için kaldı

’’Savcımız maalesef hayatını kaybetmiştir’’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "20.25'te başlayan operasyon kısa zamanda tamamlanmış savcımız ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılmış çok yoğun çabalara rağmen maalesef hayatını kaybetmiştir" dedi.

F5HABER F5HABER
’’Savcımız maalesef hayatını kaybetmiştir’’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "20.25'te başlayan operasyon kısa zamanda tamamlanmış savcımız ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılmış çok yoğun çabalara rağmen maalesef hayatını kaybetmiştir" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul adliyesinde İstanbul Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit olduğu rehine eylemiyle ilgili açıklama yaptı. Davutoğlu, "Savcımızı rehin alıp bu rehin alma süreci sonrasında uzunca bir süre onu şahadetine sebep olacak bir terör eyleminde bulundular. Olayı haber alır almaz hemen kriz yönetimi sürecine geçtik. İçişleri, Adalet ve Ulaştırma bakanları, ilgili düzeydeki birimlerimizin yetkilileriyle konuya müdahil olduk. Olayı İstanbul'da tüm emniyet birimlerimiz harekete geçti. Verilen talimat iki boyutluydu bir; savcımızın her ne süratle olursa olsun zarar görmeden her türlü çalışmanın yapılması ikincisi de başka bir olumsuz senaryonun gelişmesi halinde ise hemen olaya müdahil olunması. 6 saate yakın yaklaşık 20,24'e kadar her türlü yöntem denenmiş, dünyanın herhangi bir yerinde söz konusu olan teröre karşı uygulanabilecek hertürlü çaba gösterilmiştir ve bu çabalar karşılık maalesef bulmayıp aksine 20.24'te bir avukatın içeriyle bu meseleyi görüşmek için temas halinde olduğu sırada silah sesleri gelmesi üzerine güvenlik güçlerimiz bu olaya derhal müdahil olmuşlar. 20,25'te başlayan operasyon kısa zamanda tamamlanmış savcımız ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılmış çok yoğun çabalara rağmen maalesef hayatını kaybetmiştir. Savcı Kiraz'a Allah'tan rahmet diliyorum eşi kendileri de hakimedir ona ve ailesine taziyelerimiz sunuyorum" dedi.

"Terör bir insanlık suçudur dünyanın neresinde olursa olsun masum insanlara yönelik yapılan bu tür eylemler terör eylemleri en alçakça saldırı olarak nitelenmiş ve toplumlar böylesi günlerde büyük bir dayanışma örneği sergilemişlerdir" diyen Davutoğlu şunları kaydetti:

"Yakın zamanda Fransa'da yine geçtiğimiz hafta Tunus'ta bu olaylar yaşandı. Aslında toplumların sınavdan geçtiği anlar bu anlar. Biz devlet olarak bu saldırıyı sadece değerli savcımıza yönelik olarak bir saldırı olarak değil aynı zamanda Türk yargısına Türk demokrasisine, vatandaşlarımıza dönük bir saldırı olarak görüyoruz. Seçim öncesinde bu tür provokatif terör eylemlerine yönelinebileceği her zaman varit olmuştur. Buna karşı toplumumuzu sükunete birlik ve beraberliği davet ediyorum. Değişik siyasi görüşler, değişik hukuk anlayışları içinde olabiliriz. Bunları medenice tartışırız ama şu an itibariyle kahraman bir savcımızın şehit düşmesine sebep olan terör eylemi karşısında bütün bu farklılıkların unutulup omuz omza verme vaktidir. Türkiye zor zamanlarda omuz omuza vermiş diyarın halkı bu ülke bu tür durumlarda da eminim birlikte omuz omuza olma sınavına da başarıyla verecektir".

"Tüm vatandaşlarımızı, yargı mensuplarımız ve tüm toplum kesimlerimize medyamıza teröre karşı mücadelede en etkin dayanışmayı gösterme çağırısında bulunuyorum" diyen Davutoğlu, "Bu olay esnasında tüm yöntemleri deneyerek çabalayarak savcımızın kurtarılması için mücadele eden ve sonra da etkin bir müdahale gerçekleştiren emniyet mensuplarına teşekkür ediyorum. Bir yayın yasağı uygulandı. Benzer durumları tüm ülkelerde uygulanan bir uygulamadır. Toplumsal psikolojiyi de korumak ve savcımızın sağ salim kurtarılması içi alınan bir tedbirdi. Bu yasağa uyan medya mensuplarına teşekkür ediyorum. Ancak olayın ilk aşamasında özelikle savcımızın kötü şartlara gösteren resimlerin yayınlanmış olması bizi üzüntüye sevk etmiştir. Bu resimlerin yayınlanması teröre karşı mücadelede dayanışmamızı etkileyen olumsuz bir tavır olmuştur. Umarım bundan sonra da bu tür örneklerden ders alarak teröristlerin eylemlerine neredeyse bazı çevrelerce haklılık çıkarılacak şekilde sosyal medyada yaygınlık bulmasına kesinlik izin vermemek icap etmektedir.

Önümüzdeki dönem kritik bir dönemdir. Türkiye yoğun bir siyasi kampanya yaşayacak. Seçim dönemleri öncesinde bazı provokasyonlara yönelik bu tür saldırılara karşı karşıya kalmamız halinde tüm siyasi partilerin herkesin teröre karşı aynı cephe de olması ahlaki ve siyasi sorumluluk gereğidir"
diye konuştu.

(İHA)

SONRAKİ HABER