için kaldı

Yazar Murat Belge'nin "Cumhurbaşkanına hakaret" davası

YAZAR Murat Belge'nin, Taraf Gazetesi'nde yayınlanan bir yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

F5HABER F5HABER
Yazar Murat Belge'nin "Cumhurbaşkanına hakaret" davası

YAZAR Murat Belge'nin, Taraf Gazetesi'nde yayınlanan bir yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

ORHAN PAMUK DA İZLEDİ

Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davanın ilk duruşmasına tutuksuz sanık Murat Belge ile avukatları katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatının da hazır bulunduğu duruşmayı yazar Orhan Pamuk da izledi.

"HAKARET SUÇLAMASI ÇIKMAZ"

Kimlik tespitinin ardından savunmasını yapan Belge suçlamaya konu yazının kendisine ait olduğunu belirterek, "Tarafımca yazılmıştır. Yazıyı dava konusu olduktan sonra tekrar okudum. Bahsi geçen yazı seçim süreci ve sonrası geçen analiz yazısıdır. Yazımdaki analizin doğru ya da yanlış olduğu tartışılabilir ancak hakaret suçlaması çıkmaz. Suçlamayı kabul etmem" dedi.

"CEZALANDIRILMASINI İSTİYORUZ"

Belge'nin avukatı Bahri Bayram Belen ise Türk Ceza Kanunu'nun 299. maddesinde düzenlenen "Cumhurbaşkanına hakaret" suçunun Anayasa'ya aykırı olduğunu düşündüklerini söyleyerek, "Anayasa'nın 152. maddesi uyarınca mahkemenin öncelikle bu hususta değerlendirme yapmasını ve kanun iptali için dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini talep ederiz" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı ise sanıktan şikayetçi olduklarını ifade ederek, "Davaya katılma tabelimiz vardır. Sanığın cezalandırılmasını istiyoruz. Özellikle yazının son bölümünde müvekkilimiz açıkça itham edilmektedir" dedi.

Mahkeme suçtan zarar görme ihtimaline karşı müşteki Reecep Tayyip Erdoğan'ın davaya katılma talebini kabul ederken duruşma dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.

"ADETİM DEĞİLDİR KİMSEYE HAKARET ETMEM. ŞİMDİYE KADAR HAYATIMDA HİÇ ÖYLE BİR ŞEY YAPMADIM."

"Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan yargılandığı duruşma sonrası açıklama yapan Murat Belge, "Valla benim adetim değildir kimseye hakaret etmem. Şimdiye kadar hayatımda hiç öyle bir şey yapmadım. 40-50 yıldır yazarım. İlk defa birisine hakaret ettiğime dair bir iddiayla karşılaşıyorum. Yazının neresinde ne söyleyerek hakaret ettiğim belli değil. Soruyorlar diyorum Türkiye'nin en kalabalık kulüplerinden birisine üye oldum. Tayyip Erdoğan'a hakaret edenler kulübü. 2 bin kişi kadar olmuşuz. Bu kadar kişinin kendisine hakaret ettiğini düşünen bir kişi 'Bu kadar adam niye başkasına değil de bana hakeret ediyor' diye bir 10 dakika düşünse diye düşünüyorum. Ama zaten Cumhurbaşkanı ile düşüncelerimizin uymadığı belli" dedi.

"BİNLERCE CUMHURBAŞKANINA HAKARET VAKASI OLDUĞUNU BİLİYORUZ"

Murat Belge'nin arkadaşı olduğunu ve kendisine destek vermek amacıyla duruşmaya katıldığını belirten Orhan Pamuk, "Yazılarını neredeyse 50 yıldır okuyorum. Ondan çok şey öğrendim, burada altını çizmek isterim. Yazılarının üslubü hiç bir zaman kalp kırıcı, saldırgan olmamıştır. Kendine özgü, çok nazik ama öğretici, hataları gösteren bir üslubu vardır. Bunun gibi daha binlerce Cumhurbaşkanına hakaret vakası olduğunu biliyoruz. Aslında bunlar özgür düşünceyi, hükumetin eleştirilmesini, seçim taktiklerini, manevra kabiliyetini eleştirenleri susturmak, korkutmak, yıldırmak, mahkeme kapılarında süründürmek, kafanı hükumeti eleştirmekten çok davanın ayrıntılarıyla meşgul etmek" diye konuştu.

"SİNDİRMEK İÇİN AÇILAN BİR DAVA"

Yazar Pamuk konuşmasında devamla, "Başkalarına örnek olsun diye sindirmek için açılan bir dava olarak görüyorum. Türkiye gibi bir ülkenin Cumhurbaşkanı her eleştiri yazısından kalbi kırılıp mahkemeye gidip 'Canım yandı, tazminat istiyorum' demesinin de hukuka aykırı olduğunu düşünüyorum. Ceza kanunundaki Cumhurbaşkanlığına hakaret maddesi Cumhurbaşkanının tarafsız olduğu, partiler üstü davrandığı, Anayasal kurumlar arasında uyum sağlamak için uğraştığı bir ortam için hazırlanmış. Siz eleştiriyorsunuz, seçim için, oy kazanmak için sert sözler söylüyorsunuz, e sizin karşınızdaki de seçim ortamı olduğu için belki bir şey söylüyor. Siz söyleyeceksiniz, o cevap verince hakaret oldu Cumhurbaşkanlığına. Bu, hiçbir insani, ahlaki, hukuki bir kıstasla da bağdaşmaz. 40 yıldır yazarlık yapıyorum. Mahkeme kapılarına gelmekten, arkadaşlarımı savunmaktan, kendi davalarımdan bıktık. Yeni bir Türkiye deniyor. İşte yeni Türkiye, eski Türkiye'nin devamı. Mahkeme kapılarında yazarlar" dedi.

İDDİANAMEDEN

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı aracılığıyla 12 Eylül 2015 tarihli Taraf Gazetesi'nde Murat Belge imzasıyla yayınlanan "Vermezsen 400'ü" başlıklı yazı ile kendisine hakarette bulunulduğu gerekçesiyle şikayetçi olduğu belirtildi. Bu kapsamda soruşturma başlatıldığı belirtilen iddianamede, söz konusu yazıya da yer verilererek, Murat Belge'nin "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan 1 yıldan 4 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

(FOTOĞRAF)

(DHA - ARZU KAYA)
SONRAKİ HABER