için kaldı

Teis: İlaç Fiyatları Artmadı, Yüzde 90 Azaldı

TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, ilaç fiyatlarının artmadığını, yüzde 90 azaldığını belirtirken, "Bir iki ilacın fiyatındaki değişikliğin tüm ilaç fiyatlarının arttığı şeklinde yorumlanması son derece yanlıştır" dedi.Nurten Saydan yaptığı yazılı açıklamada, 2004 yılında yapılan İlaç fiyat Kararnamesi'ndeki düzenleme ile ülkemizdeki...

F5HABER F5HABER
Teis: İlaç Fiyatları Artmadı, Yüzde 90 Azaldı

TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, ilaç fiyatlarının artmadığını, yüzde 90 azaldığını belirtirken, "Bir iki ilacın fiyatındaki değişikliğin tüm ilaç fiyatlarının arttığı şeklinde yorumlanması son derece yanlıştır" dedi.

Nurten Saydan yaptığı yazılı açıklamada, 2004 yılında yapılan İlaç fiyat Kararnamesi'ndeki düzenleme ile ülkemizdeki mevcut ilaç fiyatlandırma yönteminin tamamen değiştiğini, Avrupa'daki beş ülke referans alınarak yeni bir fiyatlandırma ve karlılık yöntemi benimsenerek uygulamaya geçirildiğini hatırlattı. Saydan, 2005 yılında SSK ve Yeşilkartlıların serbest eczanelere açılım sürecinde de ilaç firmalarının devlete eczacılar üzerinden Kamu İskontosu yapması yönünde düzenleme yapılarak, sosyal güvenlik şemsiyesinin genişlemesinden oluşan artışa rağmen devletin ilaç harcamasının artmasnın engellendiğiniı belirtti.

Yaşanan bu değişim sürecinde eczacıların tüm birikimlerini oluşan indirimler nedeniyle uğradıkları zararı telafi etmek için harcadığını behirten Saydan, emeklerinin birikimi olan raflarındaki ilaçlarda uğradıkları zararın ilaç firmalarınca telafi edilmemesinin yanısıra, artan işletme maliyetlerine ve masraflara rağmen düşen fiyat ve karlılıklarla hayatta kalma mücadelesi verdiğini öne sürdü. Saydan, "son 10 yıl içerisinde fiyat indirimi ve Kamu Kurum İskontosu uygulaması ile ilaç fiyatları iddia edilenin aksine artmak bir yana yüzde 90 azalmıştır. 1 Nisan 2003'te 115 TL tutan antibiyotik, öksürük şurubu, analjezik ve antidepresandan oluşan bir reçete için devlet 1 Ocak 2013'te 23 TL öder hale gelmiştir. Oluşan bu düşüşün yanısıra son on yıldaki enflasyon artışı da göz önünde bulundurulduğunda eczacıların uğradıkları ve telafi edilmeyen kayıp yüzde 90'ın üzerinde olmuştur" dedi.

Eczacı Saydan, son günlerde fiyatları yüzde 90 arttığı belirtilen iki ilacın fiyatlarında da bir artış değil, yapılan indirimin geri alınmasının söz konusu olduğunu belirtti. Saydan, "son dört senedir ilaç fiyatları ve ilaç harcamaları artmamıştır. İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan döviz kuru güncellenmemiştir. Dolayısıyla ne devletimizin ne de halkımızın ilaç harcamasında bir artış söz konusu değildir. Oluşan artış sadece devletin aldığı muayene ücretlerindedir. TEİS olarak yeni Sağlık Bakanımıza eczacıların fiyat indirimlerinden oluşan zararlarının karşılanması için güçlü bir irade ortaya koyması, kanayan yara haline gelen bu sorunumuza bir an önce çözüm bulması çağrımızı yineliyor ve halkımızın sorunlarına ilaç olabilmemiz için sorunlarımıza 'ilaç' olunmasını istiyoruz" dedi.

(AY) (FOTOĞRAFLI)

(DHA - Adem YAZICI)
SONRAKİ HABER