Ruşen Gezici hakka yürüdü

Demir-Çelik İşletmeleri eski Genel Müdürü kıymetli ilim adamı Ruşen Gezici hakka yürüdü.

GASTE24 GASTE24
Ruşen Gezici hakka yürüdü

Ülkemizin sanayi kalkınması yolunda büyük emek sarfeden, merhum Erbakan Hoca'nın Gümüş Motor projesinde yer alan isimlerden birisi olan, Demir-Çelik İşletmeleri eski Genel Müdürü Yüksek Mühendis Prof. Dr. Ruşen Gezici hakka yürüdü.

RUŞEN GEZİCİ KİMDİR?

1932 yılında Samsunda doğmuş ve 1947 yılında Samsun Lisesi Orta kısmını bitirerek ailecek İstanbul’a yerleşmişlerdir.

İstanbul Erkek Lisesi’ni 1950’de bitirerek İTÜ Makine Fakültesi’nde yüksek tahsiline başlamıştır.

1955’de Yüksek Makine Mühendisi olarak mezun olmuş, 1954’den beri hizmet verdiği Gümüş Motor Projesi’nde görevli iken 1956 yılında Doç.Dr. Necmettin Erbakan tarafından Almanya’ya gidişi sağlanmıştır. Necmettin beyin Doktora yaptığı Aachen Teknik Üniversitesi’nde Malzeme Bilimi Dalı’nda Doktorasını 1960 yılında tamamlamıştır.

Gümüş Motor Projesi’nde görev sahası Çelik Dövme ve Döküm Parçaların Üretim Tesislerinin Kurulması olduğundan, bilgi ve tecrübesini arttırmak üzere birmüddet Almanya’da kalması uygun görülmüştür.

Almanya’da Köln FORD Otomobil Fabrikası’nın Ar-Ge Bölümünde ve DEUTZ Gemi Motorları Fabrikası’nın Dökümhanesi’nde çalışmlar yapmıştır.

1962 Yılında yurda dönerek Gümüş Motor Projesi’nde çalışmalar başlatmışiken ihtilal sonrası bu projeye çeşitli engeller çıkartılması sebebiyle istenen gelişme sağlanamamıştır.

1964 Yılında askerlik hizmetini Manisada Yedek Subay olarak tamamlamış ve Manisada evlenerek 1966 yılında Gümüş Motor dışında yeni projeler ile ilgilenmiştir.

Bu projeler; Gümüş Motor kapsamında öngörülen üretim sahalarında seçilerek önce 1965 yılında Kartal Soğanlık’da HAYMAK Temper Döküm Fabrikası’nın kuruluşunu gerçekleştirmiştir. Bu fabrikada Temper Döküm’den otomotiv parçaları ve fittings imalatı öngörülmüştür. Fabrikanın kuruluşu belirli bir safhaya geldiğinde 1967 yılında Turgut Özal’ın DPT Müsteşarı olarak görevlendirilmesini takiben oluşturulan Teşvik Uygulama Müdürlüğü’nde Proje Değerlendirme Müdürü olarak görevlendirilmiştir.

Türkiyede ilk defa Planlama’nın Özel Sektör’e yönelik yönlendirme ve teşvik etme çalışmalarında ekip içinde yer almış ve başta otomotiv sanayi olmak üzere en temel özel sektör yatırımlarının gerçekleşmesi için teşvik belgeleri verilmiştir.

PERKİNS Diesel Motor Fabrikası ve EATON Dişli Kutusu ve Transmisyon Tesisleri ile bir seri piston, segman, mazot pompası, motor blok dökümü, otolastik kordbezi, komprasör, traktör ve kamyon projeleri için teşvik belgeleri verilmiştir. Ancak, 1968 senesinde Teşvik Kanunu’nun en önemli maddelerinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi üzerine özel sektör yabancı sermaye projeleri büyük darbe almış ve çoğu iptal edilmiştir. Bu dönemde GÜRİŞ Gurubu’nun öncülüğünde bir Dövme Çelik Fabrikası için başlatılan teşebbüsün yürütülmesi görevine getirilmiş, PARSAN Dövme Çelik Fabrikası’nda otomotiv, dişli ve aks imalatı için Pendik Kaynarca’da tesis kuruluşunu Genel Müdür olarak başlatmıştır.

1972 Yılında Ege Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olarak üniversite kariyerine girmiş, Doktora’sı olduğundan Doçentlik için başvuruda bulunmuştur.

İzmir’de kurulan Dokuz Eylül Üniversitesine Fakülte olarak intikal edilirken 1975 yılında Türkiye Demir-Çelik İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne tayini için koalisyon hükümetinin teşebbüsü, Cumhurbaşkanlığı katında akim kalmıştır. 1975de yapılan seçimler neticesinde Selamet Partisi’nin tekrar koalisyon ortağı oluşuyla 1975 yılı sonlarında İskenderun Demir-Çelik Fabrikaları’nın açılışını gerçekleştirmek üzere Genel Müdür’lük tayini gerçekleşmiştir. Bu görevde 1978 senesi sonuna kadar hizmet vermiş ve sektörde birçok yeniliklere öncülük etmiştir.

Bu görevden sonra tekrar Üniversite’ye dönerek 1978 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Profesörlük ünvanını almış ve Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi’nde, aynı zamanda Sakarya Akademisi’nde hizmetini devam ettirmiştir.

1980’li yılların sonlarında Monrol Radyoizotop Üretim ünitelerini üç büyük şehirde kurarak Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi Reaktöründen temin edilen ışınlanmış maddeden Teknesyum Radyoizotopu üretimini gerçekleştirmiştir. Ancak Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi’nde ki Reaktörün kapatılması ile ışınlanmış madde temin edilemediğinden, bu üretim üniteleri kapatılmıştır.

Bu arada, Nükleer Enerji sahasında Gama Işınları ile çeşitli Tıbbi ve Disposible Malzeme’nin sterilizasyonu için Kobalt60 kaynaklı bir Gamma Sterilizasyon Tesisi Çerkezköy’de kurulmuştur.

1995 Yılında Türkiye Demir-Çelik İşletmeleri’nin özelleştirilmesi kararı verildiğinde yatırımları devralmak üzere kurulan KARDEMİR A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı olarak özelleştirme prosedürünün tamamlanmasında ve Karabük Tesisleri’nin modernize edilerek ekonomiye yeniden kazandırılmasına büyük hizmetler vermiştir.

1995 yılında, İTÜ Metaluriji Fakültesi mezunu oğlu Bahadır ile İşletme Fakültesi Mezunu Enis’in işlettikleri bir tesis olarak GD ELEKTRONİK yatırımı kuruluşunu desteklemiştir. Sultanbeyli’deki bu yatırım ile Memebrane Switch üretimi halen devam etmektedir.

1997 Yılında Refah-Yol Hükümetinde Başbakanlık Baş Danışmanı olarak hizmet vermiş ve bu görevi 28 Şubat’da son bulmuştur. 1998 Yılında KARDEMİR’deki görevinden ayrılarak, bazı önemli enerji projelerinin geliştirilmesi ve gerçekleştirilmesi için çalışmalar yürütmüştür. Bu meyanda Kömür ve özellikle Petkok’un Gazlaştırılarak elde edilecek Metan ve Metanol ile SNG ve çeşitli Kimyasal Maddeler üretimi konusunda önemli projeler üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir. 

Kaynak: Ajanslar

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında GASTE24 internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER