Teis: Eczacıların Yuzde 23'Ü İş Değiştirmeyi Düşünüyor

TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) yaptığı ankete göre eczane sahibi eczacıların son yıllarda yaşanan değişim sürecinden oldukça mutsuz olduğu belirtildi. Ankete katılanların yüzde 73'ü halinden hiç memnun olmadığı, yüzde 23'ünün iş değişikliği yapmayı bile düşünecek seviyeye geldiği belirtildi. Saydan, eczacıların enflasyon karşısında eridiğini de öne sürdü.

F5HABER F5HABER
Teis: Eczacıların Yuzde 23'Ü İş Değiştirmeyi Düşünüyor

TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) yaptığı ankete göre eczane sahibi eczacıların son yıllarda yaşanan değişim sürecinden oldukça mutsuz olduğu belirtildi. Ankete katılanların yüzde 73'ü halinden hiç memnun olmadığı, yüzde 23'ünün iş değişikliği yapmayı bile düşünecek seviyeye geldiği belirtildi. Saydan, eczacıların enflasyon karşısında eridiğini de öne sürdü.

TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, son yıllarda yaşanan değişim sürecinde eczacıların mağduriyetlerinin giderilmesi için zamanında gerekli düzenlemelerin yapılıp hayata geçirilmediğini belirtti. Saydan, son zamanlarda yapılan düzenlemelerin bile uygulanmasının sağlanmadığını belirterek, şöyle dedi:

"Eczacılar 'Survivor Adası'na düşmüş gibiler. Halk sağlığının korunmasının ancak ilaç ve eczacılık hizmetinin kesintisiz devamı ile mümkün olduğunu yetkililer asla unutmamalılar. Eczacıların mağduriyetlerini gidermek için artık yasal düzenlemelerin uygulanmasının mutlaka sağlanması gerekmektedir."

Saydan, 2005 yılında SSK'lı ve yeşil kartlıların serbest eczanelere açılım sürecinde yapılan değişiklik ve düzenlemeler sonucu ilaç fiyatlarının düşürülmüş olduğunu hatırlatırken şöyle dedi:

"İlaç firmalarının devlete eczaneler üzerinden iskonto uygulaması hayata geçirilmiştir. Ancak, bu yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesinden bu yana geçen sürede eczacıların raflarında bulunan ilaçlardan dolayı oluşan zararları karşılanmadığı gibi yapılan yasal düzenlemelere rağmen her hafta yapılan indirimlerin yanısıra 2011 ve 2012 yılında yapılan fiyat düşüşleri ve Kamu Kurum İskontosundaki artışlardan oluşan zararlar bile hala karşılanmamıştır. İlaç firmaları Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına dair Bakanlar Kurulu Kararı'ndaki ve Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki yeni düzenlemelere ve hatta yargı kararına rağmen eczacıların raflarında bulunan ilaçlardan dolayı oluşan zararlarını karşılamamakta ısrar ediyor."

İlaç fiyatlarında yapılan düzenlemelerin yanı sıra son yıllardaki enflasyon oranlarına bakıldığında ortada eczaneler açısından son derece ciddi ekonomik kayıp olduğunun açık olduğunu belirten Nurten Saydan, şunları söyledi:

"Her türlü gideri günden güne artan eczanelerimiz (kira, elektrik, su, telefon, işçi ücretleri vs.) ilaç fiyatlandırmalarındaki değişikliğin yapıldığı tarihten bu güne kadar olan süreye bakıldığında sadece enflasyondan dolayı bile ciddi anlamda zarara uğramışlardır. 2009 yılında 16 milyar TL olan Kamu ilaç ödemesi 2010 yılında eksi yüzde 6.9'luk düşüşle 14.9 milyar TL olarak, 2011 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2.4'lük artışla tekrar 15.3 milyar TL olarak ve 2012 yılında da tekrar eksi yüzde 3.2'lik düşüşle 14,8 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Yani ilaç harcamaları son 4 yılda artmayarak yatay, hatta eksi bir seyir izlemiştir."

ECZACILAR ENFLASYON KARŞISINDA ERİDİ

TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, ilaç sektörü ve eczane ekonomilerinin Türkiye'de tarihin en düşük enflasyon oranlarının yaşandığı bu süreçte bile enflasyon karşısında yüzde 40'a yakın bir oranda eridiğini belirterek şöyle konuştu:

"Bugün geldiğimiz noktada gerek eczacıların devletin yapmış olduğu düzenlemelerden dolayı uğradığı zararları, gerekse ekonominin kendi kuralları göz önünde bulundurulduğunda ilaç ve eczacılık hizmeti sürdürülebilir olmaktan hızla uzaklaşmaktadır. TEİS olarak yaptığımız bir ankete göre eczane sahibi eczacılar son yıllarda yaşanan değişim sürecinden oldukça mutsuzlar. Ankete katılanların yüzde 73'ü halinden hiç memnun değil. Hatta yüzde 23'ü iş değişikliği yapmayı bile düşünecek seviyeye gelmiş durumda."

TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, eczacıların adeta bir Survivor adasına düşmüş gibi olduğunu halk sağlığının korunmasının ilaç ve eczacılık hizmetinin kesintisiz devamı ile mümkün olduğunu yetkililerin asla unutmamasını istedi. Saylan, "Eczacıların mağduriyetlerini gidermek için artık yasal düzenlemelerin uygulanmasının mutlaka sağlanması gerekmektedir. Bu yüzden yetkililerin öncelikle ve ivedi olarak eczacıların uğradığı zararların karşılanması yönünde yapılan düzenlemelerin uygulanmasını mutlaka sağlamalarını istiyoruz" diye konuştu.

(DHA - Adem YAZICI)
SONRAKİ HABER