için kaldı

"YÖK’ü kaldıracağız"

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin seçim beyannamesinin 4 stratejik ayaklarını vatandaşlarla paylaşmaya devam etti.

F5HABER F5HABER
"YÖK’ü kaldıracağız"

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin seçim beyannamesinin 4 stratejik ayaklarını vatandaşlarla paylaşmaya devam etti.

Kılıçdaroğlu, 4 stratejik ayağı anlatmaya şöyle devam etti:

"Stratejimizin ikinci ayağı, ülkemizin uluslararası alanda ciddi bir rekabet gücüne kavuşması gerekiyor. Yani Türkiye'nin orta gelir tuzağından kesinlikle kurtulması gerekiyor. Üretken yatırımlara, verimlilik artışına, nitelikli istihdama ihtiyacımız var. Önce üreteceğiz sonra hakça bölüşeceğiz. Katma değeri yüksek ürün üretmek zorundayız. Yani cebimizde taşıdığımız cep telefonları gibi katma değeri yüksek ürünler üretmek zorundayız. Katma değeri ürünler üretmek için Türkiye'yi bilgi toplumuna taşımak zorundasınız.

YÖK'Ü KALDIRACAĞIZ

Üniversiteleri birer bilgi üretim üssü haline getirirseniz Türkiye'yi bilgi toplumuna taşırsınız. Üniversitelerin bilgi üretmesi için, 12 Eylül darbesinin ürünü Yükseköğretim Kurulu'nu (YÖK) kaldıracağız. Üniversite öğrencilerimiz üniversitelerinin kararlarında söz sahibi olacaklar. Üniversitelerin hocaları kendi rektörlerini seçecekler. Her yıl en az 15 bin üniversite mezunlarını yurtdışına doktoraya göndereceğiz.

ZORUNLU EĞİTİMİ 13 YILA ÇIKARACAĞIZ

Bir yılı okul öncesi olmak üzere zorunlu eğitimi 13 yıla çıkaracağız. Herkesin aşının ve işinin olduğu bir Türkiye, yaşanacak bir Türkiye'dir. İş garantili eğitim başlatacağız. Bütün Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) yatılı meslek liseleri kuracağız. Anneler ve babalar çocuklarının okumaları için 5 kuruşluk br masraf bile yapmayacaklar. Çocuk okuyacak, sanayide stajını yapacak ve mezun olunca işi hazır olacak.

Teşvik Sistemi'ni de sil baştan yenileceyeceğiz. Bölgesel teşvikten çok sektörel teşviğe ağırlık vereceğiz. Vergi ve sigorta primi borcu olmayan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) ödedikleri sigorta ve vergi borcu kadar 1 yıl süreyle sıfır faizli kredi alacaklar. Eğer katma değeri yüksek ürün üretiyorlarsa çok önemli bir teşvik alacaklar. Bu teşviğin doğurduğu sonuçlar; Türkiye'de üretim artacak, istihdam artacak, kayıt dışı istihdam azalacak, devletin tahsil edemediği vergi borçları ödemek için borçlanıyor. Bunun da önünü kesiyoruz. Çünkü vatandaşa kredi alabilmek için vergi borcunu gidip ödeyecek. Bir siyasi parti ilk kez bir seçimde bu kadar ciddi, bu kadar tutarlı, bu kadar inançlı, bu kadar onurlu projelerle milletin önüne çıkıyor."


ÜÇÜNCÜ AYAK SOSYAL DEVLETİ GÜÇLENDİRMEK

Kılıçdaroğlu, üçüncü ayağın sosyal devleti güçlendirmek olduğunu belirterek, "Yarattığımız refahı hakça bölüşeceğiz. Önce üreteceğiz, sonra adam gibi bölüşeceğiz. 13 yıldır bu ülkede refah hakça bölüşülmedi. 17 milyon yoksul bu ülkeye yakışmıyor. 17 milyon yoksulun refah düzeyini yükselteceğiz. 17 milyon yoksul ben yoksul değilim diyecek yaşanacak bir Türkiye'de. Devletin 2002 rakamlarını açıklıyorum; ülke nüfusunun yüzde 1'i toplam Türkiye servetinin yüzde 39'una sahip. Geliyorum 2014 yılına ülke nüfusunun yüzde 1'i toplam Türkiye servetinin yüzde 54'üne sahip. Neden 17 milyon yoksulumuz var. İşte bu yüzden. Yoksulluğu bitirmediler, yoksulluğu yönetmek istediler. Sözüm söz, namus sözü 4 yılda Türkiye'de yoksul kalmayacak. Son 10 yılda bu yoksul insanlar bankalara 128 milyar dolar faiz ödediler. 5 milyon vatandaşım borç batağında. 2009 ile 2012 arasında ben borcumu ödeyeceğim diyen bir milyon 20 bin kişi var. Bir milyon 20 bin kişiye dava açıldı. 525 bin kişi mahkum oldu. Bunlardan 89 bini borcunu zamanında ödemediği için hapse girdi. 436 bini kaçak hapse girmemek için. Siyaset toplum bana ne verecek demek değildir, ben topluma ne vereceğim demektir" dedi.

İŞSİZ EVLAT VERGİSİ

"Siz işsiz evlat vergisi duydunuz mu?" diyen Kılıçdaroğlu, "Çocuk ilkokulu, liseyi, üniversiteyi bitirmiş ama işsiz. Diyorlar ki gelip sigorta primi ödeyeceksin. Sen ödemezsen baban ödeyecek. Ödemezsen sağlık hizmeti vermeyeceğiz. O yüzden buna işsiz evlat vergisi diyoruz. Çıkıp desinler ki böyle bir şey yok. Sizi bu vergiden kurtarmak benim boynumun borcudur. Herkes bunu böyle bilsin" dedi.

Kılıçdaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"11 milyon emekli dinlesin. Size Ramazan ve Kurban Bayramları'nda birer maaş ikramiye vermek benim boynumun borcudur. Senin hayır duanı istiyorum emekli kardeşim. Bütün CHP'liler sana minnet duyuyor. Bizim sana vefa borcumuz var onu yerine getireceğim ben. Çalışan emekli kardeşim yüzde 15 sosyal destek primini kaldıracağım. Bu benim namus sözümdür. Sağlık hizmetlerinde 3 ayrı yerde senden para alıyorlar. Bunu kaldıracağım gidip sağlık hizmetini alacaksın, evine onurlu gideceksin. Her ailenin güvencesi olacak. Ayda 200 liranın altında gelirle ne yapsın. Aile sigortasını getireceğim. Hiçbir ailenin geliri 700 liranın altında olmayacak, sözüm sözdür. Hiçbir çocuk CHP iktidarında yatağa aç girmeyecek. Kamuda çalışan 800 bin taşeron işçi var. Sözüm söz, CHP iktidarında taşeron işçisi diye bir kavram olmayacak.

TAŞERON İŞÇİLERİ KADROLU OLARAK İŞE BAŞLATACAĞIZ

Taşeron işçilerin tamamını kadrolu olarak işe başlatacağız. Zaten parayı devlet veriyor. Taşeronu aradan çıkaracağız ve devlet işçi karşı karşıya kalacaklar. Asgari ücretle çalışanlar ayda 949 lirayla geçimini sağlamak isteyenler size sesleniyorum. CHP iktidarında asgari ücret üzerinden vergiyi kaldıracağız. Asgari ücret bin 500 lira olacak. Bunlar konut sorunu çözemediler. Benim Türkiye'ye sözümdür; arsa payı alınmayacak, hazinenin arsası üzerine yapılacak. Ayda 277 lira sabit taksitle 70 metrekareyle sana ev yapacağım. Çiftçiler ürünlerinin karşılığını almadıklarını söylüyorlar. Onlara şu güvenceyi veriyorum;ürettiğin ürünün karşılığını alacaksın, ürettiğin ürüne devlet ne veriyor bir yıl önceden bileceksin. Hiçbir şeker fabrikasını özelleştirmeyeceğim. Çiftçi götürüp pancarını satacak. Sana mazotu 1,5 liradan vereceğim."


(İHA)

SONRAKİ HABER