Erdek'e 14 heykel kazandıracak sempozyum

BALIKESİR'in Erdek İlçesi'nde bu yıl 2'ncisi düzenlenen Kyzikos Heykel Sempozyumu devam ediyor. Aralarında İtalya, İsviçre, Kosto Rika ve Sırbistan'dan gelen heykel sanatçıları, sempozyum kapsamında Erdek'in granit, Marmara Adası'nın ise mermer yataklarından sağlanan granit ve mermerlerle, Kyzikos dönemine ait eserlerin benzerini yapıyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü...

F5HABER F5HABER
Erdek'e 14 heykel kazandıracak sempozyum

BALIKESİR'in Erdek İlçesi'nde bu yıl 2'ncisi düzenlenen Kyzikos Heykel Sempozyumu devam ediyor. Aralarında İtalya, İsviçre, Kosto Rika ve Sırbistan'dan gelen heykel sanatçıları, sempozyum kapsamında Erdek'in granit, Marmara Adası'nın ise mermer yataklarından sağlanan granit ve mermerlerle, Kyzikos dönemine ait eserlerin benzerini yapıyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü Araştırma Görevlisi Ahmet Aydın Atmaca, 15 Temmuz'a kadar devam edecek sempozyumda, sanatçıların bir komisyonca belirlenen, Kyzikos uygarlığına ait 14 heykeli yaparak Erdek'e hediye edeceklerini söyledi.

Erdek'te devam eden Kyzikos Sempezyumu'na beklenilenden çok daha fazla ilgi oldu. Sempozyuma katılan Sırbistan'dan Nedim Hadziahmetovic, İsviçre'den Adriano Ciarla, Kosta Rica'dan UlisesJ imenez Obregon, İtalya'dan Alessio Ranaldi ile Türkiye'den, Ahmet Aydın Atmaca, Ercan Yılmaz, Nazlı Tabanlı ve Songül Telek, granit ve mermeri sanat eseri haline dönüştürüyorlar. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Heykel Bölümü Araştırma Görevlisi Ahmet Aydın Atmaca, sempozyuma katılan sanatçıların, Kyzikos uygarlığını içeren 14 heykel yapıp Erdek'e hediye edeceğini söyledi. Atmaca, proje kapsamında Sırbistanlı Sanatçı Nedim Hadziahmetovic'in,Kyzikos'a altın aramak için gelen Argonautlar'ın yaptığı bir savaşta yer alan Argonaut savaşçısının figürünün yer alacağını da sözlerine ekledi.

HEYKELLER UYGUN YERLERE KONULACAK

Sempozyumu ziyaret eden Erdek Belediye Başkan Vekili Hasan Yapakçı, Kyzikos ve Erdek'in üç bin yıllık tarihi bulunduğunu, bu tarihler içinde heykelin, bölgede özel bir yere sahip olduğunu söyledi. Ege ve Akdeniz bölgesindeki uygarlıklara heykel sanatını Kyzikos ve Erdek'in öğrettiğini söyleyen Belediye Başkan Vekili Yapakçı, Sempozyum kapsamında yapılıp hediye edilecek 14 heykeli, Erdek ilçe merkezi ve Ocaklar ve Kapıdağ Mahallerinde uygun yerlere konulacağını açıkladı.

(DHA - Tuygun ERTAN)
SONRAKİ HABER