Ayvalık'ta engellileri biraraya getiren şenlik

BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nde, bu yıl 24'üncüsü düzenlenen Engeliler Şenliği, Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen bin 300 engellinin katılımıyla başladı.

F5HABER F5HABER
Ayvalık'ta engellileri biraraya getiren şenlik

BALIKESİR'in Ayvalık İlçesi'nde, bu yıl 24'üncüsü düzenlenen Engeliler Şenliği, Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen bin 300 engellinin katılımıyla başladı.

Ayvalık'a dün gelerek ilçedeki dört otel ve bir kampa yerleşen engeliler, bugün saat 16.00'da Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Buradaki etkinliğe, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, Türkiye Zihinsel Özürlüler Federasyon Başkanı Aynur Dankas, Türkiye Orotpedik Engelliler Federasyon Başkanı Cemal Merdan, Türkiye Sağırlar Federasyon Başkan Yardımcısı Azmi Tuncel, Görme Engelliler Federasyon Başkanı Haldun Kırkık, Spastik Çocuklar ve Erişkinler Dernekleri Cerebral Plasy Federasyonu Başkanı Murat Arslanhan, Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, CHP'li Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, CHP Balıkesir İl Başkanı Ender Bıçkı, CHP Ayvalık İlçe Başkanı Ahmet Toker, AK Parti Ayvalık İlçe Başkan Yardımcısı Mehmet Anıl Okyar ve vatandaşların katıldığı tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Etkinlikte konuşan Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, "Ayvalık'ta bu etkinlikler başladığından beri engelliler ciddi haklar elde etti. Engellilik sorunu bütün toplumların sorunudur ama, 15 Temmuz'da benim engellim, 'Türkiye'nin sorunu benim sorunumdur' diye tankların üstüne çıktı, önüne yattı. 15 Temmuz gecesi Türkiye'nin bir karanlık gecesi oldu, demokrasiye kurşun sıktılar. Bizim kaynaklarımızla beslenen, okuyan, büyüyen kaynaklar askerlik elbisesi içine büründü ve insanımıza kurşun sıkmaya çalıştı. Bunları huzurunuzda kınıyor, lanetliyorum" dedi.

'TÜRKİYE'YE AYVALIK'TAN BİR IŞIK YANDI'

Ayvalık'ta Engelliler Şenliği'ni başlatan Türkiye Sakatlar Konfederasyonu eski Genel Başkan Yardımcısı Ömer Uğur ve Hamdi Atay'a teşekkür eden CHP'li Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, "Türkiye'de örneği olmayan bir süre. İnşallah bir dahaki sene çeyrek asrımızı tamamlamış olacağız. Hep birlikte kalabalıkla ve uluslararası hale getirerek bu şenliğe devam edeceğiz. Bu şenlikte başladıktan sonra Türkiye'de engellilerin haklarına daha da önem verildi. Türkiye'ye buradan bir ışık yandı ama bu ışık yanacak, daha da büyüyecek. Ayvalık'ta engellilerin sesini her zaman Türkiye'ye duyuracağız" diye konuştu.

'ENGELSİZ BİR DÜNYA İÇİN BEYİNLERİ SAKAT İNSANLARIN SÖZ SAHİBİ OLMASINA İZİN VERMEYİN"

Ayvalık Kaymakam Namık Kemal Nazlı da, "Engelsiz bir dünya yaratmak istiyorsanız önce her şeyi sağlam gibi görünen ama beyinleri sakat insanların dünyada söz sahibi olmalarına müsaade etmeyeceksiniz. Dolayısıyla savaşları ortadan kaldıracaksınız ve engelsiz dünyaya hep birlikte kavuşacağız. Engellilere göre ortamı uygun hale getirebilirsiniz, ama engelli bir beyni ortadan kaldırmadığınız müddetçe siz engelsiz bir hayatı gerçekleştirmiş sayılmazsınız. Onun için bize düşen görev, başta kendi içimizde olan savaşı kazanmamız gerekiyor, ondan sonra dünyadaki bütün olumsuzlukları, savaşları ortadan kaldırmamız gerekiyor" dedi.

Çin ve Japonya'dan yaklaşık 30 kişilik grubunda da katıldığı şenlikte konuşmaların ardından, Ereğili Belediyesi Özel Çocukları Koruma Derneği ve Ayvalık'ta yaşayan özel çocukların halk oyunları gösterisi ilgiyle izlendi. Engelli konuklar ve aileleri gösterilere zaman zaman alkışlar kimi zamansa dans ederek eşlik etti.

(DHA - Kadri KAYA)
SONRAKİ HABER