Milas zeytinyağına coğrafi işaret tescilini kutladılar

MİLAS Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO), Türk Patent Enstitüsü'ne yaptığı başvurunun ardından 'Milas zeytinyağının' coğrafi işaret olarak tescil edilmesini düzenlediği törenle kutlayıp, bilgilendirmede bulundu.

F5HABER F5HABER
Milas zeytinyağına coğrafi işaret tescilini kutladılar

MİLAS Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO), Türk Patent Enstitüsü'ne yaptığı başvurunun ardından 'Milas zeytinyağının' coğrafi işaret olarak tescil edilmesini düzenlediği törenle kutlayıp, bilgilendirmede bulundu.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen törene Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Milas Belediye Başkan Yardımcıları CHP'li Faik Karagöz, Zeynep Mat, AK Parti Milas İlçe Başkanı Levent Akyer, CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan, MHP Milas İlçe Başkanı Cengiz Özkaya, Destek Patent A.Ş. Ege Bölge Koordinatörü Süleyman Zemin, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fahri Yemişcioğlu, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatif Birliği Genel Müdür Yardımcısı Işıl Çillidağ, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, zeytin ve zeytinyağı üreticileri katıldı.

Törende konuşan MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel, kendi ailesinin de zeytin ve zeytinyağı üretimi yaparak geçimini sağladığı belirterek, "Zeytinyağımızın coğrafi işaret alması nedeniyle bugün buradayız. Bizler, coğrafi işaretin yanı sıra zeytin ve zeytinyağlarımızın, yöresel ürünlerimizin büyük mağazalarda satılabilmesi için mücadeleler verdik. Raflarda yüzde 10'luk bir yer istedik, fakat yeni çıkan yasayla bize yüzde 1'lik bir raf yeri verilebileceği belirtildi. Markalı ürünlerimiz artık alışveriş merkezlerinde yerlerini alacak. Marka tescili Milas'taki zeytinyağlarının kalitesinin daha da artırılması için yapılan bir çalışmadır. İnşallah Milas'ın kalite yönündeki çabaları devam eder" dedi.

'DAHA HİJYENİK ORTAMLARDA ZEYTİN YAĞLARI ÜRETİLSİN'

MİTSO Başkanı Reşit Özer de "Bundan sonraki mücadelelerimiz daha etkili bir şekilde devam edecek. Zeytinyağlarının bekletilmeden, kasalarla sıkımlara götürülmesi gerekiyor ki kalitemiz giderek artsın, bunun içinde çalışmalarımız olacak. Bu konuda önümüzü açan çalışmalar yaptık. Burada üreticilerimize ve fabrikalarımıza büyük işler düşüyor. Kasa konusunda özellikle yapılacak olan çalışmalara destek bekliyoruz. Artık daha hijyenik ortamlarda zeytin yağları üretilsin. Bu çalışmalar coğrafi işaretle kalmıyor. Bundan sonra şişelerde ve kapalı alanlarda saklanmalı ürünler. Bunlar önemli. 2017 yılında inşallah Milas'ın halısını da Sümer Holding'den alacağız" diye konuştu.

'MİLAS ZEYTİNYAĞINI İNŞALLAH ŞİŞELENMİŞ GÖRÜRÜZ'

Milas Kaymakamı Fuat Gürel ise, yapılan çalışma ve girişimlerin Milas için aslında dönüm noktası olduğuna dikkat çekerek, "Bundan sonra takip, belgenin hak edilmesi, tüketiciye kaliteli zeytinyağının sunulması konusunda bizlere çok fazla sorumluluk düşmekte. Üretici ve fabrikacılara önemli sorumluluklar düşüyor. Bazı sahtekarlıklarla yöremize ait ürünlerin nasıl kötü tanıtıldığına bazen tanık oluyoruz. Plastik şişelerde zeytinyağı satıldığını görüyoruz. Tüketici bazen doğal olduğunu düşünerek de bunları alıyor ama bu koşullar ürünün kalitesini düşürüyor. Artık bundan sonraki süreçte Milaslılar'ın bu konuya daha çok duyarlılık göstermesi, denetim ile ilgili hassas davranılması gerekiyor. İnşallah zeytinyağımız istenilen ve arzu edinilen yerine gelir ve inşallah bizde bundan sonra bu bölgelerden geçerken yolda satılan zeytinyağlarının şişelenmiş halini görürüz" dedi.

PLAKET VERİLDİ

Destek Patent A.Ş. Ege Bölge Koordinatörü Süleyman Zemin, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fahri Yemişcioğlu, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatif Birliği Genel Müdür Yardımcısı Işıl Çillidağ'a sürece katkıları nedeniyle teşekkür plaketi verildi.

(DHA - Oktay ÇAYIRLI)
SONRAKİ HABER