Cihan Pehlivanı Kurtdereli Anıldı

KURTDERELİ Mehmet Pehlivan, ölümünün 75'inci yılında, memleketi Balıkesir'de ve Kurtdere Köyü'nde törenlerle anıldı.

F5HABER F5HABER
Cihan Pehlivanı Kurtdereli Anıldı

KURTDERELİ Mehmet Pehlivan, ölümünün 75'inci yılında, memleketi Balıkesir'de ve Kurtdere Köyü'nde törenlerle anıldı.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nce Kurtdereli Heykeli önünde düzenlenen törene Vali Yardımcısı Mehmet Kamil Sağlam, Karesi Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, Altıeylül Kaymakamı Bayram Gale, Karesi Belediye Başkanı AK Partili Yücel Yılmaz, Altıeylül Belediye Başkanı AK Partili Zekai Kafaoğlu, Kurtdereli Güreşleri Ağası Abdullah Altıntaş, daire müdürleri ve sporcular katıldı.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İlhan Aslan törendeki konuşmasında, Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ın Fransa, İngiltere, ABD'de de yaptığı tüm güreşleri kazanarak, Türk'ün gücünü dünyaya gösterdiğini ve 'Cihan Pehlivanı' ilan edildiğini söyledi. Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ın başarısının sırrını anlatırken, "Ben her güreşte arkamda Türk milletinin bulunduğunu ve millet şerefini düşünürüm" dediğini aktaran Aslan, bu sözü duyan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de Kurtdereli'ye bir mektup gönderdiğini, "Senin bu değerli sözünü Türk sporcularına bir meslek düsturu olarak kaydediyorum" yazdığını kaydetti. Aslan, bu sözün günümüzde de Türk sporcularına ışık tuttuğunu söyledi.

KURTDERELİ KİMDİR?

1865 yılında bugün Bulgaristan sınırları içinde kalan Deliorman'da doğan Kurtdereli Mehmet Pehlivan 1878'de savaş nedeniyle ailesiyle birlikte Balıkesir'e göç etti. Burada yağlı güreşe başladı. Dönemin ünlü pehlivanları Katrancı Mehmet, Koca Yusuf, Adalı Halil ile yaptığı güreşlerle adını duyurdu. Hocası Pehlivan Mehmet'le birlikte tüm Anadolu ve Trakya'yı dolaşarak er meydanında kendisini kabul ettirdi. 1899'da Kırkpınar'da Adalı Halil ve Kara Osman'ı yenerek Kırkpınar Başpehlivanı oldu. İki kez Avrupa'ya gitti. Callmett, Pitejenski ve Dumas gibi ünlü güreşçileri yendi. Galibiyetler listesine 'Hint Kaplanı' olarak tanınan Gulam Rüstem'i, Macar Caya, Rus Baradonow ve Alman Müller'i de ekledi. 1911'de 32 gecede 43 müsabaka yaptı. 'Cihan Şampiyonu' ilan edildi. Son güreşini 1931 yılında İstanbul'da yaptı ve pehlivanlık geleneğine göre kıspetini Kabe'ye yollayarak er meydanlarından çekildi. 11 Nisan 1939'da Balıkesir'de vefat etti.

(DHA - Coşkun YAMAN)
SONRAKİ HABER