için kaldı

Pasaport harç bedelinde müjde !

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu tarafından Meclis Başkanlığı'na sunulan kanun teklifiyle, pasaport harcının 18 yaşından büyükler için yarıya, küçükler içinse dörtte bir oranına düşürülmesi öngörülüyor.

F5HABER F5HABER
Pasaport harç bedelinde müjde !

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu tarafından Meclis Başkanlığı'na sunulan kanun teklifiyle, pasaport harcının 18 yaşından büyükler için yarıya, küçükler içinse dörtte bir oranına düşürülmesi öngörülüyor.

Yeneroğlu, yaptığı açıklamada, yurt dışında yaşayan vatandaşların Türkiye'ye yaptıkları seyahatler vasıtasıyla anavatanla olan bağlarını muhafaza ettiklerini belirterek, seyahat masrafının azımsanmayacak bir kısmını oluşturan yüksek pasaport ücretlerinin düşürülmesinin bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.

10 yıllık bir pasaport için defter ve harç ücreti olarak 600 TL'ye yakın ücretin alındığı ve 4 kişilik bir aile için bu masrafın 2 bin 400 TL'yi bulduğunu belirten Yeneroğlu, Türk vatandaşlarının yoğun olarak yaşadığı Avrupa ülkelerinde pasaport ücretlerinin çok daha düşük olduğunu, kanun teklifinin kabul edilmesi durumunda 10 yıllık bir pasaport masrafının 300 TL'nin altına düşeceğini, 18 yaşından küçük çocuklar için ise 150 TL'nin altında olacağını bildirdi.

Son yıllarda Avrupa'da yaşanan ekonomik krizin bu ülkelerde yerleşik olan Türk vatandaşlarını da büyük ölçüde etkilediğine dikkat çeken Yeneroğlu, yurt dışında yaşayan vatandaşlar için pasaport taşımanın bir nevi zorunluluk olduğunun dikkate alınması gerektiğini ifade etti ve yüksek pasaport harçlarının yurt dışındaki vatandaşların Türkiye ile bağlarını sürdürmelerinin önünde engel teşkil ettiğine vurguladı.

"ANAVATANLARINI ZİYARET ETMELERİ ELZEM"

Yeneroğlu, yurt dışında yaşayan vatandaşların Türkiye ile olan bağlarının korunmasının önemine dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Devamlı pasaport taşımak zorunda olan yurt dışındaki vatandaşlarımızın Avrupa'daki ekonomik kriz nedeniyle Türkiye seyahatleri azalmakta, bu durum ise akrabalarla olan iletişimin yanında dil ve kültür birikiminin de zayıflaması gibi bir sonucu beraberinde getirmektedir. Pasaport harçlarının düşürülmesiyle yurt dışındaki vatandaşlarımızın seyahat masrafları ciddi oranda azalacak, böylece vatandaşlarımızın Türkiye ile iletişimlerinin korunmasına dolaylı olarak katkı sağlanacaktır. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın yansından fazlasının bulundukları ülkelerde doğduğu ve özellikle genç nesillerin Türkçe konuşma ve yazı kültüründen nispeten uzak olduğu dikkate alınırsa anavatanlarını ziyaret etmelerinin, akraba bağlarının yanında Türkiye'nin tarihi ve kültürüyle tanışık olmalarının teşvik edilmesinin elzem olduğu daha iyi anlaşılacaktır. Bu açıdan çocuklu ailelerin özellikle desteklenmesi ve uygun ücretlerle pasaport alabilmelerinin sağlanması önemlidir. Bu sebeple 7 Haziran seçimleri öncesinde Sayın Başbakanımız tarafından yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız için açıklanan pakette yer alan pasaport harçlarının makul bir seviyeye düşürülmesi önemli bir ihtiyacı giderecektir."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran seçimleri öncesi Almanya mitinginde, yurt dışında yaşayan vatandaşlar için 217 euro olan pasaport harçlarının 100 euroya indirileceğini açıklamıştı.

(İHA)

SONRAKİ HABER