Teis: Vatandaşa Kullandığı İlacını Nasıl Vereceğiz?

TÜM Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, son günlerde yaşanan reçetesiz ilaç satışıyla ilgili yaptığı açıklamada, eczacıların ilaç uzmanları olduğunu, amacı dışında veya kötü amaç için kullanılan ilaçları kontrollü olarak takip ederek verdiklerini söyledi. Saydan, "Bizler reçetesiz ilaç satmak istemiyoruz. Sürekli ilaç kullanan ya da acil durumdaki...

F5HABER F5HABER
Teis: Vatandaşa Kullandığı İlacını Nasıl Vereceğiz?

TÜM Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, son günlerde yaşanan reçetesiz ilaç satışıyla ilgili yaptığı açıklamada, eczacıların ilaç uzmanları olduğunu, amacı dışında veya kötü amaç için kullanılan ilaçları kontrollü olarak takip ederek verdiklerini söyledi. Saydan, "Bizler reçetesiz ilaç satmak istemiyoruz. Sürekli ilaç kullanan ya da acil durumdaki vatandaşlarımızın ilaçlarını nasıl vereceğimize yönelik açıklama ve çözüm istiyoruz" dedi.

Eczacıların meslek kanunlarını ve ilacın ne demek olduğunu çok iyi bildiğini, Sağlık Bakanlığı'nın izin ve ruhsatı ile açılmış olan bir meslek mensubu olduklarını belirten Saydan, "Bizler ilaç etkisi, yan etkisi, ilaç etkileşmesi, ilaç besin etkileşmesi konularında uzmanız. Bizler teşhis, tanı, tedavi yapmıyoruz, hastalarımızın kullandıkları ilaçları vermek istiyoruz. Diyoruz ki; Kronik hastalarımızın SGK uygulamaları yüzünden ulaşamadığı, kaybettiği, kırdığı yani 'ilaçları raporlu veya doktor kontrolünde, doktor tarafından önerilmiş ilaçlarını eczanelerimize gelip istediğinde nasıl vereceğiz? Bunu öğrenmek istiyoruz. Gece nöbetlerimizde veya gündüz başı, dişi ağrıyan, ateşi yükselen hastalarımıza nasıl ilaç vereceğiz? Bu soruyu Türkiye'nin doktor sayısını, mesailerin 17,00'de bittiği aile hekimliklerini, sağlık kuruluşlarını göz önüne alarak soruyoruz? Ülkemizin asgari geçim standartlarını göz önünde bulundurarak soruyoruz; 7 gün 24 saat, bu ülkenin en ücra periferinde ilaç ve sağlık hizmeti vermeye çalışan 24 bin eczacı olarak sorumuz, vatandaşların ilaçlarını nasıl vereceğiz" diye sordu.

Eczacıların ilaç uzmanı olduğunu, amacı dışında veya kötü amaç için kullanılan ilaçları kontrollü olarak reçete karşılığı verdiklerini de hatırlatan Nurten Saydan, "Bizler reçetesiz ilaç satmak istemiyoruz. Vatandaşlarımızın ilaçlarını nasıl vereceğimizin çözümünü istiyoruz. Ekim 2012 tarihinden beri İlaç Takip Sistemini tüm fonksiyonları ile çalıştırmayı başaramayan yetkililere soruyoruz; İlacını kaybeden, kıran, doktor tarafından tavsiye edildiği halde SUT koşullarından dolayı ilaçlarına ulaşamayan hastalarımızın ilaçlarını verebilelim. Medula sisteminde vatandaşların aldıkları ilaçları görebiliyoruz, kontrol ederek ilaçlarını verebilmeliyiz" dedi.

Çocuğu veya annesinin ilaçlarını eczanelerinde bulunduğu halde veremedikleri vatandaş tarafından darp edilebileceklerini de hatırlatan Saydan, "Lütfen kendinizi hasta yakını olarak düşünün, gece yarısı nöbetçi eczane, eczanesinde olmasına rağmen ilaçlarınızı vermiyor, ne yapardınız? Ülkemizde doktora şiddet malum, pek yakında sırf bu yüzden eczacıya şiddet başlayabilir. Yetkililer unutmasınlar, kimse sabah kalkıp veya gece yarısı aklına esip, zevk için gidip ilaç alayım demez. Ama ilaca ihtiyacı olan vatandaş, mutlaka ilaçlarını temin etmek zorundadır. Amaç, vatandaşların bilinçsiz ilaç kullanmasını engellemek ise bu uygulanan yol yanlış ve hiç bilimsel bir yol değildir. Yasalar günün koşularına uygun hale getirilmeli" dedi.

AY (FOTOĞRAF)

(DHA - Adem YAZICI)
SONRAKİ HABER