için kaldı

’’Meclis itibar kaybederdi’’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanlık seçimine ilişkin, "Birtakım taktik adımlar atılsaydı, perde gerisinde bazı çalışmalar yapılsaydı emin olun belki bir aday kazanırdı ama Türkiye'de demokrasi ve Meclis itibar kaybederdi" dedi.

F5HABER F5HABER
’’Meclis itibar kaybederdi’’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanlık seçimine ilişkin, "Birtakım taktik adımlar atılsaydı, perde gerisinde bazı çalışmalar yapılsaydı emin olun belki bir aday kazanırdı ama Türkiye'de demokrasi ve Meclis itibar kaybederdi" dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde 8'incisi düzenlenen 'Geleneksel Büyükelçiler İftarı'na katıldı. Davutoğlu, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2002 yılında yaşadığı ekonomik krize değinerek, "Bugün dost ve komşu Yunanistan'ı çok iyi anlıyoruz. Hiçbir başka ülke Yunanistan'ı bizden daha iyi anlayamaz. Biz, yanımızda bütün komşularımızın ekonomik olarak güçlü, siyasi olarak istikrarlı olmasını isteriz. Buradan da Yunanistan halkıyla dayanışmamızı bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Ülkeler zor günler yaşarlar ama o kritik dönemeçlerden geçerken hepimizin o ülkelerle birlikte bir dayanışma içinde olmamız komşuluk görevimizdir. Hem de Avrupa kıtasının geleceği anlamında hepimizin üzerine düşen bir vazifedir" ifadelerini kullandı.

Çok kültürlü, özgürlükçü bir Avrupa'nın birlikte inşa edilmesi gerektiğine dikkati çeken Davutoğlu, "İslamofobiye karşı, aşırı ırkçılığa karşı ortak Avrupa değerlerini savunmak için birlikte yol almak durumundayız" dedi.

Davutoğlu, Türkiye'nin komşularıyla birlikte çalışmaya, Avrupa Birliği ile birlikte Avrupa kıtasının geleceğini şekillendirmeye ve uluslararası barış anlamında da gelecek sene İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'ne Türkiye'nin evsahipliğini yapacağını söyledi.

7 Haziran genel seçimleri dolayısıyla birçok spekülasyon ve senaryonun yazılabileceğini belirten Davutoğlu, "Ama sizlere ifade etmek istiyorum. Bunu da kendi merkezlerinize Türkiye'den bir mesaj olarak yansıtmanızı istiyorum. 7 Haziran seçimleri Türkiye'nin zaafını değil, gücünü göstermiştir. 7 Haziran seçimleri bu ülkede yerleşik siyasi sistem anlamında demokrasinin ne kadar sağlam temellere oturduğunu göstermiştir. Bir tarafta Mısır bir tarafta Türkiye. Bir tarafta demokrasinin taçlandığı ülke, diğer tarafta çevre ülkelerde yaşanan zulümler ya da Suriye'de yaşanan benzeri olaylar. Demokrasi bizim için vazgeçilmez ilkedir. 7 Haziran bizim gücümüzdür, çünkü Avrupa'da dahi hiçbir ülkede yüzde 87 katılım yaşanmamıştır. Bugün TBMM'de temsil de yüzde 95 civarındadır" diye konuştu.

MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Meclis Başkanlığı seçimi esnasında birçok spekülasyonun yapıldığını anlatan Davutoğlu, "Acaba hangi turda kim kimle işbirliği yapacak? Perde gerisini kim kiminle konuştu? 3. turda ne tür taktik adımlar atılacak diye konuşulurken biz her vesileyle şunu söyledik 'AK Parti olarak siyasi meşruiyete halel getirecek hiçbir adım atmayız'. AK Parti olarak şeffaf ve net tutumuzdan bir milim dahi taviz vermeyiz" dedi.

"İLKELİ VE NET DURUŞ SERGİLEDİK"

İlkeli ve net duruş sergilediklerini anlatan Davutoğlu, "Koalisyon müzakereleriyle TBMM Başkanlık seçimlerini ayırt ettik ve bugün gerçekten güzel bir netice hasıl oldu. Belki diğer adaylar üzüldüler. Onların da üzülmemesi lazım. Böyle bir Meclis'te bu kadar şeffaf, bu kadar ilkeli bir tavır içinde gerçekleştirdiğimiz Meclis Başkanlık seçimi TBMM'nin itibarını artırmıştır. Birtakım taktik adımlar atılsaydı, perde gerisinde bazı çalışmalar yapılsaydı emin olun belki bir aday kazanırdı ama Türkiye'de demokrasi ve Meclis itibar kaybederdi. Herkes kendi hesabını yaptı. Doğal olarak ve Türkiye'deki teamüllerinin gereği olarak en büyük partinin içinden bir milletvekili TBMM Başkanlığını kazandı. Biz bununla gurur duyuyoruz. Bu tutumumuzu da bundan sonra sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Başbakan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kimse şu veya bu siyasi istikrarsızlık olabilir' diye kaygı içine düşmesin. Dost ülkeler şundan emin olsunlar ki Türkiye'de 7 Haziran seçimlerinden sonra, Türkiye ve Türk demokrasisi çok daha güçlenmiştir. Türkiye kendi sorunlarını çözebilecek olgunluğa devam edecektir. Bunun teminatı olan ve ülkenin temsil kabiliyetinde olan AK Parti de kendi içinde değerlendirmeleri yaparak Türkiye'nin omurgası olma görevini sürdürecektir."

Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevlendirmesiyle koalisyon müzakerelerinin başlayacağını anlatan Davutoğlu, anamuhalefet partisi genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun herkese başbakanlığı takdir etmeye yöneldiğini ve bunların doğru tavırlar olmadığını söyledi. Türkiye'de blok siyasetinin bittiğini belirten Davutoğlu, Türkiye'de artık ilke siyaseti olduğunu dile getirdi. Davutoğlu, "Biz kendilerine gittiğimizde bütün açık yüreklilikle gideceğiz. Yüreğimiz açık olacak. Hep beraber yeni hükümet oluşumu için gayret sarf edeceğiz. Ümit ederim bir daha kimse bu ülkede bloktan bahsetmez. Bir daha kapıları kapatıp daha seçimin ilk gecesinden biz bu oyunda yokuz demez. Biz bu oyunda yokuz diyen kim olursa olsun kendisini siyasal alanın dışına iter. Türkiye'de de kaos hesabı yapanların ekmeğine yağ sürmüş olur. Hepimiz bu oyunun bir parçası olmak durumundayız" diye konuştu.

Davutoğlu, konuşmasında şunları kaydetti:

"Yine ümit ederim ki bir parti yüzde 13'ü yakaladığı için dünyada neredeyse büyük bir zafer kazanmış iddiasındaki HDP ve temsilcileri gelirler ve silahla demokrasi arasında net bir tercih yaparlar. Şiddet ve barış arasında net bir tercih yaparlar. Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir demokratik ülkede hatta demokrasinin yeterince yerleşmediği ülkelerde dahi kimse silah ile demokrasinin aynı anda olacağı iddiasında bulunamaz. Şimdi sınav vaktidir. Bütün HDP yetkililerine, içlerinde değişik siyasi görüşler, ideolojik yaklaşımlar olduğunu da bildiğim için o gruba da sesleniyorum, içlerinde akademisyenler var, bu Ramazan günü artık demeliler ki, Ramazan günü de güzel bir fırsattır. Bu Meclis Başkanlığı seçiminden sonra çıkıp demeliler ki, 'artık silahları toprağa değil, yere değil, magmaya gömelim de bir daha bu ülkede silahlı mücadeleden ya da silahla bir şeylerin elde edilebileceği kültüründen uzak duralım.'"

PARTİLERE SESLENDİ

Davutoğlu, "Anamuhalefet partisine çağrımız açıktır, birlikte her türlü konuyu konuşmaya hazırız. MHP'ye bu görüşmelerde her türlü ihtimale açık olmaları çağrısında bulunuyoruz. Yükselen bir tansiyon içinde değil, ülkenin geleceği için sakin düşünme vaktinin geldiğini söylüyoruz. HDP'ye ise çağrımız daha net, özgürlükler konusunda tutumları açık olmalı. Terör faaliyetlerine karşı da net bir tavır sergilemeliler" ifadelerine yer verdi.

AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen iftar yemeğinin evsahipliğini Siirt Milletvekili ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay yaptı. İftar yemeğine, Türkiye'deki yabancı misyon şefleri, dini liderler ve basın kuruluşlarının Ankara temsilcileri de katıldı. İftar menüsünde Siirt'e özgü yemekler servis edildi.

(İHA)

SONRAKİ HABER