Silkoder'den Sefine Bölgesine Ziyaret

Silopi Koruma Geliştirme Derneği (SİLKODER) üyeleri, Şırnak'ta Hz. Nuh Peygamber'in gemisinin oturduğu yer olarak bilinen Cudi Dağı'nın zirvesindeki Sefine bölgesine ziyarette bulundu.

F5HABER F5HABER
Silkoder'den Sefine Bölgesine Ziyaret

Silopi Koruma Geliştirme Derneği (SİLKODER) üyeleri, Şırnak'ta Hz. Nuh Peygamber'in gemisinin oturduğu yer olarak bilinen Cudi Dağı'nın zirvesindeki Sefine bölgesine ziyarette bulundu.

Araçları ile bir saat yolculuk yapan dernek üyeleri, daha sonra 30 yıldır vatandaşlara yasak olan Cudi Dağı'na tırmanmaya başladı. Yaklaşık 4 saatlik tırmanıştan sonra Cudi Dağı'nın zirvesine varan dernek üyeleri duygusal anlar yaşadı. Dernek üyeleri burada namaz kılarak dua etti. Yürüyüşten sonra Sefine bölgesine varan dernek üyeleri, buraların korumaya alınması ve ulaşımın sağlanması için yetkililerden yardım beklediklerini söyledi.

Hayatlarında ilk kez Sefine bölgesine çıktıklarını belirten dernek üyeleri buraları görmekten çok memnun kaldıklarını ifade etti. SİLKODER Başkanı Selim Taşkın, insanlığın doğuş yeri olarak bilinen sefine bölgesini küçüklüğünden beri merak ettiğini söyledi. Taşkın, "Maalesef bazı olaylardan dolayı 30 senedir bu bölgeye çıkma yasağı vardı. Buraları hep görmek istiyordum ancak bir türlü nasip olamadı. Bölgeye barış havasının gelmesi ile beraber bizde uzun bir yürüyüşten sonra vardık. Buraları gördüğüm için çok mutlu oldum ancak bu bölgeye ulaşım oldukça zor. Biz dernek olarak hem bu bölgenin koruma altına alınması hem de ulaşımın sağlanması için çalışma başlatacağız. Dernek olarak Kültür Bakanlığı ve Şırnak Valiliğinden yardımlar bekleyeceğiz" dedi.

SİLKODER Yönetim Kurulu üyesi Nasır Özden ise, "Biz Silopi Koruma ve Geliştirme Derneği olarak dünyanın ikinci varoluşunda Nuh'un gemisin durduğu yer olarak inanılan Cudi Dağı'nın en zirvesindeki Sefine'de özelde bölge, genelde dünya barışına ve halkların kendi dili ve kendi örf adetleri ile bir arada yaşama hakkının var olduğuna işaret etmek için bulunuyoruz. 30 yıldır bölge halkı kendi yaşamış olduğu bölgeyi gezemiyordu, kendi doğup büyüdüğü köyüne hasret kalarak bağlarını bahçelerini yakılan köyünü görmeye gidemiyordu ama şimdi bir nebzede olsa çözüm süreci ile birlikte artık rahat ve güvenli şekilde Cudi Dağı'na çıkabiliyoruz. Bugün Türkiye'nin ve dünyanın dört bir tarafında insanlar barış aktivistleri toplanarak barış sloganları atmakta yaşasın barış yaşasın özgürce yaşam demektedirler" diye konuştu.

SİLKODER Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Sansür ise, uzun bir yürüyüşün ardından Sefine bölgesine ulaştıklarını ve bunun için çok mutlu olduğunu ifade etti. Sansür, "Bizler dernek olarak çok zorlu bir tırmanıştan sonra Cudi Dağı'na tırmandık. Bizler yaklaşık otuz senedir bu dağa çıkmanın hasretini yaşıyorduk ve nihayet barış çözüm süreci bizim bu hasretimizi dindirdi. Bu sene kısa bir süre içinde yüzlerce insan huzur içinde güvenlik sıkıntısı çekmeden Nuh Peygamber'in Allah'ın emriyle indiği Cudi Dağı'na çıktı. Bizler bugünleri hayal bile edemezken gelişen çözüm süreci imdadımıza yetişti. Bu çözüm sürecinin barışın ne kadar önemli olduğu, güvenin emniyetin insan yaşamı için ne kadar elzem olduğu hepimiz bu fırsat sürecinde gördük ve yaşadık. Bu sürecin sağlıklı devam edebilmesi için tarafların karşılıklı fedakarlıkta bulunmaları gerektiğine inanıyoruz. Hepimizin bildiği gibi savaşın kazananı, barışın da kaybedeni olmaz. Bu kutsal dağın acilen inanç turizmine açılması için gerekli altyapının oluşturulması gerektiğini tespit ettik. Öncellikle su ihtiyacı mutlaka giderilmeli buraya yaşlı insanların da gelebilmeleri için teleferik sistemi kurulması gerektiğini düşünüyoruz. Yapılan bütün bu çalışmalar, dağın ve bölgenin flora ve faunasına uygun olarak yapılmalıdır. Ayrıca kaçak avcılığın önüne geçilmelidir" ifadelerini kullandı.

SONRAKİ HABER