için kaldı

Özel Kuvvet Tatbikatı nefes kesti

Türkiye, Afganistan, Pakistan Özel Kuvvet ve Doğal Afetler Arama Kurtarma(DAK) ekipleri, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı Tümgeneral Daniş Karabelen Kışlasında nefes kesen bir tatbikat gerçekleştirdi.

F5HABER F5HABER
Özel Kuvvet Tatbikatı nefes kesti

Türkiye, Afganistan, Pakistan Özel Kuvvet ve Doğal Afetler Arama Kurtarma(DAK) ekipleri, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı Tümgeneral Daniş Karabelen Kışlasında nefes kesen bir tatbikat gerçekleştirdi.

Türkiye-Afganistan-Pakistan Özel Kuvvet ve DAK tatbikatları, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın ev sahipliğinde Gölbaşı'nda yapıldı. Özel Kuvvetler ve DAK Birlikleri arasında iş birliği ve birlikte çalışabilirliği güçlendirmek, bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmak amacıyla düzenlenen tatbikatta Türkiye'den bir Özel Kuvvet Timi, karargah personeli 4 tane S-70 helikopteri, 2 taarruz helikopteri ve bir nakliye uçağı görev yaptı.

ÖZEL KUVVET TATBİKATININ SENARYOSU

Yapılan istihbarat çalışmaları sonucunda terör örgütü lider kadrosundan YDH olarak değerlendirilen iki teröristin gelecek döneme yönelik olarak terör eylemlerini planlamak ve koordine etmek maksadıyla 28 Kasım 2014 tarihinde saat 09.30-10.30 saatleri arasında bir çiftlik evinde bir araya gelerek toplantı yapacakları tespit edildi. Bunun üzerine Türkiye-Afganistan-Pakistan Özel Kuvvet Timlerinden oluşturulan Birleşik Özel Harekat Görev Grubuna terör örgütü liderlerini yakalamak ve etkisiz hale getirmek için görev verildi. Terör örgütü 2 üyenin çiftlik evinde toplantı yapacağı bilgisi üzerine havadan paraşüt ile hedefin teşhisi yapılarak Birleşik Özel Harekat Görev Grubu tarafından hedef bölgeye Uzman Nişancı Unsurları sızdırılarak teröristler etkisiz hale getirildi. Gerçekleştirilen operasyon sonucunda bir Özel Harekat'ın çatışmada yaralandığı bilgisi üzerine bölgeye ambulans helikopter gönderildi ve yaralının olay yerinde ilk müdahalesi yapılarak hastaneye kaldırıldı.

Düzenlenen tatbikatta Türkiye'den bir Özel Kuvvet Timi, karargah personeli 4 tane S-70 helikopteri, 2 taarruz helikopteri ve bir nakliye uçağı görev yaptı.

Bir diğer tatbikatla ise Özel Kuvvetler Komutanlığı, Uluslar arası Askeri Serbest Paraşüt Eğitim Merkezi'nde Dikey Rüzgar Tüneli'nde paraşüt eğitimini gösterdi. Simülatör eşliğinde gerçekleştirilen eğitime Pakistan ve Afganistan'dan katılan 2 askerde eğitim aldı.

Tatbikatın devamında 3 katlı bir binada tutulan rehineler için operasyon düzenlendi. Türkiye-Afganistan-Pakistan'dan Özel Kuvvetler Timi tarafından helikopterle havadan indirme yapıldı. Görev yapan 3 tim içeri girerek içerdeki rehineyi başarıyla kurtardı.

Doğal Afetler Arama Kurtarma(DAK) ekiplerinin gerçekleştirdiği tatbikatta ise Ankara'nın Bala İlçesinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem felaketinde enkaz altında kalan kazazedelerin kurtarılması planlandı.

Keşif Timi tarafından afet bölgesi kara yollarının hasara uğradığı , geçici olarak ulaşıma imkan vermeyeceğinin rapor edilmesi üzerine bir DAK Timinin helikopter ile afete müdahalesi emredildi. DAK Timi ve AK Köpeği helikopterden çabuk iniş yöntemi ile afet bölgesine indirildi ve DAK Timi AK Modülü helikopter ile afet bölgesine taşındı. Afet bölgesinde bulunan bir hafif yaralı kazazede, inen tim vasıtasıyla helikopter hamut sistemiyle tahliye edildi.

(İHA)

SONRAKİ HABER