için kaldı

'400 bin yabancı Türkiye'yi seçiyor'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, her yıl ortalama 400 bin yabancı hastanın tedavi olmak için Türkiye'yi seçtiğini belirtti.

F5HABER F5HABER
'400 bin yabancı Türkiye'yi seçiyor'

BÜKREŞ (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2002 yılında 230 milyar dolar olan gayrisafi yurt içi hasılayı 2014 yılı sonu itibarıyla 840 milyar dolara yükselttiklerini belirterek, "Kişi başına milli gelirimizi 3 bin 500 dolardan 11 bin dolara kadar çıkardık. Hedefimiz Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 2023 yılında gayrisafi yurt içi hasılamızı 2 trilyon dolara çıkarmaktır" dedi.

Türkiye -Romanya İş Forumu,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Romanya Başbakanı Victor Ponta'nın katılımıyla Romanya Ticaret ve Sanayi Odasında yapıldı.

Erdoğan, iş dünyası temsilcilerine hitap ettiği konuşmasında, Türkiye ile Romanya arasındaki güçlü dostluk ve müttefiklik ilişkilerinin ötesinde ortak tarihi geçmişten kaynaklanan bir yakınlığın bulunduğunu belirtti. 

İlişkilerin köklü ortak geçmişten alınan güçle 1990 sonrası her alanda süratle geliştiğini, 2011'de stratejik ortaklık seviyesine yükseldiğini ifade eden Erdoğan, özellikle Karadeniz'i herkes için ortak güvenlik ve refah alanı haline getirme gayretlerinde işbirliğinin büyük önem taşıdığını ve son dönemde yaşanan gelişmelerin bu ihtiyacın ne kadar hayati olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

İstanbul Adliyesi'ndeki terör saldırısı sebebiyle programlarını bitirerek Türkiye'ye dönme noktasında Romanya Başbakanı ve Cumhurbaşkanının anlayış gösterdiğini ifade eden Erdoğan, toplantının ardından Türkiye'ye döneceklerini kaydetti.

Erdoğan, "Yatırımcıların Romanya'daki hassasiyetini biliyorum. Başbakan da bunun idraki içerisinde ellerinden ne geliyorsa bunu yapacaklarını bugün yaptığımız ikili görüşmede de bana ifade ettiler" diye konuştu. 

Türkiye'nin 2002 yılından bugüne kadar yaşadığı sürecin pek çok ülkeye ilham veren bir başarı hikayesi olduğunu, sağladıkları istikrar ve güven ortamında kararlılıkla hayata geçirilen demokratik ve ekonomik reformların Türkiye'ye sınıf atlattığını vurgulayan Erdoğan, şunları belirtti:

"Bu çerçevede 2002 yılında 230 milyar dolar olan gayrisafi yurt içi hasılamızı 2014 yılı sonu itibarıyla 840 milyar dolara yükselttik. Kişi başına milli gelirimizi 3 bin 500 dolardan 11 bin dolara kadar çıkardık. Hedefimiz Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 2023 yılında gayrisafi yurt içi hasılamızı 2 trilyon dolara çıkarmaktır. Bununla kalmayacağız, milli gelirimizi de kişi başına 25 bin dolara çıkarmanın gayreti içerisindeyiz. Aynı dönemde ihracatımızı 36 milyar dolardan şu anda 158 milyar dolara çıkarmış bulunuyoruz. Yeterli mi değil. Bunu da daha ileri taşımak durumundayız. Şimdi de bu rakamı, hedefimiz 500 milyar dolara çıkarmanın çabası içindeyiz."

-'Her yıl ortalama 400 bin yabancı hasta tedavi olmak için Türkiye'yi seçiyor'

Türkiye'yi geçen yıl yaklaşık 37 milyon turist ziyaret ettiğini, sağlık, eğitim, sosyal güvenlik, sosyal yardımlar alanında gerçekleştirilen reformlarla vatandaşların hayat standartlarını yükselttiklerini ifade eden Erdoğan, bu durumun yeni birtakım fırsatların da önünü açtığını vurguladı.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her yıl ortalama 400 bin yabancı hasta tedavi olmak için Türkiye'yi seçiyor. Sağlık sektöründe nereye geldiğimizi göstermesi bakımından bu çok önemli. Üniversitelerimizde eğitim gören yabancıların sayısı da aynı şekilde her yıl artıyor. Altyapı alanında yaptığımız yatırımlar bir devrim niteliğinde. Geçtiğimiz 12 yılda 17 bin 591 kilometre yeni bölünmüş yol inşa ettik. 79 yılda inşa edilen 6 bin 100 kilometreydi. Bu da yine nereden nereye geldiğimizi göstermesi bakımından çok önemli. Bu dönemde 79 senede 26 havaalanına sahiptik, ama şimdi 12 yıl içinde buna 27 havalimanı ilave ettik. Hızlı tren hatlarını, Marmaray gibi dev bir projeyi de tamamlayarak hizmete sunduk."

SONRAKİ HABER