Liseli mucitler Teknofest'te

Teknofest 2020’ye liseli gençler damga vurdu. Genç mucitler görme engelliler için nesnelere duyarlı, engel tanıyan baston ve konuşan dünya haritası hazırladı. Bilgisayar mühendisi Ömer Muratlı’nın geliştirdiği Afara adlı makine, yılda 140 bin tonu bulan toplanamayan pamuğu toplayacak. Bir başka genç tarafından geliştirilen dev dron ile 10 dakikada 10 dönüm tarla ilaçlanabiliyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Liseli mucitler Teknofest'te

Gaziantep Teknofest 2020’de ‘İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması’ alanında, görme engelliler unutulmadı. Teknofest’te öne çıkan projelerden biri de engelleri tanıyan baston oldu. Kahramanmaraş’tan projeye katılan lise öğrencisi İrem Zulfikaroğlu (17), nesnelere duyarlı sensörlerle donatılmış bir baston geliştirdi. Görme engelli birey yürürken bir nesneye yaklaştığında baston hem titriyor hem de sesli olarak ikazda bulunuyor. İrem Zulfikaroğlu, “Bu proje üzerine bir yıl boyunca çalıştım. Görme engelliler sokakta yürüdüğü zaman baston kullanmalarına rağmen sürekli bir yerlere takılıyor, bir şeylere çarpıyor. Bu da beni çok üzüyordu. Elimden geldiğince yardım etmeye çalışıyordum. Bir şeyler yapma fikri uyandı. Arkadaşlarım ve danışman öğretmenlerimle sensörlerle donatılmış bu aparatı geliştirdik. Aparat bir taşa veya duvara yaklaştığında titriyor. Böylece cihaz görme engelli vatandaşa önceden uyarı veriyor” dedi.

KONUŞAN HARİTA

İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması dalında öne çıkan projelerden bir tanesi de ‘Görme Engelliler için Konuşan Harita’ çalışması oldu. Teknofest’e Manisa’dan katılan lise öğrencileri Büşra Taşkın ve Hansa Füzün, görme engelli bireylerin eğitim faaliyetlerinde kullanılmak üzere küre modelde ve düz modelde sesli dünya haritaları prototipleri üretti. Harita üzerinde parmakları ile gezinen görme engelli bireylerin gezindiği kıta üzerindeki dokuya hafif bir şekilde basması sonucunda bilgiler sesli olarak sunuluyor. Proje hakkında bilgi veren Büşra Taşkın “Bu proje sayesinde birçok olumlu dönüş aldık. Görme engelli birey harita üzerindeki farklı renk ve dokudaki alanlara dokunduğunda cihaz çalışıyor. Birey bir kıtadan başka bir kıtaya geçtiğinde doku farkı oluşuyor. Bunu da eli ile fark ediyor” dedi. Öte yandan projenin Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Bölümü’nden teşekkür mektubu aldığı belirtildi. Proje dünyada ve Türkiye’de birçok görme engelli okulunda materyal olarak kullanıldı.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER