için kaldı

'Camiler namazdan sonra kapatılacak devlet daireleri değildir'

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Camiler, namaz vakitlerinde açılan, namazdan sonra kapatılacak devlet daireleri değildir. Camiler, Allah'ın evleridir. Bizim Diyanet olarak camilerin kapısına kilit vurma hakkımız olamaz, olmamalıdır." dedi.

F5HABER F5HABER
'Camiler namazdan sonra kapatılacak devlet daireleri değildir'

ANKARA (AA) - Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Camiler, namaz vakitlerinde açılan, namazdan sonra kapatılacak devlet daireleri değildir. Camiler, Allah'ın evleridir. Bizim Diyanet olarak camilerin kapısına kilit vurma hakkımız olamaz, olmamalıdır." dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığınca, Kocatepe Camisi fuar alanında "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" açılış programı düzenlendi. Programa, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, yetkililer, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.

Görmez, burada yaptığı konuşmada, söz konusu haftanın bir meslek haftası olmadığını söyledi. Din gönüllüsü olmanın bir meslek olamayacağını ifade eden Görmez, söz konusu haftanın bir kurum haftası da olmadığını dile getirdi.

Mehmet Görmez, şöyle devam etti:

"90 bin cami inşa etmişiz ve ülkemizde yaşayan 8 milyon engelli vatandaşımızı yok saymışız. Onlardan tekrar tekrar özür diliyorum. Bizim bu eksikliğimizi telafi etmemiz gerekiyor. Yurt çapında başlattığımız kampanyalarla bugün 6 bin 500 camimizi her türlü engellimizin erişimine hazır hale getirdik."

"İbadete açılma beratı vermeyeceğiz"

Engelliler için yeni düzenlemeler yapılmaya devam edileceğini aktaran Görmez, "Cami ve Engelliler kampanyamız devam ediyor. En azından bundan sonra yapılacak her camide, her türlü engelli kardeşimizin erişimine hazır hale gelmeyen hiçbir camiye Diyanet İşleri Başkanlığı ibadete açılma beratı vermeyecektir. Bunu buradan açıkça ilan ediyorum." dedi.

Kadınlar için namaz kılma yerlerinin yapılması yönünde camilerde düzenlemeler yaptıklarına değinen Görmez, 17 bin 500 caminin kadınların rahat ibadet etmeleri için hazır hale getirildiğini belirtti.

"Camiler 24 saat açık olmalı"

Camilerin tüm gün açık olması üzerine eğildiklerini ifade eden Görmez, şunları söyledi:

"Camiler, namaz vakitlerinde açılan, namazdan sonra kapatılacak devlet daireleri değildir. Camiler, Allah'ın evleridir. Bizim Diyanet olarak camilerin kapısına kilit vurma hakkımız olamaz, olmamalıdır. Camiler, 24 saat açık olmalıdır. Gece yarısında dahi bir kardeşimiz bir mabedin önünden geçerken içine girip Rabbine yönelme hakkına sahip olduğunun farkında olmalıdır. Onun için son yıllarda en çok üzerinde durduğumuz hususlardan bir tanesi, camilerimizin açık bulundurulması. Caminin, din gönüllüsünün mesai saati yoktur. Cami, devlet dairesi değildir, cami Allah'ın evidir ve Allah'ın evi 24 saat her kardeşimize kapısını açık tutmak durumundadır."

Programda, şehitler için dua okundu.

SONRAKİ HABER