Bakan Güler: Suriye Sınırı Boyunca Duvar Çekilmeyecek

İÇİŞLERİ Bakanı Muammer Güler, Suriye sınırında tümüyle duvar çekmek gibi bir yaklaşımları bulunmadığını, Nusaybin'deki yerel yöneticilerin askeri bölgedeki duvarı yıkma yetkisi bulunmadığını söyledi. Bakan Güler, 'Çözüm süreci'ne bölge halkının yüzde 99, BDP'lilerin ise yüzde 95 oranında destek verdiğini ifade etti.

F5HABER F5HABER
Bakan Güler: Suriye Sınırı Boyunca Duvar Çekilmeyecek

İÇİŞLERİ Bakanı Muammer Güler, Suriye sınırında tümüyle duvar çekmek gibi bir yaklaşımları bulunmadığını, Nusaybin'deki yerel yöneticilerin askeri bölgedeki duvarı yıkma yetkisi bulunmadığını söyledi. Bakan Güler, 'Çözüm süreci'ne bölge halkının yüzde 99, BDP'lilerin ise yüzde 95 oranında destek verdiğini ifade etti.

BAKAN GÜLER, BİLAL ERDOĞAN İLE MARDİN'DE

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Türkiye Eğitim ve Gençliğe Hizmet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, vakfın yönetim kurulu üyesi Abdulkadir Kart, Devlet eski Bakanı Nevzat Ercan ve Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker ile birlikte vakıf tarafından yapılacak eğitim kampüsü alanında incelemelerde bulunmak üzere özel uçakla Mardin'de geldi.

Güler, Mardin Valiliği'ni ziyaret ederken valilik koridorlarındaki Mardin fotoğrafları üzerinde Bilal Erdoğan ve heyettekilere doğduğu evi gösterip, kentin tarihi ve kültürel hakkında bilgi verdi. Bakan Güler, Vali Ahmet Cengiz'den eğitim konusunda brifing aldıktan sonra eğitime kazandırılacak yatırımın ön incelemesini yerinde görmek ve projeyi tartışmak üzere geldiklerini söyledi.

Güler, Türkiye Eğitim ve Gençliğe Hizmet Vakfı'nın Mardin'de yapımını planladığı 24 derslikli eğitim kampusunda havuz, spor salonu ve 200 kişilik yurt yer alacağını, bunun bu alanda Mardin'de ilk yatırımı olacakğını söyledi. Bakar Güler, Eğitim; millet olma davası ve Türkiye vizyonunun çok önemli bir ayağıdır. Bu ayağın güçlü olması toplumun geleceği açısından da son derece önemlidir. Bu aşamadaki yatırımlarımız eğitim en nemli hizmet konularının başında geliyor" dedi.

"SÜRECE DESTEK VAR"

Bakan Güler, PKK'nın önde gelen isimlerinden Cemil Bayık'ın müzakerelerin sona erdimesi durumunda silahların konuşacağı sözleri ile BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak'ın yaptığı açıklamaları nasıl değerlendirdiği sorunu yanıtlarken Bayık yerine Kışanak'ı muhatap aldığını anlatırken, şöyle dedi:

"Sayın Kışanak'ı muhatap olarak bu konuda kabul ederim. Çözüm süreci ile ilgili verilen genel mesajlara bakarım. Şu ana kadar bu sürecin geldiği noktada bölge halkının bu konudaki memnuniyetine bakarım. Bölgedeki çözüm sürecine destek oranı yüzde 99'dur. Kendi partililerinin destek oranı yüzde 95'dir. Bu bize de, kendilerine de, bölge halkına da çok önemli sorumluluklar ve çok önemli mesajlar yükleyen bir konudur. 'Bu süreci kim bitirirse vebal altına kalır' sözünü hem sayın Başbakanımız defalarca ifade etmiştir. BDP eş başkanlarından da duyduk, o halde bu küçük ayrıntılara takılmadan sürecin bu bölge için olan önemini hesaba katacağız. Bu süreç herkes için hayırlı bir konudur. Bunu özenle korumayı ve bunun gereklerini yerine getirmeyi herkes için bir sorumluluk olarak görüyoruz. Biz konuda neticeye varan yaklaşımı öne alırız. Küçük meselelere takılıp kalmayız. Bu süreci inşallah kimse sona erdirecek bir vebalın altına girmez."

İçişleri Bakanı Güler, Nusaybin İlçesi'nde Suriye sınırına yapılan güvenlik duvarını ilçedeki yerel yöneticilerin yıkma haklarının olduğunu öne süren açıklaması hatırlatılınca, şöyle dedi:

"O yatırım belediyenin hizmet alanına giren bir yatırım değil. Devletin yatırımıdır. Ona farklı algı yaratılmaya çalışılıyor. Orada yaratılmaya çalışılan farklı algı şu anda sürdürülmekte olan sürecin maalesef amaçlarına hizmet etmiyor. Ayrıca sınır bölgesinde yapılan güvenlik duvarı belediye imarı içinde değildir. Askeri alan bölgesidir. Askeri alan ve hudut bölgesi olduğu için de belediye encümen kararıyla yıkma gibi bir yetkileri yoktur."

"TÜM SURİYE SINIRINA DUVAR ÇEKME GİBİ YAKLAŞIMIMIZ YOR"

'Güvenlik duvarının' Suriye'den geçişlerinin güvenli sağlanması amacını taşıdığını belirten Güler, şöyle devam etti:

"İnsani amaçla yapılan bir duvardır. Orada yapılmakta olan yol, oradaki mayınlı alandan dolayı vatandaşların can ve mal güvenliğini korumaya yönelik bir duvardır. Ayrıca herhangi bir şekilde Suriye'den insani anlamda gelebilecek kişilerin can güvenliğini korumaktır. Ceylanpınar'da, Akçakale'de şimdiye kadar yaşanan nahoş olayların orada da yaşanmamasına yönelik, tekerrür etmemesine yönelik bir önleme duvarıdır. 911 kilometrelik Suriye sınırında tümüyle duvar çekmek gibi bir yaklaşımımız yoktur. Tamamen korumaya yönelik bir duvardır. Ama farklı şekilde algılatılmaya çalışılıyor. Bunu da böyle belirtmek isterim. Bu konuyu da fazla polemik yapmak istemem. Bunun üzerinden de fazla polemik yapılmaya izin vermem."

Türkiye Eğitim ve Gençliğe Hizmet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan ise, vakıf olarak huzurlu bir toplumun yolunun eğitimden geçtiğinin bilinci içerisinde oluklarını söyledi. Eğitime yurt sathında eğitime destek vermeye çalıştıklarını belirten Erdoğan, "Mardin'de sayın bakanımızın aracılığı ile hayırseverimizin katkısı ile güzel bir tesis kazandırmayı hedefliyoruz. Bunun için şimdiden emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz. İnşallah kısa sürede projeyi hayata geçirerek buradaki öğrencilerimize hizmet vermeyi istiyoruz. Bu bölgede eğitim adına yapılan her şeyin her türlü toplumsal barışa tabii ki katkısı olacak" dedi.

Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, böyle bir yatırımı gerçekleştirmekten dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.

(DHA - Nezir GÜNEŞ-Kadir ÜRÜNDÜ)
SONRAKİ HABER