Kapasite düşük talep yüksek

ÖTV matrah değişimi ve fiyat artışları otomotiv pazarında satışların bir miktar yavaşlamasına sebep olsa da talep, arzın üzerinde devam ediyor. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt, “Koronavirüs önlemlerinden ötürü üretimi halen düşük kapasite ile yaptığımız için arz-talep dengesizliği 2021 ilk çeyreğine kadar devam edecek. Birçok modelimizde aralık ayına sıra yazıyoruz. Hatta filo müşterilerimizi şimdiden 2021 yılına ertelemek durumunda kalıyoruz” diye konuştu.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Kapasite düşük talep yüksek

OTOMOTİV sektöründe 2020 yılı normalin çok dışında gelişmelerin yaşandığı bir sene olarak tarihe not düşülecek. Sene başında bir önceki yıla oranla hızlı başlayan, buna rağmen 500-600 bin seviyelerinde öngörülen toplam pazar, koronavirüs sebebiyle sektörün durma noktasına gelmesi sonucu karamsar bir havaya büründü. Üretimin yeniden başlaması, sokağa çıkma yasaklarının kalkması ile birlikte sektördeki canlanma beklenenin çok üzerinde gerçekleşti. Satışlar rekor kırdı, tahminler 700-800 binli seviyelere kadar çıktı. Kurdaki oynamalar, ÖTV matrahındaki değişiklik ve düşük kapasite ile üretimden kaynaklanan talebe karşılık veremeyen arz gibi sebepler bir araya gelince fiyatlar da normalin çok üzerine çıktı. Buna rağmen otomotiv pazarındaki hareketlilik devam ediyor. Arz talep dengesizliğinin ise 2021 yılının ilk çeyreğine kadar devam edeceği öngörülüyor.

FİLODA TESLİM 2021’DE

Sektörde talebin her şeye rağmen devam ettiğini vurgulayan Bozkurt: “Filo müşterilerimizle 2021 için anlaşmalar yapıyoruz. Filo tarafında şimdiden gelecek seneyle ilgili 6-7 bin adet sözleşmeli talep var. 2020 yılı toplam otomotiv satışlarının seyrini ise bulunurluk belirleyecek. Salgında ikinci dalga yaşanmazsa ve her şey bu şekilde devam ederse yılsonu toplam satışlar 735-750 bin adetlerde gerçekleşebilir” dedi.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER