Claudia Roth: BM'den Bodrum'da Göçmen Bürosu açmasını talep edeceğim

ALMANYA Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth, sayıları her geçen gün artan çeşitli milletlerden sığınmacıların göçmen kampına çevirdiği Bodrum'da pazaryerini ziyaret etti. Bebek ve çocukların anneleriyle birlikte sağlıksız koşullarda yerlerde yattıklarını, tuvalet ve su bulunmadığı öğrenen Roth, "BM Yüksek Komiserliği'nin Türkiye hükümeti ile işbirliğine giderek buraya acil bir Göçmen...

F5HABER F5HABER
Claudia Roth: BM'den Bodrum'da Göçmen Bürosu açmasını talep edeceğim

ALMANYA Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth, sayıları her geçen gün artan çeşitli milletlerden sığınmacıların göçmen kampına çevirdiği Bodrum'da pazaryerini ziyaret etti. Bebek ve çocukların anneleriyle birlikte sağlıksız koşullarda yerlerde yattıklarını, tuvalet ve su bulunmadığı öğrenen Roth, "BM Yüksek Komiserliği'nin Türkiye hükümeti ile işbirliğine giderek buraya acil bir Göçmen Yardım Bürosu açmasını talep edeceğim. Bir insanın, bebeğin bu şartlarda yaşaması mümkün değil" dedi.

Almanya Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth, Ege ve Akdeniz'de büyük bir insanlık dramı haline gelen kaçak trajedisinin sona erdirilmesi için bir dizi temaslarda bulunmak üzere geldiği Bodrum'da, sığınmacıların büyük bir bölümünün bulunduğu Bodrum pazaryerini ziyaret etti. Sabah erken saatlerde otobüslerle gelen Suriyelilerin yanı sıra Afganistan, Pakistan ve Myanmar'lılarla birlikte yaklaşık 1200'ü bulan göçmenlerin yaşadığı ortamı yerinde gören Roth, şoke oldu. Yanında Bodrumlu mimar arkadaşı ve yardımcısı Jale Serdaroğlu ile birlikte pazaryerinde yaklaşık iki saat kalan Roth, Suriyeli kadın ve çocuklarla konuşarak sorunlarını dinledi.

İKİ ÜNİVERSİTELİ KIZKARDEŞ EĞİTİM YARDIMI İSTEDİ

Suriye'nin Şam kentinden kaçarak ailesiyle birlikte iki yıl önce Hatay'a ardından Bodrum'a geldiklerini belirten tıp öğrencisi Ulmiye Sannar ile kardeşi matematik öğretmenliği öğrencisi Halmani Sannar, Roth'a eğitimlerini sürdürmeye devam etmek istediklerini söyleyerek yardım istedi.

Ulmiye Sannar, "Ben okuyup doktor olacaktım. Kardeşim ise öğretmen olmak istiyordu. Savaşın acı yüzünü gördük. Ailemizle birlikte çok sevdiğimiz ülkemizi terk ederek Türkiye'ye geldik. İki yıldır okula gidemiyoruz. Avrupa'ya giderek eğitimimizi sürdürmek istiyoruz. Türkiye'de okumak için yaptığımız başvurulara bugüne kadar yanıt alamadık" dedi.

BODRUMLU İŞLETMECİ SIĞINMACILARI ANLATTI

Uzun yıllar İngiltere'de kalan restoran işletmecisi 35 yaşındaki Bayram İnan, İngilizve ve Arapça bildiği için göçmenlere yardım etmeye çalıştığını söyledi.

Bir hafta önce Yunan botunun dalga yaparak 20 kişinin bulunduğu Suriyeli göçmen botunu batırdığını, can yeleği bulunmayan 5 kişinin öldüğünü anlatan Bayram İnan, diğerlerinin Türk Sahil Güvenlik botu tarafından kurtarıldığını söyledi. İnan, "Bu dram sadece Türkiye ve Yunanistan'ın değil tüm Avrupa ülkelerinin katkısı ve işbirliğiyle çözülebilir. Sayın Roth'un burada olması bu nedenle çok önemli" dedi.

ROTH: "TÜM ÜLKELER BİRLİKTE HAREKET ETMELİ"

Pazaryerinde yaklaşık 2 saat kalan Claudia Roth daha önce Suriye, Filistin, Lübnan, Irak, Türkiye ve Sicilya'da birçok mülteci kampını ziyaret ederek incelemelerde bulunduğunu belirtti. Yaklaşık 10 yıldır Bodrum'da yaz tatilini geçirdiğini belirten Roth, şunları söyledi:

"Dünyanın gözde turizm merkezinde göçmen sorununun bu boyutlarda olabileceğini tahmin edemiyordum. Burada su, tuvalet, yiyecek, içecek hiçbir şey yok. Bebek ve anneler hastalığın pençesinde, umuda yolculuk için organizatörlerin insafını bekliyorlar. 500-1000 Euro karşılığında yine sağlıksız koşullarda ölümüne denize açılıyorlar. Bunların önlenmesi ve Ege ve Akdeniz'de ülkeler arası büyük bir sorun haline gelen göçmenlerin yaşamı için tüm ülkeler birlikte hareket etmeli."

Yarın ya da salı günü Yunanistan'ın İstanköy adasında incelemelerde bulunarak yetkililerle görüşeceğini söyleyen Roth, "Ancak Bodrum'a çok acil olarak Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği tarafından bir göçmen yardım bürosu kurulması için elimden geleni yapacağım. Bodrum ve İstanköy incelemelerinin ardından konuyu Almanya Parlamentosu ve AB'nin gündeme getirerek ülkelerin ortak çözüm olmaları için daha hızlı adımlar atmalarını sağlamak istiyorum. Aksi takdirde daha birçok göçmen trajedisi ile karşı karşıya kalabiliriz bunu engellemek mümkün" dedi.

(DHA - Yaşar ANTER)
SONRAKİ HABER