Çocuklarda Yaz İshali Uyarısı

MANİSA Özel Sekiz Eylül Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı. Dr. Vildan Ürk, aileleri çocuklarda yaz aylarında sık görülen ishal konusunda uyarıp, bol sıvı takviyesi yapılmasını önerdi.

F5HABER F5HABER
Çocuklarda Yaz İshali Uyarısı

MANİSA Özel Sekiz Eylül Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı. Dr. Vildan Ürk, aileleri çocuklarda yaz aylarında sık görülen ishal konusunda uyarıp, bol sıvı takviyesi yapılmasını önerdi.

Dr. Vildan Ürk, İshalin genellikle aniden başlayan, çocuğun yaşam kalitesini düşüren ve sağlığını olumsuz etkileyen hastalıkların başında geldiğini söyledi. Dr. Ürk, "Çocuklarda en fazla 0-5 yaş döneminde görülür ve günde 3 defadan fazla sıvı dışkılama durumudur. Eğer evinizde çocuğunuza yanlış tedavi ve beslenme uygularsanız, çocuğunuzun bu hastalık dönemini daha ağır geçirebilir ve bu süreç daha da uzayabilir. İshal olan çocuğun dışkısı sulu ve dışkılama sayısı normalden çok fazladır. Kusma, bulantı, ateş, iştahsızlık ve karın ağrısı gibi bulgularda bu süreçte gözlemlenebilir" dedi.

Çocukların ishalken dışkı yoluyla elektroit ve su kaybettiğini belirten Dr. Ürk, ağızdan verilen sıvılarla çocuğun su ve elektroit kaybı ile karşılanmadığı takdirde vücudundaki sıvının boşaldığını anlattı. Dr. Ürk, şöyle devam etti:

"Bu duruma 'Dehidratasyon' denir. İshaldeki en önemli tehlike sıvı kaybıdır. Çocuğunuzun gözleri çöküyor, ağzı ve dudakları kuruyor, daha koyu ve daha seyrek idrar yapmaya başlıyorsa, dışkısında kan, sık sık kusma, yüksek ateş ve karın ağrısı gibi durumlar varsa en kısa sürede doktora götürmelisiniz. Yine de ishal başlaması durumunda hemen çocuk doktorunuzla irtibata geçerek, gerekirse telefon ile durumu hakkında günlük bilgi verebilirsiniz."

BESLENMESİNE DİKKAT

İshalli çocukların tedavisinde esas olanın, kaybedilen sıvının yerine konması olduğunu belirten Dr. Vildan Ürk, bu nedenle, bol sıvı verilmesi gerektiğini ifade ederken, şöyle konuştu:

"6 aydan küçük çocuklarda emzirme sıklaştırılmalıdır. Eğer anne sütü ile beslenmiyorsa her zamanki mamasına devam edilmelidir. 6 aydan büyük bebeklerde yoğurt, patates püresi, pirinç lapası, muz püresi verebilirsiniz. Yiyecek olarak ilk tercih edilmesi gereken besin yoğurttur. Yoğurt, yoğurt çorbası ve ayran çocuğun beslenme programında yer alabilir. Çünkü yoğurt peribiyotik bir besindir, ishalin şiddetini ve sıklığını azalttığı bilimsel olarak açıklanmıştır. İshal olan çocuğa asitli içeceklerin verilmesi ise son derece yanlıştır. Çünkü asitli içecekler kafein bakımından zengindir ve kafein bakımından zengin içecekler barsak hareketlerini son derece hızlandırır. İshal, kusma ve karın ağrısı için ayrıca çocuk doktorunuzun rahatlatıcı destek tedavilerinden faydalanmanız iyi olacaktır."

"ÇOCUKLARI İSHALDEN KORUMAK İÇİN ÖNERİ"

Çocuklarda ishalin önlenmesi için Dr. Ürk, şu önerilerde bulundu:

"Mikrobik ishaller ağız ve el yoluyla bulaşır. Hijyen kurallarına dikkat edilmesi ile mikropların bulaşması engellenebilir. Özellikle bebeğe bakan kişinin el temizliği çok önemlidir. Bebeğin besinlerini hazırlamadan önce, tuvaletten çıktıktan ve bebeğin bezini değiştirdikten sonra, çocuğu beslemeden önce eller sabun ve bol su ile yıkanmalıdır. Biberon, bardak, tabak, kaşık gibi yiyecek araçlarının, meyve ve sebzelerin bol ve temiz su ile yıkanması çok önemlidir. Besinlerin taze hazırlanması, açıkta- dışarıda bırakılmaması ve sıcakta bekletilmemesi dikkat edilmesi gereken önemli koruyucu önlemlerdendir."

(DHA - Mehmed Hakkı ÖZBAYIR)
SONRAKİ HABER