Teis: Bilinçsiz İlaç Tüketimi Gelecek Nesillerin Sağlığını Çalıyor

TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, Türkiye'de bilinçsizce kullanımı artan gıda takviyesi adı altındaki ilaçların televizyon, internet gibi iletişim araçlarında reklamı yapılarak kontrolsüz şekilde satılmasının halk sağlını olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Saydan, ilaçların bitkisel de olsa masum olmadığına dikkat çekerek, "Her türlü ilacı...

F5HABER F5HABER
Teis: Bilinçsiz İlaç Tüketimi Gelecek Nesillerin Sağlığını Çalıyor

TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, Türkiye'de bilinçsizce kullanımı artan gıda takviyesi adı altındaki ilaçların televizyon, internet gibi iletişim araçlarında reklamı yapılarak kontrolsüz şekilde satılmasının halk sağlını olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Saydan, ilaçların bitkisel de olsa masum olmadığına dikkat çekerek, "Her türlü ilacı kullanırken eczacınıza danışmanız gerekir" dedi.

Nurten Saydan yaptığı açıklamada, bilinçsiz ilaç kullanımına bağlı olarak gelişen yan etkiler sebebiyle tedavi masrafları ve buna bağlı ilaç harcamalarının maliyeti de artırdığını öne sürdü. Saydan, "Bu ürünlerin reklamının da serbest olması nedeniyle internette, TV'de ve marketlerde satışı hızla artmaktadır. Bu da halk sağlığına yönelik en büyük tehdittir. Bugün reklamı yapılacak kadar masum görünen bu ürünlerin her yerde satılması bilinçsiz ilaç tüketimini daha da arttıracak ve gelecek nesillerin sağlığı reklam şirketlerinin kazancına ipotek edilmiş olacaktır" dedi.

BİLİNÇSİZ İLAÇ KULLANIMI EĞİTİM SORUNU

İlacın rastgele alınacak ve kullanılacak bir ürün olmadığına dikkat çeken Saydan, "Eczacınıza sormadan, danışmadan bitkisel ilaç kullanmak sağlığınız açısından çok büyük risk demektir. İster bitkisel, isterse kimyasal olsun kullandığımız her ilacın yan etkisi bulunmaktadır. İlaç, dozunda ve zamanında kullanıldığında etkili olan kimyasal maddedir. Gereğinden fazla kullanılması, istenmeyen yan etkilere, gereğinden az kullanılması ise istenen tedavinin gerçekleşmemesine neden olur. Halkımız ilaç konusunda yeterince bilinçli ve eğitimli değildir. İlacın yanlış ve eksik kullanımı bir eğitim ve bilinç sorunudur. Ülkemizde de bilinçsiz ilaç kullanımına bağlı olarak gelişen yan etkiler ve tedavi gecikmeleri sebebiyle tedavi masrafları ve buna bağlı olarak ne yazık ki ilaç harcamalarının maliyetleri artmaktadır" dedi.

TAVSİYE İLE İLAÇ KULLANILMAZ

(DHA - Adem YAZICI)
SONRAKİ HABER