Karanlık dünyasını ünlü ozanlarla aydınlattı

Tekirdağ'da yaşayan görme engelli Uğur Aslan, ünlü halk ozanları merhum Aşık Veysel ve Neşet Ertaş'ı örnek alıp onların eserleriyle adeta hayata yeniden bağlandı.

F5HABER F5HABER
Karanlık dünyasını ünlü ozanlarla aydınlattı

TEKİRDAĞ - Ergün Haktanıyan

Çocukken geçirdiği hastalıklar sonucunda görme yetisini yitiren Uğur Aslan, karanlık dünyasını ünlü halk ozanları Aşık Veysel ve Neşet Ertaş'ın sözleriyle aydınlattı.

Ailesi Erzincan'dan Tekirdağ'a göç eden Aslan, doğumunun ardından geçirdiği hastalık ve havaleden sonra görme yetisini kaybetti.

Geçirdiği ameliyat sonrası gözleri tamamen kapalı olan Aslan, yüzde 15 ışığı seçmeye başlasa da bu, karanlık dünyasını aydınlatmaya yetmedi.

Televizyon ve bilgisayar gibi görüntülü teknolojiden uzak kalınca kendisine aldığı küçük bir radyoyla vakit geçiren Aslan, radyoda duyduğu Neşet Ertaş ve özellikle kendisi gibi görme engelli olan Aşık Veysel türkülerini yüreğinde hissetti.

Uğur Aslan, duygularını sözlere ve notalara dökmek üzere bir saz kursuna yazıldı, o günden bu yana sazıyla ve sözüyle iç dünyasını melodilerle anlatmaya devam ediyor.

Saz çalmaya 15 yıl önce başlayan 27 yaşındaki Aslan, müziğe olan ilgisini "sazın sesi yaşama sevincimi artırıyor" diyerek özetliyor.

Süleymanpaşa Belediyesi Engelsiz Yaşam Korosu'nda yer alan Aslan, notalarla yaşama bağlanıyor.

"Onların yaptığı işler, bana hayat kazandırıyor"

Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, programlarda söylenen türkülerin kendisini her zaman etkilediğini anlattı.

Aşıklara her zaman özendiğini dile getiren Aslan, "Babama saz öğrenmek istediğimi söyledim. Saz çalmayı 12 yaşında öğrendim. Sazın sesi beni etkiliyordu. Kulağıma hoş geliyor, yaşama hevesimi artırıyordu. Duygularımı türkülerle daha çok derinleştiriyordum. Bağlama bana herkesin gördüğü o klişe davranışlardan uzak kalmayı öğretiyordu. Çeşitli kurslara giderek saz çalmayı da öğrendim." diye konuştu.

Aşık Veysel'i çok sevdiğini belirten Aslan, "Aşık Veysel, Türkiye'nin en önemli halk ozanlarından biri. Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş ustam, onlar benim için çok değerli. Onların tekniklerini öğrenmeye çalışıyorum. Onları duyularımla algılamaya çalışıyorum. Onların yaptığı işler bana hayat kazandırıyor." dedi.

Aslan, engelli bireylerin eve kapanmaması, her zaman sosyal olması gerektiğini sözlerine ekledi.

SONRAKİ HABER