"Bizlerin desteğiyle kalıcı barış sağlanır"

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, bayram namazını memleketi Antalya'nın Alanya ilçesinde kıldı. Cami çıkışında konuşan Çavuşoğlu, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD), Irak'taki Türkmenlere yönelik yaptığı saldırılar karşısında hükümetin sessiz kaldığı yönünde yapılan eleştirilere şöyle cevap verdi: "Eskiden şehit kanıyla siyasi rant devşirmeye çalışanlar şimdi...

F5HABER F5HABER
"Bizlerin desteğiyle kalıcı barış sağlanır"

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, bayram namazını memleketi Antalya'nın Alanya ilçesinde kıldı. Cami çıkışında konuşan Çavuşoğlu, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD), Irak'taki Türkmenlere yönelik yaptığı saldırılar karşısında hükümetin sessiz kaldığı yönünde yapılan eleştirilere şöyle cevap verdi: "Eskiden şehit kanıyla siyasi rant devşirmeye çalışanlar şimdi milli meselelerimiz üzerinden de rant elde etmeye çalışıyor."

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri eski Bakanı Abdulkadir Aksu, Milletvekili Mehmet Necati Çetinkaya, bayram namazını Alanya'nın Türkler mahallesindeki Kesteloğlu Camisinde kıldı. Bakan Çavuşoğlu, namazın ardından çıkışta vatandaşlarla bayramlaşarak sohbet etti. Ramazan bayramının tüm dünyaya barış ve huzuru getirmesini dileyen Çavuşoğlu, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarından dolayı bayramı buruk geçirdiklerini söyledi.

"BİZLERİN DESTEĞİYLE KALICI BİR BARIŞ OLUR"

Savaşın yaşandığı Filistin ve Gazze'de bir an önce barışın hakim olmasını dileyen Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "Kan ve gözyaşının biran önce bitmesi lazım. Filistinli kardeşlerimizin haklarının verilmesi için herkes çaba sarf etmeli. Türkiye bu konuda samimi gayretlerini gösteriyor. İsrail eğer anlaşmalara uyarsa, 1968 anlaşmalarına saygı duyarsa bizlerin de desteğiyle orada kalıcı bir barış olur."

"SURİYE İLE İSRAİL ARASINDA SORUNLARI BİZ ÇÖZDÜK"

Filistin halkına bugüne kadar Türkiye'nin yaptığı yardımları, Suriye ve Mısır başta olmak üzere hiçbir Arap ülkesinin yapmadığını ifade eden Bakan Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "5-6 sene önce fosfor bombaları atıldığı zaman Suriye neredeydi? O yüzden Suriye'yi, Gazze'deki kardeşlerimizin can güvenliğinin teminatı gibi göstermeye çalışmak ancak diğer alanlarda olduğu gibi hükümete gelişi güzel sallamak, iftira etmek ve yalan söylemek olur. Neticede Suriye ne zaman böyle etkili olabilmiştir? Hatta İsrail Gazze'yi bombalamadan önce Suriye ile İsrail arasındaki Golan Tepeleri dahil, sorunların çözümüne de en büyük katkıyı biz sağladık. Hatta bir iki detay kalmıştı, sorunu çözmek üzereydik ama buna da İsrail riayet etmedi ve Gazze'yi bombalamaya başladı. Bu yüzden bunları doğru eleştiriler olarak görmüyoruz. Art niyetli eleştiriler olarak görüyoruz."

Hükümete Türkmenler konusunda yanlış eleştiriler yapıldığını belirten Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hâla 30'dan fazla başkonsolosluk çalışanımız onların elinde ve bırakmadılar. Bir taraftan bu kardeşlerimizi kurtarmaya çalışıyoruz ama karşınızda müzakere edeceğiniz bir grup yok. Diğer taraftan Türkmen kardeşlerimize de her türlü imkanı seferber ediyoruz. Böyle durumlarda birlik ve beraberlik içinde olacağımıza, maalesef bundan bile siyasi rant devşirmeye çalışıyoruz. Eskiden şehit kanıyla siyasi rant devşirmeye çalışanlar şimdi milli meselelerimiz üzerinden de rant elde etmeye çalışıyor. Maalesef bu doğru değil."

(İHA)

SONRAKİ HABER