenen gazeteci İlkan Toprak, "Ben öncelikle Tabip Odası ve doktor arkadaşlarımızın farkındalık oluşturmak amacıyla gazeteci meslektaşlarımıza yaptıkları muayene nedeniyle teşekkür ediyorum. Beni muayene ettiler, son derece sağlıklı çıktık. Top oynamamızda herhangi bir sorun yok şu an için" dedi.

Gazeteciler daha sonra Tabip Odası Başkanı Fikret Şahin'e penaltı çektirerek hep birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

(İHA)

SONRAKİ HABER