için kaldı

TEOG tercihleri için danışmanlık hizmeti

Millî Eğitim Bakanlığınca, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında 81 ilde kurulan "tercih danışmanlığı komisyonları" öğrencilere ve velilere danışmanlık hizmeti vermeye başladı.

F5HABER F5HABER
TEOG tercihleri için danışmanlık hizmeti

Millî Eğitim Bakanlığınca, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında 81 ilde kurulan "tercih danışmanlığı komisyonları" öğrencilere ve velilere danışmanlık hizmeti vermeye başladı.

Millî Eğitim Bakanlığı, TEOG yerleştirme puanlarının açıklanmasının ardından, bugün itibariyle başlayan tercih döneminde öğrencilere ve velilere, danışmanlık hizmeti vermeye başladı. Bu kapsamda 81 ilde "tercih danışmanlığı komisyonları" kuruldu. İllerde 2 bin 51 tercih danışmanlığı komisyonunda, 7 bin 328 öğretmen görev alıyor. İllerde ulaşımı kolay okullarda ve mobil olarak kurulan komisyonlar mesai saatleri içinde çalışacak.

"ANKARA İLİMİZDE DE 126 TERCİH MERKEZİMİZ VAR"

Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yılmaz, Ankara'nın Çankaya ilçesinde Namık Kemal Ortaokulu'nda kurulan tercih danışmanlığı komisyonunun çalışmalarına ilişkin, "Bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı Sayın Bakanımızın talimatıyla 81 il merkezinde TEOG Tercih Merkezleri kuruldu. Ankara ilimizde de 126 tercih merkezimiz var. Çankaya İlçe Milli Müdürlüğüne bağlı Rehberlik Araştırma Merkezide (RAM) dahil olmak üzere 9 merkezde biz TEOG rehberliği için öğrencilerimize hizmet için merkez oluşturduk. Neredeyse her mahalleye bir tercih merkezi yerleştirdik" diye konuştu.

Sabahtan beri öğrenci ve velilerin çok yoğun bir ilgisi olduğunu ifade eden Yılmaz, "Kafalarına takılan soruları rehber öğretmenlerimize soruyorlar. Bu rehber öğretmenlerimiz daha önce RAM'lar tarafından eğitimden geçirildi. MEB'in direktifleri ve yönergeleri doğrultusunda da öğrencilerimize ve velilerimize yardımcı oluyorlar" dedi.

"ÖĞRENCİ VELİLERİMİZİ VE ÖĞRENCİLERİMİZİ İKİ TÜR REHBERLİK YAPIYORLAR"

Yılmaz,şunları kaydetti:

"Öğrenci velilerimizle ve öğrencilerimizi iki tür rehberlik yapıyorlar. Birinci rehberlikte okul türü ve puan türü üzerinde çalışıyorlar. Örneğin öğrenci Atatürk Lisesini yazmak istiyor. Biz öğrencimizin bu okula gitmesini istiyoruz velisiyle. Okul müdürlerimizle konuştuk. Lise müdürlerimiz öğrencilerimize ve velilerimize yardımcı oluyorlar. Okulu tanıtıyorlar. Okul türünü puan türünü. Daha sonra tekrar geliyorlar. Öğrencinin ve velinin ortak kararına göre burada rehber öğretmenlerimizde yardımcı oluyor. En doğru tercihi nasıl yapar öğrenci bu konuda yardımcı olmak istiyoruz."

Velilerle öğrenciler arasında tercih konusunda bir kararın tartışılarak merkezlere gelindiğini söyleyen Yılmaz, "Karar çıkmadığı yerde de genelde puan türüne bakıyorlar. Yüzdelik dilimine bakıyorlar. Öğrencinin puanına bakıyorlar. Karşılaştırıyorlar Ankara'daki seçenekleri önüne koyuyorlar. Okulları biz ziyaret etmelerini istiyoruz. Direkt burada tercih yapmaktansa gitsin okuyacağı okulu çocuğumuz ve velimiz görsün, şartlarını öğrensin. Daha sonra tekrar gelsin. Bugün ilk gün olduğu için genelde yönlendirici bir rehberlik yapıyoruz. 16 Temmuz'a kadar devam edecek" ifadelerini kullandı.

"BİZİM ARAŞTIRMALARIMIZIN YANINDA BİREYSEL OLARAK KONUŞUP FİKİR ALMAK ÇOK GÜZEL"

Lise tercihi yapacak öğrencilerden Metin Türkmen, uçak teknisyenliği bölümünü istediğini kaydederek, "Buraya gelirken rehber öğretmenlerimizle konuşmuştuk. Şimdi de pekişecek" dedi.

Veli Gül Türkmen, meslek liseleri hakkında bilgi almaya geldiklerini belirterek, "Kendisinin isteği olsun istiyorum. İleride ne olmak istiyorsa şimdiden lisede o alanda eğitim almasını istiyorum. Uçak teknisyenliği istiyor. Gazi teknik lisede varmış. Başka bu alanda hangi okullarda bu bölümler var onları öğrenmek için gelmiştik. Ayrı ayrı okullara gidesiye kadar hangi okullarda ne olduğunu öğrenip direkt o okullara gitmek daha güzel" şeklinde konuştu.

Anadolu Lisesi istediğini bildiren öğrencilerden Zeynep Buse Kayacık, ileride psikolog olmak istediğini ve bu hizmetten memnun olduklarını kaydetti.

Danışmanlık hizmetinden dolayı çok memnun olduğunu söyleyen Veli Nagehan Kayacık "Bizim araştırmalarımızın yanında bireysel olarak konuşup fikir almak çok güzel. Rehber öğretmenler neticede okulları bilen, bizden çok daha iyi bilen kişiler. Bu kişilerden bilgi almak benim için çok sağlıklı olacak. Sıralamanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda yardım almaya geldim" ifadelerini kullandı.

Velilerden Ali Aktaş, "Şuanda 5 tane okul aklımızda. 25 tane tercih yapacağız yakın yerlerden. Bölüm olarak çocuk gelişimini tercih edeceğiz" dedi.

(İHA)

SONRAKİ HABER