"Tek bir silah kalmayıncaya kadar..."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, tek bir silah kalmayıncaya kadar terörle mücadelenin süreceğini söyledi.

F5HABER F5HABER
"Tek bir silah kalmayıncaya kadar..."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, tek bir silah kalmayıncaya kadar terörle mücadelenin süreceğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, terörle mücadele kapsamında sürdürülen operasyonlara işaret ederek, "Cizre'de, Silopi'de, Sur'daki düzen hepimizin canını, malını teminat alan bir düzendir. Bunun sağlanması için ne gerekiyorsa yapılacak. Kimse vehme kapılmasın, tek bir silah kalmayana kadar bu mücadelemiz devam edecek. Gerekli teknoloji geliştirilecek. Terör örgütünün tedarik kanallarını kaldırmak üzere kara sınır kapıları, deniz ve havalimanlarının tarama ve operasyon imkanları güçlendirilecek. Güvenlik riski yaşayan bölgelerde güvenlik noktaları artırılacak. Her türlü güvenlik tedbiri alınacak. Burada illegal yapılanmaların olmaması için gerekli kamu düzeni inşa edilecek. Bu çerçevede ihtiyacı karşılamak için geçici ve kalıcı polis güvenlik noktaları oluşturulacak. Bölgede görev yapan güvenlik güçlerimizin her türlü ihtiyacı karşılanacak. Korucu sayısı artırılacak. İhtiyaç duyulan her türlü yasal düzenleme yapılacak" diye konuştu.

"HER İLÇEDEN BİR BAKAN SORUMLU OLACAK"

"Yangın yerinde gül yetiştireceğiz, vatanımızı gülistana çevireceğiz inşallah" diyen Davutoğlu, bölgede yapılacaklar ve alınacak tedbirler hakkında bilgi verdi. Diyarbakır Sur içi kentsel ihya projesinin de ivedilikle tamamlanacağını anlatan Davutoğlu, eğitim, sağlık ve diğer kamu hizmetlerinin verilmesi için gerekli çalışmaların hızlandırılacağını dile getirdi. Eylem planının tek tek takip edileceğini ve bir Bakanın da rehabilitasyon çalışmalarına nezaret edeceğini söyleyen Davutoğlu, Silopi'den başlamak üzere, her ilçeden Bir bakanın sorumlu olacağını ve ilçelerin ayağa kaldırılacağını dile getirdi.

"BELEDİYELER ANLAMINDA, GEREKEN DÜZENLEMEYİ YAPMAYA HAZIRLANIYORUZ"

Belediyelerin temelde yatırım ve altyapı hizmetlerine yönelmesi için tedbirlerin alınacağına dikkati çeken Davutoğlu, "Yeşilliye suyu biz aktaracağız artık ama Yeşilli Belediyesi bunun için aktarılan kaynak kesilecek. Bunlar babasından miras kalan kaynaklar değil. Yolu biz yapacağız ama belediyeden keseceğiz kaynağını. Bazı belediyeler tarafından terör örgütüne verilen desteğin kesilmesi, belediyeler anlamında, gereken düzenlemeyi yapmaya hazırlanıyoruz. Operasyonlar ve dağa çıkma yasağı nedeniyle aksayan eğitim ve sağlık hizmetinin yerine getirilmesi sağlanacak. Teröre destek verdiği hukuken ispatlanmış kamu çalışanlarının ilişiği kesilecek. Kim olursa olsun, milletin bu kaynağını terör örgütlerini doğrudan veya dolaylı kullanıyorsa, paralel çete üzerinden terör olaylarına sessiz kalıyorsa, kamu personeline dönük olarak her türlü işlem yapılacak. 657 zırhını üstüne alıp da milletin birliğini bozmaya çalışan kim olursa olsun bu zırhı bozmaya hazırız" şeklinde konuştu.

"ELİNDE SİLAH OLANIN MUHATABI MİLLETİN BİLEĞİDİR, YÜREĞİDİR"

Çözüm süreci bağlamında iki istismarın yapıldığının açıkça görüldüğüne dikkati çeken Davutoğlu, "Birincisi, sanki çözüm süreci kamu düzeninin alternatifiymiş gibi, çözüm süreci yürüyor diyerek kamu düzeni için gerekli tedbirlerin alınmaması. Bundan sonra hiçbir süreç kamu düzeninden taviz verilmesini maruz göstermez. İkincisi de öyle bir algı oluşturuldu ki sanki bütün bu süreçlerde muhatap tek bir taraftır. Muhatap bütün bir millet, bölge halkıdır, Ulucami'den çıkınca elleriyle bana sarılan yaşlı ninedir. Muhatap, yolda yürüdüğümüzde, Mardin'de yolda yürüdüğümüzde biz gelmeden bir patlama olmuş. İşte, o sokakta bizi kucaklayan 'Aman bu eşkıyaların bir daha buraya gelmesine izin vermeyin' diyen vatandaştır. Muhatap, genç yaşlarda, dağlara çıkan gençleri kurtarmak için bize yalvaran analardır. Muhatap sivil toplum, kanaat önderleridir. Elinde silah olanın muhatabı milletin bileğidir, yüreğidir. Herkesi muhatap alacağız ama elinde silah olan kimseyi muhatap almayacağız. İki kavram bizim için esastır, vatandaş, ikincisi ise tarihdaşlık, aynı tarihi paylaşmak. Bayırbucak Türkmenleri, İdlip, Araplarını da, Halep'ten gelenleri de aynı tarihdaşlık içinde kardeş görüyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin terörden arınacağını belirten Davutoğlu, millet ve devlet arasındaki mesafelerin tümüyle kaldırılacağını ve eylem planın bu iradenin yazılı beyanı olduğunu ifade etti. Anayasa ve eylem planlarının yegane gayesinin Türkiye'de hukuku ve demokrasiyi sağlam temellere oturtmak olduğunu belirten Davutoğlu, "Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarına başladı. Yeni, sivil anayasayı yapmak nasip olsun. Hedeflerimiz belli, hızlı adımlarla o hedeflere yürüyoruz. Türkiye, bu sıkıntıları mutlaka aşacak. Türkiye'yi her insanımızın yüzünün güldüğü, huzurlu hale getireceğiz" diye konuştu.

(İHA)

SONRAKİ HABER